S&P 500 ^GSPC
5,046.22
+0.48%
Meta META
$508.33
+2.87%
Tesla TSLA
$151.67
-2.43%
Nvidia NVDA
$853.38
+1.55%
Microsoft MSFT
$409.46
-0.58%
Alphabet GOOG
$157.47
+0.37%
Amazon AMZN
$181.79
+0.28%
Apple AAPL
$168.14
+0.09%

3 důvody, proč akcie společnosti Alphabet v příštím roce nepřekonají svou výkoností index S&P 500

Michal Šnobl
14. 12. 2022
8 min read

Akcie "Big tech" v letošním roce zaostávají za širokým indexem S&P 500 a výjimkou nejsou ani akcie giganta v online reklamě Alphabet. Jeho akcie od začátku roku poklesly o téměř 34 % v porovnaní s indexem S&P 500, který odmazal přibližně 16 %. Zde jsou 3 důvody, proč by tato zhoršená výkonnost akcie GOOG mohla přetrvávat i v roce 2023.

Alphabet 

Při bližším pohledu je však otázkou, zda zlepšení ekonomických podmínek bude znamenat pro akcie technologického gigantu velké oživení. Cesta zpět k historicky nejvyšší uzavírací ceně (150,71 USD na akcii ) by mohla být mnohem delší, než se v současnosti očekává.

Existují tři faktory, z nichž všechny zůstanou ve hře i po vyřešení dnešních problémů, jako je inflace a zpomalující ekonomický růst. S ohledem na to nemusí být akcie (dnes těsně pod 100 USD za akcii) příležitostí, kterou si nelze nechat ujít, jak se některým zdá.

Akcie GOOG za poslední rok poklesly o téměř 34 %, Zdroj: Google Finance 

Tyto 3 faktory by mohly omezit budoucí výnosy akcií Alphabet

I po delším stažení během poklesu akciového trhu v roce 2022 akcie Alphabet $GOOG+0.4%, $GOOGL+0.3% za poslední desetiletí vzrostly o 481 %. To odpovídá přibližně 19,24% ročnímu výnosu. Ne příliš ošuntělý.

Vzhledem k současné velikosti společnosti (tržní kapitalizace 1,24 bilionu dolarů) málokdo očekává podobné zisky v příštích deseti letech. Není to však jistota, že akcie GOOG v příštím desetiletí překonávají celkový trh, protože budoucí výnosy by mohly omezit tři faktory.

Za prvé, úrokové sazby, které nepochybně souvisejí se současnými protivětry společnosti. Inflace je na nejvyšší úrovni za několik desetiletí. Federální rezervní systém, který určuje měnovou politiku země, však na posledním zasedání učinil další krok ve svém pokusu omezit tato ekonomická napětí tím, že počtvrté v tomto roce zvýšil úrokové sazby o tři čtvrtě procentního bodu. "Bez cenové stability ekonomika pro nikoho nefunguje," řekl ve středu 2.11. na tiskové konferenci předseda Fedu Jerome Powell.

Vysoká inflace vedla k vysokým úrokovým sazbám, což ovlivnilo ekonomický růst a základní výkonnost Alphabet. Přesto i poté, co se inflace ochladí, se úrokové sazby nemusí nutně vrátit na úroveň blízko nule. To by mohlo omezit rozsah, v jakém se násobek zisků GOOG (aktuálně na 18,94 ) po poklesu znovu rozšíří. Investoři si nyní proto kladou otázku, zda se po cyklu zvyšování úrokových sazeb po celém světě trhy blíží k tzv. pivotu, tj. zpomalení tempa tak rychlého zpřísňování a obratu v rétorice centrálních bankéřů. Dnes přijde na řadu opět Fed. Inflace spotřebitelských cen v USA posílila šance na holubičí krok Fedu. Zvýšení sazeb na dnešním zasedání je více než jisté. Trh v současné době diskontuje zvýšení sazeb o 50 bazických bodů na zítřejším zasedání FOMC. Za pozornost bude stát také zveřejnění dot-plotu (zveřejňovaného čtvrtletně), v němž členové sdělí svá aktuální očekávání ohledně vývoje úrokových sazeb.

FOMC dot – plot zveřejněný 21. září 2022, Zdroj: Federal rezerve 

Zadruhé bude výkonnost zpomalovat dozrávání hlavního podnikání společnosti Alphabet v oblasti reklamy ve vyhledávání. Jistě, růst v jiných segmentech, jako je cloud computing, by to mohl převážit.

Nicméně třetí faktor (rostoucí konkurence) může zkazit šance, že se tak stane. Vysoká konkurence o podíl na trhu mezi Alphabetem a konkurenty jako Amazon a Microsoft může omezit budoucí růst a výkyv k ziskovosti jejího cloudového podnikání.

Amazon Web Services (AWS), zisková cloudová platforma online prodejce, která se etablovala jako první lídr na trhu cloudové infrastruktury, je stále napřed. Podle odhadů Synergy Research Group dosáhl tržní podíl Amazonu na celosvětovém trhu cloudové infrastruktury ve třetím čtvrtletí roku 2022 34 procent, což stále převyšuje společný tržní podíl jeho dvou největších konkurentů, Microsoft Azure a Google Cloud.

Amazon, Microsoft a Google dominují cloudovému trhu, Zdroj: Statista 

Ve 3. čtvrtletí 2022 se globální výdaje na služby cloudové infrastruktury vyšplhaly na 57 miliard USD, čímž se celková částka v odvětví za posledních dvanáct měsíců vyšplhala na 217 miliard USD. Jak ukazuje graf výše, Amazon, Microsoft a Google představovaly dvě třetiny příjmů z cloudové infrastruktury za tři měsíce do 30. září, přičemž osm největších poskytovatelů ovládalo více než 80 procent trhu.

„Je silným důkazem výhod cloud computingu, že navzdory dvěma hlavním překážkám růstu se celosvětový trh stále rozrostl o 24 procent oproti loňskému roku,“ řekl John Dinsdale, hlavní analytik Synergy Research Group.

Úsilí o snižování nákladů pokračuje 

Společnost TCI Fund Management, která vlastní akcie Alphabetu v hodnotě více než 6 miliard dolarů a od roku 2017 je významným akcionářem sdělila mateřské společnosti Google Alphabet v dopise, že musí agresivně snížit náklady.

https://twitter.com/_prashantnair/status/1592778272840224769

Aktivistický hedgeový fond TCI Fund Management zaslal v úterý 15.11. dopis generálnímu řediteli Alphabet Sundaru Pichaiovi. TCI uvedla, že nákladová základna Alphabetu „je příliš vysoká a management musí přijmout agresivní opatření“. Dopis podepsal generální ředitel TCI Christopher Hohn.

"(Alphabet) má příliš mnoho zaměstnanců a náklady na zaměstnance jsou příliš vysoké," napsal TCI v dopise. "Vedení by mělo zveřejnit cílovou marži Ebit, podstatně snížit ztráty v ostatních sázkách a zvýšit zpětné odkupy akcií."

Alphabet okamžitě neodpověděl na žádost o komentář. Finanční ředitelka Ruth Poratová však při výsledovce Alphabetu za třetí čtvrtletí uvedla, že „akce Alphabetu ke zpomalení tempa náboru budou zřetelnější v roce 2023“.

Navíc se nezdá pravděpodobné, že by společnost Alphabet plánovala ustoupit dalším požadavkům TCI na snižování nákladů. Aktivistický hedgeový fond se však může bránit vysokým průměrným platům společnosti, ale jelikož soutěží se svými velkými technologickými konkurenty o nejlepší talenty, může to být další oblast, kde je potenciál snížení nákladů omezené.

Nemusí být připraveno ani oříznutí divize „Ostatní sázky“. I když vyrovnání ztrát z „jiných sázek“ může způsobit, že provozní výkonnost Alphabetu bude vypadat silnější, vedení pravděpodobně tuto divizi nezkrátí ze strachu, že přijde o další velký projekt s vysokým růstem.

Shrnutí

Zisky společnosti Alphabet by se mohly do roku 2024 podle prognóz na straně prodeje vrátit zpět, ale to může akciím poskytnout pouze mírné posílení, jakmile přejdou současné bouře. Podíváme-li se dále do budoucnosti, růst zisků může být omezen dozráváním podnikání společnosti v oblasti reklamy ve vyhledávání a vysokou konkurencí ovlivňující její jednotku cloud computingu. Nemluvě o její streamovací jednotce, protože platformy jako TikTok získávají podíl na trhu (a reklamní dolary) z YouTube .

Před nákupem akcií GOOG po jejich nedávném nárůstu mějte na paměti, že budoucí výnosy mohou být mnohem méně hvězdné. I když akcie nemusí dosáhnout nových minim, může to být pomalý a neuspokojivý výlet zpět k vyšším cenám.

Zdroj: Investor Place, Barrons, Yahoo Finacne, XTB, Statista, Time

DISCLAIMER: Veškeré informace zde uvedené mají pouze informační charakter a žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Vždy si dělejte vlastní analýzu.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.