S&P 500 ^GSPC
5,056.06
-0.11%
Tesla TSLA
$156.08
-3.34%
Apple AAPL
$169.26
-1.99%
Nvidia NVDA
$875.70
+1.82%
Microsoft MSFT
$415.93
+0.55%
Meta META
$501.49
+0.25%
Alphabet GOOG
$156.48
+0.10%
Amazon AMZN
$183.66
+0.02%

Ébredj fel. Ez minden idők legnagyobb buborékja, mondja Robert Kiyosaki

György Sárosi
11. 12. 2022
5 min read

Robert Kiyosaki híres lett híres könyvéről. De az ő területe maga a közgazdaságtan is. Ezért nem fél olyan figyelmeztetéssel előállni, amitől a hideg futkos a hátán. Szerinte minden idők legnagyobb buborékában vagyunk!

A híres könyvek szerzője ismét figyelmeztet

Ha egy kicsit túlzok, 2022-ben abszolút minden lezuhan. Robert Kiyosaki, a Rich Dad, Poor Dad című könyv szerzője szerint azonban a legrosszabb még hátravan.

"Úgy vélem, hogy a gazdaság a világtörténelem legnagyobb buborékja" - tweetelte. "Isten irgalmazzon mindannyiunknak."

https://twitter.com/theRealKiyosaki/status/1596229493244317697

Tekintettel arra, hogy számos pénzügyi eszköz olcsóbb lett ebben a piaci visszaesésben, csábítónak tűnhet a merülés megvásárlása. És valószínűleg van is értelme. De Kiyosaki nem ezt teszi. Megemlíti, hogy nem fektet be hagyományos papíralapú eszközökbe.

Általánosságban elmondható, hogy Kiyosaki más típusú eszközöket részesít előnyben. Ez magában foglalja a nemesfémeket és a $BTCUSD-t-1.0% is.

A nemesfémek - különösen az arany és az ezüst - népszerű fedezetet jelentenek az infláció és a bizonytalanság ellen. Nem lehet őket "a semmiből kinyomtatni", mint a fiatbankjegyeket, és értéküket a világ gazdasági eseményei nagyrészt nem befolyásolják.

Kiyosaki régóta rajong az aranyért - először 1972-ben vásárolta a sárga fémet.

"Nem azért veszek aranyat, mert szeretem, hanem mert nem bízom a Fedben" - mondta egy tavalyi interjúban.

Ő akkor is az aranyat ajánlja. Másrészt viszont úgy tűnik, hogy teljesen el van szállva. Úgy tűnik, még a nemesfémek sem immunisak az idén bekövetkezett eladások ellen. Az arany ára 2022-ben mintegy 4%-kal, az ezüsté pedig csaknem 9%-kal csökken.

Az arany és az ezüst egyaránt esett idén. Forrás

Még a legendás Warren Buffett sem ért egyet Kiyosaki véleményével, aki ezt mondja:

"Az arany értéktároló, jobb, mint a bankjegyek, különösen a rossz monetáris politikával rendelkező országokban. De az arany ma körülbelül ugyanannyit ér vásárlóerő szempontjából, mint 100 vagy 500 évvel ezelőtt. Sőt, azt is mondhatnánk, hogy valójában olcsóbb, mert a világ legtöbb embere megengedhet magának ma némi aranyat, 500 évvel ezelőtt pedig nagyon kevesen engedhették meg maguknak."

Warren Buffett több tízmilliárd dollárt keresett azzal, hogy okosan befektetett más vállalatokba. Gondosan választja ki azokat a vállalkozásokat, amelyek jól működnek, jó termékekkel rendelkeznek, amelyeket megért, és jó a vezetésük. Mit gondol, mennyi lenne ma, ha hatvan évvel ezelőtt minden megtakarítását aranyba fektette volna a cégek helyett? Tízszer annyit? Hússzor annyi? Aligha. És akkor biztosan nem több mint ötmilliószor annyit! Soha senki nem gazdagodott meg aranybefektetéssel. Ez egy módja a vagyon védelmének, nem pedig annak növelésének.

Végre működni fog?

Mint azt valószínűleg a legtöbben tudják, Kiyosaki nem először figyelmeztetett így.

A múlt hónapban Kiyosaki azt hirdette, hogy az Egyesült Államok közelgő gazdasági összeomlás felé tart. Azt tweetelte, hogy egy gazdasági összeomlás közepette a befektetők megőrizhetik tőkéjüket, ha aranyat, ezüstöt és bitcoint vásárolnak.

Kiyosaki azt tanácsolta az embereknek, hogy a gazdasági összeomlás leküzdése érdekében hozzanak létre különböző bevételi forrásokat.

"Az arany, az ezüst és a bitcoin megvédheti a vagyonát ... de a jövedelmét nem. Egy olyan időszakban, amikor a gazdaság összeomlik, a tőzsdék összeomlanak, a nyugdíjak összeomlanak és a munkanélküliség növekszik, egy másodlagos jövedelemforrás jövedelmet biztosíthat Önnek. Ki tudja? Az Ön melléküzlete lehet a következő Amazon vagy Bitcoin. Vigyázz magadra. Vigyázz!" - írta a Twitteren.

A hasonló gazdasági helyzetre utalva Kiyosaki szerint az emberek nem a nagyobb pénzügyi képet nézik. Március elején Kiyosaki megemlítette, hogy a világtörténelem legnagyobb buborékában vagyunk, és a részvények, az ingatlanok, a nyersanyagok és az olaj buborékára hivatkozott.

Tehát nem ez az első alkalom, hogy ilyen módon figyelmeztet. Az ő véleményét (bár talán egy kicsit kevésbé csípőből lőtt) osztják a pénzügyi világ más neves személyiségei is: Ez rosszabb lesz, mint az 1929-es összeomlás, figyelmeztet két legendás befektető, Burry és Druckenmiller.

Ha tetszenek a cikkeim és interjúim, nyugodtan dobj egy követést. Köszönöm! 🔥

Jogi nyilatkozat: Ez semmiképpen sem befektetési ajánlás. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem az internetről és más forrásokból(Yahoo, Twitter, Finbold, Benziga) származó adatok alapján. A pénzpiaci befektetés kockázatos, és mindenkinek a saját döntései alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.