S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

2 energetické spoločnosti, ktoré vyplácajú viac ako 9% dividendy a zabezpečia Vám luxusný pasívny príjem

Kristian Šooš
4. 12. 2022
5 min read

Tieto 2 spoločnosti okrem toho, že vyplácajú extrémne vysoké dividendy, prešli nedávno fúziami, ktoré im umožnia šetriť náklady. To im umožní v budúcnosti produkovať ešte viac voľného peňažného toku a vzhľadom na ich variabilné rámce by im to mohlo umožniť vyplácať ešte väčšie dividendy v budúcnosti.

2 spoločnosti vyplácajúce vysoko nadpriemerné dividendy.

Energetika prešla v posledných rokoch obrovskými zmenami. Nestále ceny prinútili sektor hľadať spôsoby, ako znížiť náklady. Jednou z metód, ktoré mnohé ropné spoločnosti použili na zníženie výdavkov, je spojiť sa s partnermi, aby sa eliminovali nadbytočné náklady a zvýšil sa ich voľný peňažný tok.

Tieto kroky na úsporu nákladov prinášajú tento rok veľké dividendy, keď sú ceny vyššie. Mnohé ropné spoločnosti produkujú pekné peňažné toky, čo im umožňuje vyplácať štedré dividendy. Dve veľké dividendové akcie, ktoré dividendoví investori nebudú chcieť prehliadnuť, sú určite Chord Energy $CHRD+1.4% Coterra Energy.

Chord Energy $CHRD+1.4% 

Spoločnosť Chord Energy vznikla začiatkom tohto roka po zlúčení medzi spoločnosťami Oasis Petroleum a Whiting Petroleum. Táto kombinácia vytvorila väčšieho výrobcu s poprednou pozíciou vo Williston Basin. Táto výhoda z rozsahu umožňuje spoločnosti produkovať veľa voľného peňažného toku.

Spoločnosť Chord Energy vytvorila rámec na vrátenie časti svojho voľného peňažného toku investorom na základe sily svojej súvahy:

  • Pákový efekt väčší ako 1,0-násobok: Vyplatiť základnú dividendu.
  • Pákový efekt pod 1,0-násobok: Vráťte aspoň 50 % svojej voľnej hotovosti akcionárom.
  • Pákový efekt pod 0,5-násobok: Vráťte viac ako 75 % svojho voľného peňažného toku akcionárom.

Spoločnosť Chord Energy ukončila tretí štvrťrok s hotovosťou prevyšujúcou dlh. Spoločnosť sa rozhodla vrátiť 85 % svojho upraveného voľného peňažného toku investorom v štvrťroku prostredníctvom svojej základnej dividendy (ktorú v druhom štvrťroku zvýšila o 114 %), značnej variabilnej výplaty dividend a spätného odkúpenia akcií. Tieto dve výplaty dividend spolu dosiahli 3,67 USD na akciu. To dáva Chord 9,5% ročný dividendový výnos  na základe tejto úrovne.

Zdroj: Yahoo

Spoločnosť Chord Energy by mohla pokračovať vo vyplácaní značných dividend. Stále pracuje na dosiahnutí očakávaných úspor nákladov vo výške 100 miliónov dolárov zo svojho zlúčenia. Medzitým vlastní 5 miliónov jednotiek spoločnosti  Crestwood Equity Partners, ktoré môže predať. Tieto dva katalyzátory by jej mohli poskytnúť ešte viac peňazí, ktoré môžu v budúcnosti vrátiť akcionárom.

Coterra Energy $CTRA

Coterra Energy Inc., nezávislá ropná a plynárenská spoločnosť, sa zaoberá vývojom, prieskumom a ťažbou ropy, zemného plynu a kvapalín zemného plynu v Spojených štátoch. Coterra Energy vznikla koncom minulého roka po zlúčení spoločností Cabot Oil & Gas a Cimarex Energy. Transakcia vytvorila diverzifikovanú energetickú spoločnosť, ktorá je pripravená vytvárať silné voľné peňažné toky. Očakáva, že fúzia prinesie približne 100 miliónov USD v ročných úsporách nákladov na zlepšenie jej voľného cash flow. To by umožnilo spojenej spoločnosti vrátiť viac hotovosti akcionárom. Coterra sa zaviazala, že každý štvrťrok vráti akcionárom aspoň 50 % svojho voľného peňažného toku. Plánuje to urobiť prostredníctvom silnej základnej dividendy a variabilných dividend. Hotovosť vráti aj spätným odkúpením akcií.

Vďaka svojmu silnému voľnému peňažnému toku v treťom štvrťroku Coterra vyplatila 0,68 USD na akciu na dividendách. To bolo o 5 % viac ako jej platba za druhý štvrťrok a predstavovalo 50 % jej voľného peňažného toku. Poskytol ropnej a plynárenskej spoločnosti implikovaný dividendový výnos 9 %, čo je šiesty najvyšší v indexe S&P 500.

Zdroj: Yahoo

Producent ropy a plynu by mohol pokračovať vo vyplácaní veľkých dividend. Stále pracuje na zachytení svojich úspor z fúzie. Spoločnosť tiež neustále znižuje svoje nesplatené akcie a dlh. Ten jej ušetrí na úrokových nákladoch, zatiaľ čo nižší počet akcií prostredníctvom programu spätného odkúpenia jej umožní zvýšiť dividendovú sadzbu na akciu.

Zdroj: Money.CNN

Môžeme vidieť, že iba 3/10 top vlastníkov akcií znižuje svoj podiel, čo považujem za dobrý signál.

Mnoho investorov pravdepodobne nenatrafilo na spoločnosti Chord Energy a Coterra Energy od ich vzniku v minulom roku. To môže spôsobiť, že prídu o svoje veľké dividendy po fúzii. Zatiaľ čo tieto výplaty budú kolísať v závislosti od cien ropy a zemného plynu, Chord a Coterra by mohli naďalej ponúkať dividendy s mimoriadne vysokými výnosmi a môžu byť atraktívnou voľbou pre investorov, avšak určite to nie je investičná rada, iba osobný názor retail investora.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.