S&P 500 ^GSPC 5,010.6 +0.87%
Nvidia NVDA $795.18 +4.35%
Tesla TSLA $142.05 -3.40%
Amazon AMZN $177.23 +1.49%
Alphabet GOOG $157.95 +1.43%
Apple AAPL $165.84 +0.51%
Microsoft MSFT $400.96 +0.46%
Meta META $481.73 +0.14%

Tato růstová akcie dosahuje skvělé výkonnosti za jakéhokoli počasí na trzích. Ocení ji proto každý typ investora

Michal Šnobl
10. 12. 2022
5 min read

Přestože důvěra spotřebitelů v USA v poslední době klesala, což naznačuje zpomalení ekonomického růstu, a eurozóna na konci roku 2022 míří do recese, společnost Mastercard prozatím neukazuje žádné známky zpomalení podnikání. Ve 3Q společnost naopak překonala očekávání analytiků ohledně tržeb a zisků a vedení je ohledně budoucího vývoje více něž optimistické.

Mastercard zpracovává platby platebními kartami své značky mezi obchodníky a vydávajícími bankami 

Mastercard $MA+0.3% je druhým největším zpracovatelem plateb na světě, který během roku 2021 zpracoval téměř 6 bilionů dolarů v nákupních transakcích a očekává se, že toto číslo v nadcházejících letech poroste s tím, jak se svět posouvá k bezhotovostní společnosti.. Mastercard působí ve více než 200 zemích a zpracovává transakce ve více než 150 měnách.

S ohledem na současnou dominanci na trhu a potenciál růstu v jiných oblastech, že si bude Mastercard pravděpodobně i nadále počínat dobře. Ačkoli existuje několik fintech disruptorů, kteří chtějí zaujmout jeho místo, Mastercard se drží. Společnost prokázala odolnost a schopnost změny, což je dobrým znamením pro její dlouhodobé vyhlídky. I když vždy existuje riziko, že na trh vstoupí noví účastníci, Mastercard se etablovala jako lídr a má dobrou pozici, aby přečkala jakékoli bouře, které se mohou objevit.

Pětiletý cenový graf akcií MA, Zdroj: Google Finance 

Velikost globálního trhu virtuálních karet vzroste do roku 2030 o 65 miliard USD

Společnost Mastercard nedávno uzavřela dohodu se společnostmi Saber Corp. a Conferma Pay, která zahrnuje menšinovou investici Mastercard do společnosti Conferma. Díky partnerství s Mastercard může Saber vylepšit své nabídky virtuálních karet a rozšířit svůj geografický dosah. Tím se také rozšiřuje zákaznická základna obou společností.

Očekává se, že velikost globálního trhu virtuálních karet vzroste z 11,7 miliard USD v roce 2021 na 65,0 miliard USD do roku 2030 při CAGR 21 % během prognózovaného období. Podle nejnovější výzkumné zprávy společnosti Spherical Insights & Consulting. Očekává se, že Asie a Tichomoří poroste během prognózovaného období nejrychleji.

Finanční výsledky společnosti Mastercard jsou nadále ohromují

Klíčové finanční výsledky: 

  • Tržby: 5,76 miliardy USD (nárůst o 16 % oproti 3. čtvrtletí 2021).
  • Čistý zisk: 2,50 miliardy USD (nárůst o 3,5 % oproti 3. čtvrtletí 2021).
  • Zisková marže: 43 % (pokles ze 48 % ve 3. čtvrtletí 2021. Pokles marže byl způsoben vyššími náklady) 
  • EPS: 2,59 USD, (nárůst z 2,45 USD ve 3. čtvrtletí 2021).
Výsledky MA za 3 kvartál 2022, Zdroj: Mastercard Investor Relations 

Tržby překonaly odhady analytiků o 1,7 %. Zisk na akcii (EPS) byl většinou v souladu s odhady analytiků.

Zatímco MasterCard zatím letos překonala trh, na mysl investorů přichází otázka: co bude s akciemi dál? Na tuto klíčovou otázku neexistují jednoduché odpovědi, ale jedním spolehlivým měřítkem, které může investorům pomoci tuto otázku řešit, je výhled tržeb společnosti. Při pohledu do budoucna se předpokládá, že tržby během příštích 3 let porostou v průměru o 14 % pa. 

Mastercard vyplatila ve třetím čtvrtletí dividendy ve výši 474 milionů USD a nabízí dividendový výnos 0,56 %. I když ne moc, je to lepší než nic. Kromě toho ve třetím čtvrtletí společnost zpětně odkoupila akcie v hodnotě 1,6 miliardy USD a během října provedla další zpětný nákup akcií v hodnotě 505 milionů USD.

Závěr

Mastercard je společnost, která si vždy vedla dobře i v recesích díky lukrativnímu obchodnímu modelu. Její rozsah jí umožňuje stát se téměř nedílnou součástí globálního platebního systému. Toto odvětví je obrovské a neustále roste, protože světová ekonomika expanduje a rozvojové země začínají přecházet k bezhotovostním platbám. Proto není divu, že má tak vynikající základy s celoplošným růstem. To jí umožnuje zaměřit se na odměňování svých akcionářů. Při pohledu na možnosti růstu se zdá, že megatrendy, které podporují její růst, tu zůstanou.

Na druhou stranu se společnost obchoduje za vysoké násobky ocenění. Existují zde rizika, zejména ze strany nových společností, které se snaží napadnout duopol. Současné ocenění proto nemusí být oprávněné. Nacházíme se však ve volatilní době a ceny akcií kolísají. V souladu s tím se vyplatí mít společnost na svém seznamu sledovaných akcií.

Zdroj: Guru Focus, Everything money, GlobeNewswire, Mastercard Investor Relations, Yahoo Finance

DISCLAIMER: Veškeré informace zde uvedené mají pouze informační charakter a žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Vždy si dělejte vlastní analýzu.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.