S&P 500 ^GSPC
5,011.12
-0.22%
Tesla TSLA
$149.83
-3.62%
Microsoft MSFT
$404.33
-1.82%
Meta META
$501.80
+1.54%
Amazon AMZN
$179.17
-1.16%
Nvidia NVDA
$846.71
+0.76%
Apple AAPL
$167.04
-0.57%
Alphabet GOOG
$157.46
+0.37%

Podrobná analýza Buffettovy tchajwanské investici do polovodičů

Michal Šnobl
11. 12. 2022
7 min read

Jak už jste pravděpodobně všichni zaznamenali, společnost Berkshire Hathaway investovala v průběhu 3. kvartálu odhadem 4,1 miliardy dolarů do společnosti Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Zde je vše, co o této Buffettově nejnovější sázce na tchajvanského výrobce čipů potřebujete vědět.

TSMC

Nedostatek čipů, který zdržel nabídku v letech 2020 a 2021, se začíná zmírňovat, protože klesající poptávka po spotřební elektronice a solidní rok výroby ze sléváren polovodičů v Asii začaly obnovovat rovnováhu.

Všichni víme, že Buffett říká, že neinvestuje do podniků, kterým nerozumí. Možná propásl příležitosti, ale nepochybně si také ušetřil ztráty. Zajímavé je, že technologický sektor v současnosti tvoří tři z 10 nejvýznamnějších podniků Berkshire. Ve třetím čtvrtletí byl Apple největším holdingem s hodnotou přibližně 123 miliard USD na základě průměrných cen akcií za čtvrtletí, následovaný Bank of America, Chevron a Coca-Cola, přičemž herní vývojář Activision Blizzard a samotný Taiwan Semiconductor $TSM-4.9% patří také mezi 10 nejlepších podniků. Nechybí ani menší podíly v technologických společnostech Amazon a Snowflake.

https://youtu.be/vs82xjE9Obk

Získání akcií Taiwan Semiconductor představuje vstup do dodavatelských řetězců amerických technologických společností. Taiwan Semiconductor vyrábí polovodiče pro Apple i cloudové servery Amazon Azure. Zdá se, že je to způsob, jak vsadit na větší sázku a zároveň diverzifikovat určité riziko napříč jmény.

Buffettova polovodičová historie

Buffett již dříve investoval do akcií polovodičů. Nejpozoruhodnější je, že v letech 2011 a 2012 koupil velké podíly ve společnosti Intel, i když akcie nedržel dlouho. Intel byl kdysi předním výrobcem polovodičů, ale v posledních letech zaostává za konkurencí, protože společnost Taiwan Semiconductor dokáže vyrábět čipy levněji a efektivněji.

Silná konkurenční výhoda

Buffett je známý tím, že preferuje společnosti s dlouhodobě udržitelnou konkurenční výhodou. Taiwan Semiconductor je podle Statista největším světovým výrobcem čipů a zabírá 54 % čistého slévárenského trhu. Další jsou Samsung s 17 % a United Microelectronics s 7%. Samsung tak je jedinou srovnatelnou slévárnou podobného měřítka.

Tchaj-wan, Čína a Jižní Korea v roce 2021 dohromady tvořili zhruba 87 % celosvětového slévárenského trhu

Konkurenční výhodou TSMC je rychlost inovací, nízké výrobní náklady a vysoké bariéry vstupu do odvětví. Dokáže vyrábět čipy, které jsou pokročilejší něž od konkurence, poskytovat je ve větším množství, za nižší cenu a je dobře izolována proti novým hráčům.

Tempo inovací. Společnost TSMC se ukázala být v čele inovací čipů. Společnost má neuvěřitelné tempo inovací a je předním výrobcem čipů pro každou novou verzi iPhonu. Například čipy pro iPhone 12 byly založeny na 5nm uzlu, který TSMC vyrobila a vyrábí čip A15 pro iPhone 13. TSMC nyní umí vyrábět 3nm čipy. Pro srovnání, Samsung může v současné době vyrábět 3nm čip, ale s nižší kapacitou, zatímco Intel může vyrábět pouze ještě méně pokročilé 7nm uzly.

Nízkonákladový výrobce. Aby společnosti mohly konkurovat v polovodičovém průmyslu, potřebují schopnost vyrábět čipy za stejnou cenu nebo levněji než zbytek odvětví. Stavba sléváren stojí kolem 10–20 miliard dolarů, takže s jejich výrobou jsou spojeny obrovské náklady na odpisy. Společnosti potřebují provozovat své slévárny na plný výkon po celý rok, aby byly slévárny ziskové a aby generovaly dostatek peněžních toků pro růst a rozvoj. TSMC má celosvětově největší kapacitu výroby 5nm čipů, což jí dává nízkonákladovou konkurenční výhodu.

Vysoká bariéra vstupu. Slévárny stojí kolem 10–20 miliard dolarů a jejich výstavba trvá 3 až 5 let. Navíc čas a zdroje potřebné k vytvoření další generace čipů zaberou roky a obrovské množství výrobních znalostí. I kdyby byl konkurent neuvěřitelně dobře financován, nedokázal by vyrobit stejně pokročilé čipy v takovém měřítku, jaké dokázala společnost TSMC přes noc. Zatímco konkurenti se snaží přejít na další generaci čipů, TSMC je již o krok napřed ve výrobě čipu, který je ještě pokročilejší.

Rozsah TSMC a vysoce kvalitní technologie umožňují firmě vytvářet solidní provozní marže. Společnost má proslulou zákaznickou základnu, včetně společností Apple, AMD a Nvidia, kteří chtějí u svých polovodičových konstrukcí aplikovat špičkové procesní technologie.

Geopolitická rizika

Vedoucí postavení společnosti TSMC z ní činí objekt geopolitických intrik mezi USA a Čínou. USA na jedné straně podporují politiku jednotné Číny, ale na druhé straně podporují Tchaj-wan zbraněmi a technologiemi a již dávno podepsaly pakt na ochranu Tchaj-wanu.

Z geopolitického hlediska nyní nad společností TSMC visí následující rizika:

  • Na 20. sjezdu strany Si Ťin-pching neodmítl vojenské řešení anexe Tchaj-wanu, ačkoli mírové sjednocení označil za žádanější variantu. Čína by také mohla rozvinout hospodářskou blokádu ostrova zablokováním tchajwanských přístavů. V takovém případě by z ostrova nebylo možné dodávat technologické čipy TSMC.
  • USA zpřísnily omezení vývozu technologií do Číny a zavedly zákaz prodeje polovodičů (založených na americké technologii) do ČLR bez zvláštního povolení.

V současné době obdržely od amerického ministerstva obchodu povolení na jeden rok tři společnosti - Samsung, SK Hynix a TSMC. Všechny tyto společnosti mají v Číně své závody.

TSMC má závod v Nanjingu, který vyrábí 16nm čipy. Tento závod je technologicky nejvyspělejším závodem na výrobu polovodičů v Číně. Povolení od USA umožní továrně v Nanjingu rozšířit výrobu na 22/28nm procesní technologii.

Dividendová politika TSMC 

Taiwan Semiconductor také solidní dividendovou akcií. Akcie aktuálně vynášejí 2,21 %, což je o něco více než je průměr trhu a výrazně převyšuje výnos mnoha jiných společností v oblasti polovodičů. Roční výplata společnosti Taiwan Semiconductor v průběhu času kolísala, protože společnost v roce 2020 během pandemie COVID-19 mírně snížila výplatu a její výplata v roce 2022 bude také o něco nižší než v loňském roce. Společnost však vyplácela dividendu již 17 let v řadě a dlouhodobý trend, pokud jde o její výplatu dividend, je nahoru a doprava – roční výplata je nyní téměř pětkrát vyšší než 0,49 USD za akcii, kterou vyplácela před 10 lety v roce 2012. Dividenda společnosti Taiwan Semiconductor také vypadá relativně bezpečně s výplatním poměrem dividendy 33 %.

Závěr 

Geopolitická rizika snížila cenu akcií TSMC vzhledem k tomu, že finanční výsledky společnosti vykazují stabilní dvouciferný růst. Zle se domnívat, že výhled společnosti v dlouhodobém horizontu je pozitivní a samotná společnost je klíčovým hráčem napříč odvětvím polovodičových čipů. TSM v současnosti nabízí diskontní ocenění, které je 14násobkem odhadovaného zisku za následujících 12 měsíců.

Zdroj: Guru Focus, Yahoo Finance, Seeking Alpha, Value investors central, Fool

DISCLAIMER: Veškeré informace zde uvedené mají pouze informační charakter a žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Vždy si dělejte vlastní analýzu.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.