S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

3 defenzivní dividendové akcie, které vás zaručeně ochrání před recesí

Michal Šnobl
5. 12. 2022
6 min read

Kvůli vysoké pravděpodobnosti, že ekonomika na začátku příštího roku spadne do recese, je na místě zaměřit na akcie, které nepodléhají ekonomickému cyklu. Následující trio dividendových akcií by mohlo tvořit základ portfolia a učinit ho tak odolnějším před recesí.

Procter & Gamble

Procter & Gamble $PG+0.5%

Od svého založení v roce 1837 se společnost Procter & Gamble stala jedním z největších světových výrobců spotřebního zboží, jehož roční tržby přesahují 80 miliard dolarů. Působí s řadou předních značek, včetně více než 20, z nichž každá generuje severně 1 miliardu dolarů v ročních globálních tržbách, jako jsou prací prostředky Tide, toaletní papír Charmin, šampon Pantene a plenky Pampers. Společnost P&G prodala svou poslední zbývající značku potravin, Pringles, společnosti Kellogg v kalendářním roce 2012. Prodej mimo USA představuje přibližně 55 % konsolidovaného celku společnosti, přičemž přibližně jedna třetina pochází z rozvíjejících se trhů.

Pětiletý cenový graf akcií PG, Zdroj: Google Finance 

Společnost Procter & Gamble vyplácí dividendy akcionářům už 132 let a z toho 66 let zvyšovala svou výplatu. Dividendové výnosy P&G je v současnosti 2,43 % a s výplatním poměrem 62 % je společnost stále v bezpečné oblasti. Zároveň má dostatečný prostor pro budoucí růst, což dokazuje i letošní dubnové zvýšení dividendy o 5 %.

Samotná společnost Procter & Gamble je považována za „bezpečnou“ akciovou společnost, která se dobře hodí pro období recese, protože její produkty jsou rozhodně v táboře nezbytností a ne luxusu. I přes inflaci a rostoucí náklady na energii vzrostly organické tržby P&G v prvním fiskálním čtvrtletí, které skončilo v září, o 7 %.

Coca-Cola $KO+2.1% 

Coca-Cola se sídlem v Atlantě, založená v roce 1886, je největší světová společnost zabývající se nealkoholickými nápoji se silným portfoliem 200 značek pokrývajících klíčové kategorie včetně sycených nealkoholických nápojů, vody, sportu, energie, džusu a kávy. Společně se stáčírnami a distribučními partnery společnost prodává hotové nápojové výrobky s Coca-Cola a licencovanými značkami prostřednictvím maloobchodníků a míst s občerstvením ve více než 200 zemích a regionech po celém světě. Coca-Cola generuje přibližně dvě třetiny svých celkových tržeb v zámoří, přičemž významnou část tvoří rozvíjející se ekonomiky v Latinské Americe a Asii.

Pětiletý cenový graf akcií KO, Zdroj: Google Finance 

Protože Cola dělá jednu věc a dělá to dobře – vyrábí osvěžující nápoje po celém světě – je okamžitě rozpoznatelná a spotřebiteli jí důvěřují. Přesto dokázala držet krok s dobou, omezila spotřebu cukru a zároveň expandovala do balené vody, čaje, džusu, sportovních nápojů a dalších, aby vyhověla vyvíjejícímu se vkusu spotřebitelů. Díky tomu je to mimořádně ziskový podnik s hrubými, provozními a čistými maržemi, které výrazně převyšují konkurenci, což mu pomáhá vytvářet značné množství přebytečných volných peněžních toků.

To společnosti umožnilo vyplácet dividend každé čtvrtletí už 60 let a každý rok jí také navyšovat. V současnosti vynáší solidních 2,82 % ročně. Coca-Cola jako dividendový král nebo akcie, která každoročně zvyšuje dividendu již více než 50 let, je důstojným doplňkem vašeho portfolia.

Hormel Foods $HRL+1.0% 

Hormel Foods je značková potravinářská společnost zaměřená na proteiny. Mezi její značky patří Hormel, Spam, Jennie-O, Dinty Moore, Applegate, Wholly Guacamole, Planters a Skippy. Drtivá většina příjmů společnosti pochází z USA: 64 % maloobchod v USA, 28 % potravinářské služby v USA a 8 % mezinárodní. Podle typu produktu tvořily ve fiskálním roce 2021 23 % tržeb trvanlivé potraviny, 18 % drůbež (značková a komoditní), 55 % ostatní potraviny podléhající zkáze a 3 % ostatní, především nutriční produkty. Společnost zaujímá pozici číslo jedna na trhu v oblasti trvanlivého masa, trvanlivých hotových jídel, feferonek, přírodního/bio lahůdkového masa a guacamole a pozici číslo 2 v oblasti krůty, slaniny, chlazených hotových jídel a arašídového másla.

Pětiletý cenový graf akcií HRL, Zdroj: Google Finance 

Hormel existuje již více než 130 let, takže prošel recesí a depresemi, světovými válkami, globálními pandemiemi a přírodními katastrofami. Jedná se o léty prověřený podnik, který je schopen přizpůsobit své operace změnám podmínek. 

Společnost HRL oznámila ve čtvrtém čtvrtletí fiskálního roku 22 meziroční pokles tržeb o 5 % na 3,28 miliardy USD, čímž nedosáhla konsensu 3,38 miliardy USD. Čisté tržby za chlazené potraviny meziročně klesly o 7 %, potravinářské výrobky vzrostly o 3 %, obchod Jennie-O Turkey Store klesl o 15 % a mezinárodní a ostatní tržby klesly o 2 %.

Mírný meziroční pokles tržeb však společnost neodradil od toho oznámila své 57. roční zvýšení svých výplat. Poslední nárůst představoval 6% nárůst oproti předchozí výplatě. Akcie nyní nabízí dividendový výnos 2,24 %.

Zdroj: Fool, Yahoo Finance, Seeking Alpha, Everything money, Pginvestor

DISCLAIMER: Veškeré informace zde uvedené mají pouze informační charakter a žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Vždy si dělejte vlastní analýzu.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.