S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Vyhodnocení průzkumu: Nejčastější investiční chyby investorů

Pavel Botek
4. 12. 2022
5 min read

Dnešní průzkum by mohl pomoct především začínajícím investorům, jelikož se podíváme na nejčastější chyby investorů, kterým čelili během své investiční kariéry. Dopouštíte se některé z nich?

Nejčastější investiční chyby investorů

Další průzkum z naší Twitter komunity ukázal, čeho se investoři nejčastěji dopouštějí. Odkaz na průzkum naleznete zde.

Tohle jsou největší chyby investorů 👇

1) nedodržení money managementu - 30k 

2) hrát si s kontraktem s ropou a v té době útok na Saudy - 35k 

3) covid na komoditách - 30k 

4) nepromyšlené a robustní portfolio akcií - 120k A pak že kurz za 30k je drahý. Ani prd. Když to je kvalita.

Marná snaha o časování trhu.. Troufalá myšlenka, že Meta měla své dno kolem 150.. Netrpělivost a ukvapenost. A hlavně - nesledovat katastrofické scénáře :-)))

Efekt páky při poklesu hodnoty spojený s mobilní aplikací- vražedná kombinace.

Broker mi rozmluvil Teslu v roce 2012, koupil jsem až ve 2016, jeho "rada" mě připravila o neskutečné peníze. Měl jsem nastavený příkaz, ale byl jsem úplný nováček, tak jsem pro jistotu zavolal na linku brokera jestli je vše OK. Pán na telefonu zjistil, co mam v planu a za kolik nakoupit. Přece nebudete za tolik peněz kupovat tak přepálenou akcii!? No a zbytek si můžete dopočítat. $2

Nemít plán. Mít plán. Ale nedržet se ho.

Nedostatečné dlouho jsem si neseděl na rukách ,občas jsem naskočil na všeobecný trend …..obecně, malá disciplína a trpělivost.

Příliš velké točenie akcií a velká diverzifikácia pri malom účte. Dnes už po 9rokoch na trhu viem že diverzifikovat sa pri malom obnose peňazí neoplatí (pre mňa osobne).

Jednoznačně mojí největší chybou bylo zapojovat do investování emoce ty tam nemají co dělat data jsou to na čem záleží, pak také neznalost kupovaného produktu.

Věřit tomu, co se píše v médiích, protože většinou už to nabírá opačný trend. Asi chyba každého začátečníka...

Stock picking, stock picking a zase stock picking. Statistika mluví jasně. Sláva indexovému investování.

Emócie, emócie, emócie a okrem toho plno “malých” bežných chýb, čas ukáže či som sa poučil.

Nezjistí si pozadí byznysu a jsou dětinsky naivní,... dělal jsem o tom videa, než mě smazali z YT a než si He3da našla cestu do vlády skrz KDU ČSL.

Jedna chyba z investiční praxe :-) DCA. Jo, je to dobrá věc, ale ne když je něco na ATH. Příliš jsem se nechal ovlivnit různými právníky z YT. To je vlastně druhá chyba. Dnes už tyhle experty nesleduji, světlou výjimkou je Investiční brambora.

Jsem totální amatér, takže chybuju asi neustále. Nicméně moje největší chyba je, že neinvestuju pravidelně. Snad to do budoucna zlepším.

Myslel jsem si, že už to umím. A ne, přišel jsem o peníze.

Jedu v tom chvilku, takže žádný zásadní průser u sebe nemám. Spíš je to jen nastavení hlavy, kdy u akcií v plusu mám problém dál aplikovat DCA, když mám další akcie ve ztrátě a můžu si u nich více zprůměrovat hodnotu.

- Nedostatečná analýza a velké sebevědomí, následně pak hopemode. - Neuznat včas ztrátu a snaha to "vysedět" (v návaznosti na předchozí bod). - Z toho jsem si určil pravidlo, neposlouchej své ego, ale analýzu, kterou sis připravil.

Podlehnutí všeobecnému tlaku okolního světa. Ten na mě křičel: "inflace, inflace, inflace, rychle něco udělej!!!" A já vše (místo rozložení např. do měsíčních investic) hned udělal... Loni touto dobou btw... :-D

Začal jsem příliš pozdě. Reálně mám před sebou desetiletý horizont abych si pak ještě něco málo užil. Vzhledem k mému věku tuhle chybu už eliminovat nelze.

Zaměřovat se současně na long a short pozice, nejde to tak úplně stíhat a každá oblast potřebuje jinou analýzu. Potom je těžké a velká chyba, když ztráty na shortech ovlivní psychiku investora (spekulanta)a začne zmatkovat a následně nesmyslně chybovat (zavírat a otevírat pozice

  • Dopustili jste se podobných chyb?
  • Jakých chyb se dopouštíte vy?

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.