S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Rady Warrena Buffetta, jak identifikovat společnosti s dobrým managmentem

Michal Šnobl
9. 12. 2022
4 min read

Kvalita řízení společnosti je klíčovým faktorem toho, zda budou akcie dobrou investicí. Jaké vlastnosti bychom proto u manažérů těchto společností měli hledat? Pojďme se podívat, co o tom říká největší z investorů Warren Buffett.

Warren Buffett 

Buffett identifikují klíčové charakteristiky úspěšných manažérů

Není neobvyklé, že manažer dosahuje výkonu zhruba v souladu se sektorem, ale jako investoři hledáme manažery, kteří budou řídit společnosti způsobem, který předčí sektor, ve kterém společnost působí. Warren Buffett věří, že kvalita řízení společnosti je klíčovým faktorem toho, zda budou akcie dobrou investicí, či nikoli. Své komentáře na toto téma učinil během výroční valné hromady akcionářů Berkshire Hathaway v roce 1994.

https://youtu.be/cSHX_gg7uTE

“Myslím, že posuzujete management podle dvou měřítek,” řekl Buffett. “Jedním z nich je, jak dobře vedou podnikání, a myslím, že se o tom můžete hodně dozvědět, když si přečtete, čeho dosáhli oni, a čeho dosáhli jejich konkurenti, a uvidíte, jak v průběhu času alokovali kapitál.”

Řekl, že je důležité vidět, jak si manažer vedl ve vztahu k postavení společnosti a konkurenční pozici v jejím odvětví poté, co poprvé převzal vedoucí roli. Měli bychom se dívat na to, čeho dosáhli v porovnání s tím, co se děje v tomto odvětví.

U druhé metody Buffett řekl, že by si investoři měli přečíst, jak management zacházel s akcionáři v minulosti.

“Chcete zjistit... jak dobře se chovají ke svým majitelům,” řekl. „Přečtěte si prohlášení o zmocnění, zjistěte, co si myslí – podívejte se, jak se chovají sami k sobě a jak se chovají k akcionářům. … Chudí manažeři se také stávají těmi, kteří opravdu nemyslí tolik na akcionáře.”

Buffett uvedl Billa Gatese z Microsoftu , Toma Murphyho v Capital Cities a Donalda Keougha v Coca-Cole jako příklady vynikajících manažerů, kteří pracovali pro akcionáře.

Žádná šablona pro úspěch neexistuje 

Toto není nastavená šablona pro hledání dobrých manažerů, ale je to užitečný plán. Počet manažerů v americkém obchodním světě, kteří nedodržují své sliby a staví akcionáře až na druhou příčku, je relativně malý. Bohužel není snadné oddělit zrno od plev.

Jediný způsob, jak poznat manažera a jeho tým, je trávit čas čtením výročních zpráv a dopisů akcionářům. Získáte tak určitou představu o tom, jak zacházejí se svými investory a zda plní sliby nebo neustále neplní cíle.

Samozřejmě ani ti nejlepší manažeři na světě obvykle nedokážou zvrátit problémový byznys. Nalezení dobrého podniku je tedy pravděpodobně prvním krokem, který by investoři měli udělat, než se pustí do hodnocení kvality řízení. Jak již bylo řečeno, i dobré společnosti mohou být zničeny špatnými manažery, takže možná je lepší začít nejprve s manažerským týmem.

Zdroj: Guru Focus, CNBC, Youtube, Yahoo Finance

DISCLAIMER: Veškeré informace zde uvedené mají pouze informační charakter a žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Vždy si dělejte vlastní analýzu.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.