S&P 500 ^GSPC
5,248.49
+0.86%
Nvidia NVDA
$902.50
-2.50%
Apple AAPL
$173.31
+2.12%
Tesla TSLA
$179.83
+1.22%
Amazon AMZN
$179.83
+0.86%
Meta META
$493.86
-0.41%
Alphabet GOOG
$151.94
+0.16%
Microsoft MSFT
$421.43
-0.05%

Tato akcie vás rozhodně nezklame, nejenže má růstový potenciál, ale dokáže růst i v náročném tržním prostředí

Pavel Botek
8. 12. 2022
7 min read

Jak už vám obrázek napovídá, dnes bude řeč o konglomerátu Warrena Buffetta, který dlouhodobě prosperuje a zároveň se řadí mezi elitní společnosti, které se hodí do jakéhokoli tržního prostředí. V čem je Berkshire unikátní?

Berkshire Hathaway

Berkshire Hathaway je americká nadnárodní konglomerátní holdingová společnost se sídlem v Omaze. Konglomerát například plně vlastní společnosti - GEICO, Duracell, Dairy Queen, BNSF, Lubrizol, Fruit of the Loom, Helzberg Diamonds, Long & Foster, FlightSafety International, Pampered Chef, Forest River a NetJets s jejich managementem a také vlastní významné podíly v amerických veřejných společnostech jakou jsou například: Kraft Heinz Company, American Express, Wells Fargo, The Coca-Cola Company, Bank of America a Apple a řadu dalších

Hlavní část portfolia Berkshire k 30. září 2022

Proč je Berkshire považována za jednu z nejlepších společností na světě?

Na jedné straně máme silný a zkušený management, který precizně vede po desítky let společnost vzhůru, zatímco na druhé straně máme kvalitní portfolio, které Berkshire buduje a nezklamává ani v těch nejtěžších chvílích díky silným výsledkům, hromadě hotovosti a kvalitním portfoliu.

Ostatně to asi lépe nastíním tím, že se podíváme na výkonnost akcie Berkshire v letošním roce - $BRK-A+1.2% (+1.61% YTD), $BRK-B+1.4% (+1.67% YTD). Není to příliš, ale při pohledu na světové společnosti je to úctyhodný výkon v letošním roce.

Dalším důkazem síly Berkshire je fakt, že akcie Berkshire Hathaway třídy B byly v jednu dobu osmou největší složkou indexu S&P 500. Společnost je známá také tím, že získala nejvyšší cenu akcií v historii newyorské burzy s akciemi třídy A.

Holdingové organizace

Berkshire Hathaway vlastní veřejně obchodované americké akcie více než 45 společností, podle údajů z podání Berkshire Hathaway 13F.

Berkshire Hathaway působí ve 4 hlavních sektorech 👇

Její pojišťovací skupina je jednou z největších dojných krav. Jedním z nejznámějších klenotů v koruně je Geico. Mezi další části tohoto podnikání patří nadnárodní majetková/úrazová a životní/zdravotní pojišťovna General Re a Berkshire Hathaway Reinsurance Group. Ta celosvětově upisuje zajištění proti nadměrným ztrátám a krytí podílem na kvótách.

  • Pojišťovací operace jsou velkým důvodem, proč příjmy Berkshire Hathaway mohou být paušální.

Její skupina Regulated Utility Business zahrnuje Berkshire Hathaway Energy, dříve známou jako MidAmerican Energy. Zahrnuje také železniční služby BNSF, největší nákladní železniční síť v Severní Americe.

Skupina Manufacturing, Service & Retailing zahrnuje značky Acme Building Brands, Fruit of the Loom a Justin Brands. Společnosti jako Buffalo News, Business Wire, Dairy Queen a NetJets spadají do subsektoru služeb. Mezi prodejce patří See's Candies, Ben Bridge Jeweler, Helzberg Diamond Shops a Star Furniture.

A konečně, segment Finance & Financial Products zahrnuje: Hathaway Credit Corporation, specialisty na leasing dopravních zařízení a nábytku XTRA a CORT a BH Finance, jejichž hlavním zájmem jsou vlastní investiční strategie.

Proč investovat do akcií Berkshire?

Provádí atraktivní investice:

Warren Buffet je známý svými moudrými investičními rozhodnutími. Investoři rádi sledují jeho investiční rozhodnutí. Nedávný rychlý růst čistého zisku Berkshire Hathaway je také výsledkem finanční prozíravosti předsedy. Buffett také koupil velký podíl v Apple. Několik dalších investic Berkshire Hathaway také dosáhlo působivých výsledků, včetně Coca-Coly. Berkshire Hathaway také uskutečnila některé další významné investice, včetně American Express, Bank of America, Wells Fargo.

Nízké kapitálové náklady:

S dostatečnou hotovostí a žádným dluhem v rozvaze, stejně jako s poskytováním levného plovoucího dobře provozovaného pojišťovacího podnikání, zbývající kapitál Berkshire rychle roste. Dokud takový nízkonákladový kapitál existuje, Berkshire může poskytnout svůj jedinečný přístup. To poskytne konkurenční pozici pro investiční podnikání společnosti. Nejlepší doba držení investice je navždy a nejlepší firemní strategie je dlouhodobá.

Různé podnikové kombinace:

Berkshire Hathaway je holdingová společnost, hlavně investoři, ale značka také vlastní několik společností. Jak již bylo zmíněno v úvodu, má více než 45 společností, včetně Geico, Dairy Queen a Duracell. Největší z jejích dceřiných společností je pojišťovnictví, nákladní doprava a veřejné služby, výroba a distribuce energie.

O síle konglomerátu vypovídají i čtvrtletní výsledky

Provozní zisk konglomerátu se sídlem v Omaze - který zahrnuje zisky z nesčetných podniků vlastněných konglomerátem, jako jsou pojišťovny, železnice a veřejné služby - činil ve třetím čtvrtletí 7,761 miliardy dolarů, což je o 20% více než v předchozím roce.

Příjmy z pojišťovacích investic dosáhly 1,408 miliardy dolarů, oproti 1,161 miliardy dolarů o rok dříve. Zisk z veřejných služeb a energetických podniků společnosti dosáhl 1,585 miliardy dolarů, což představuje meziroční nárůst z 1,496 miliardy dolarů.

Berkshire během čtvrtletí utratila za zpětný odkup akcií 1,05 miliardy dolarů, čímž se celková devítiměsíční částka vyšplhala na 5,25 miliardy dolarů. Tempo zpětného odkupu bylo v souladu s 1 miliardou dolarů nakoupenou ve druhém čtvrtletí.

Analýza rizik

Co bude po odchodu Warrena Buffetta?

Jednou z největších otázek ohledně budoucnosti Berkshire Hathaway v posledních letech bylo, kdo převezme roli generálního ředitele od Buffetta. Odpověď na tuto otázku již dobře známe 👇

  • Buffett řekl, že Greg Abel, který řídí nepojišťovací podniky, převezme místo něj.

Abel je místopředsedou Berkshire od roku 2018 a analytici ho dlouho považovali za možného nástupce. Abel předsedou představenstva a generálním ředitelem Berkshire Hathaway Energy. Od ledna 2018 je také místopředsedou nepojišťovacích operací Berkshire.

Berkshire Hathaway sama přiznává, že existují možná rizika pro společnost 👇

1. "Jsme závislí na několika klíčových lidech při našich hlavních investičních a kapitálových rozhodnutích."

2. "Potřebujeme kvalifikovaný personál, který bude řídit a provozovat naše různé podniky.

3. "Investice jsou neobvykle soustředěny do majetkových cenných papírů a reálná hodnota podléhá ztrátě hodnoty."

4. "Konkurence a technologie mohou narušit naše obchodní franšízy a vést k nižším příjmům."

5. "Zhoršení všeobecných ekonomických podmínek může výrazně snížit naše provozní výnosy a zhoršit naši schopnost přístupu na kapitálové trhy za rozumnou cenu."

6. "Teroristické činy by mohly poškodit naše fungující podniky."

7. "Regulační změny mohou nepříznivě ovlivnit naše budoucí provozní výsledky."

8. "Riziko pro kybernetickou bezpečnost"

Okrajově jsme si dnes nastínili benefity a rizika Berkshire. Pro pochopení celého konglomerátu, jeho strategie a čísel je ale nutná hlubší a větší analýza, jelikož dnes jsme se podívali na společnost pouze okrajově. Máte zájem o pohled na čísla a další přednosti Berkshire?

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.