S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Tohle je 5 akcií z indexu S&P 500 s nejhorší výkonností za letošní rok. Jak se jim bude dařit v roce 2023?

Michal Šnobl
16. 12. 2022
8 min read

Letošní rok byl pro investory obecně krutý, válka, inflace a rychlé zvyšování úrokových sazeb vedly k volatilním trhům a velkým ztrátám široce držených blue chip akcií. Index S&P 500 se v letošním roce propadl o 17 %, přičemž přibližně 70 % společností v tomto indexu může počítat ztráty. A tyto ztráty jsou velké!

Jen společnost Tesla od počátku roku vymazala tržní hodnotu 553 miliard dolarů, přičemž její akcie poklesly o něco více než 50 %

Od počátku roku ztratilo 21 společností z indexu S&P 500 alespoň 50 % a pět největších poražených v procentuálním vyjádření pokleslo o více než 65 %. Toto je pět společností z indexu S&P 500, které podle údajů společnosti Koyfin zaznamenaly v roce 2022 zatím největší pokles cen akcií a vymazaly dohromady tržní hodnotu 720 miliard dolarů.

1. Meta platformy $META-4.1%

Meta je největší online sociální síť na světě s 2,5 miliardami aktivních uživatelů měsíčně. Uživatelé spolu spolupracují různými způsoby, vyměňují si zprávy a sdílejí novinky, fotografie a videa. Ekosystém firmy se skládá hlavně z aplikací Facebook, Instagram, Messenger, WhatsApp a mnoha funkcí, které tyto produkty obklopují. Uživatelé mohou přistupovat k Facebooku na mobilních zařízeních a počítačích. Příjmy z reklamy představují více než 90 % celkových příjmů firmy, přičemž 50 % pochází z USA a Kanady a 25 % z Evropy. S hrubými maržemi nad 80 % pracuje Meta s čistou marží 30 % plus.

  • Pokles tržní hodnoty: 614,2 miliardy dolarů
  • Výkonnost YTD: -64,10 %
Akcie společnosti META v letočním roce poklesly o více něž 64 %, Zdroj: Google Finance 

Navzdory svému hroznému výkonu v roce 2022 zůstává Meta v top 10 nejoblíbenějších akcií na mnoha brokerských platformách. Někteří investoři se domnívají, že masivní metaverzní sázka společnosti by se mohla výrazně vyplatit. Jiní považují společnost Meta za atraktivně hodnocenou se svým základním podnikáním v oblasti sociálních médií.

Meta by měla mít v blízké době vynikající příležitost zpeněžit WhatsApp, svou aplikaci pro zasílání zpráv s více než 2 miliardami uživatelů denně. S popularitou krátkých videí Reels by mohl růst reklamy na Facebooku. A možná, jen možná, metaverze naplní vizi CEO Meta Marka Zuckerberga. Pokud se tak stane, bude to nyní příležitost k nákupu akcií, která se naskytne jednou za deset let.

2. Match Group $MTCH-0.1%

Match Group, Inc. poskytuje seznamovací produkty po celém světě. Portfolio značek společnosti zahrnuje Tinder, Match, Meetic, OkCupid, Hinge, Pairs, PlentyOfFish a OurTime a také různé další značky. Společnost byla založena v roce 1986 a sídlí v Dallasu v Texasu.

  • Pokles tržní hodnoty: 25,2 miliardy dolarů
  • Výkonnost YTD: -68,81 %
Akcie společnosti MTCH v letošním roce poklesly o téměř 69 %, Zdroj: Google Finance 

Match Group – zejména Tinder – získává velkou část svých příjmů mimo Spojené státy a silnějsí dolar vedl k nižším mezinárodním příjmům v posledních několika čtvrtletích. To způsobilo, že růst příjmů Match Group se ve třetím čtvrtletí zpomalil na pouhé 1 %. Na měnové neutrální bázi vzrostl meziročně o 10 %.

S tak výrazným poklesem akcií má Match Group nyní tržní kapitalizaci pouhých 12 miliard dolarů. To dává akciím koncový poměr ceny k provoznímu příjmu 18,75, což není drahé vzhledem k historickému růstu výnosů Match Group. Za posledních 12 měsíců společnost vygenerovala tržby 3,2 miliardy dolarů. Zvyšte to v příštím roce o 10 % a budete mít tržby 3,5 miliardy dolarů nebo více než 1 miliardu dolarů provozního příjmu, pokud se marže může vrátit na 30 %. To se zdá být dosažitelné, pokud Tinder znovu urychlí růst a Hinge bude pokračovat ve své působivé trajektorii.

3. SVB Financial Group $SIVB

SVB Financial Group je společnost poskytující diverzifikované finanční služby, nabízí různé bankovní a finanční produkty a služby. Působí prostřednictvím čtyř segmentů: Global Commercial Bank, SVB Private Bank, SVB Capital a SVB Securities. Segment Global Commercial Bank poskytuje produkty a služby komerčního bankovnictví, včetně úvěrů, správy treasury, deviz, financování obchodu a dalších finančních produktů a služeb. Působí prostřednictvím 56 poboček ve Spojených státech a mezinárodně. Společnost byla založena v roce 1983 a sídlí v Santa Claře v Kalifornii.

  • Pokles tržní hodnoty: 27,0 miliardy USD
  • Výkonnost YTD: -68,96 %
Akcie společnosti SIVB v letošním roce poklesly o téměř 69 %, Zdroj: Google Finance 

Cena akcií SVB Financial Group, lépe známé jako Silicon Valley Bank, zatím v roce 2022 klesla asi o 69 %. Banka byla obrovským zklamáním v tom, co je obvykle poměrně nevýrazným odvětvím finančních služeb, a letošní pokles téměř vymazal tříleté nadprůměrné výnosy. Zákaznická základna Silicon Valley Bank právě teď prochází náročnými časy, protože úrokové sazby agresivně rostou. Ale hlavní důvod strmého poklesu souvisí se špatným finančním vedením managementu.

4. Align Technology $ALGN-0.8%

Align je celosvětově předním výrobcem čirých zubních vyrovnávačů, který v roce 1998 představil tuto technologii uvedením svých značkových vyrovnávačů Invisalign. Od té doby se Invisalign stal známým a ošetřil více než 10 milionů pacientů s malokluzí (nesprávně zarovnané zuby) prostřednictvím ortodontistů a plány léčby vedené zubním lékařem. Společnost si udržuje dominantní podíl na trhu jasných alignerů, a to i přes zavedení přímých konkurentů spotřebitelům po vypršení platnosti klíčových patentů, které začalo v roce 2017. Align také vyrábí intraorální skenery (iTero), používané pro ortodontickou léčbu a záchovné stomatologické výkony (digitální modely pro korunky, fazety a implantáty).

  • Pokles tržní hodnoty: 36,9 miliardy USD
  • Výkonnost YTD: -69,92 %
Akcie společnosti ALGN v letošním roce poklesly o téměř 70 %, Zdroj: Google Finance 

Věci dnes pro Align nevypadají skvěle, ale s obchodováním s akciemi kolem úrovní, které nebyly zaznamenány od dubna 2020, nyní může být vhodná doba pro dlouhodobé investory, aby nakoupili akcie. A pokud se příští rok objeví známky oživení, akcie společnosti Align by se mohly dočkat velké rally. S 30násobným ziskem se akcie obchodují hluboko pod svým pětiletým průměrem 54.

5. Generac Holdings $GNRC+1.3%

Generac Power Systems navrhuje a vyrábí zařízení na výrobu energie, která slouží pro obytné, komerční a průmyslové trhy. Nabízí záložní generátory, přenosné generátory, osvětlení, venkovní napájecí zařízení a sadu produktů pro čistou energii. Tržby generované ve Spojených státech tvoří většinu celkových tržeb.

  • Pokles tržní hodnoty: 16,7 miliardy dolarů
  • Výkonnost YTD: -73,52 %
Akcie společnosti GNRC v letošním roce poklesly o více než 73 %, Zdroj: Google Finance 

Loni v srpnu způsobily úmyslné výpadky elektřiny téměř 1 milion domácností bez proudu na dva dny. V únoru 2021 texaské společnosti na několik dní vypnuly ​​dodávku elektřiny do více než 10 milionů domácností, když stát zasáhla zimní bouře Uri. Tyto problémy související s počasím byly přínosem pro domácí pohotovostní podnikání společnosti Generac.

Dlouhodobé trendy v oblasti rezidenční a komerční solární energie by mohly v příštím desetiletí ovlivnit také Generac. Očekává se, že globální instalovaná kapacita solární energie poroste do roku 2027 o 12,7 % ročně.

Zdroj: Business Insider, Yahoo Finacne, Fool, Everything money

DISCLAIMER: Veškeré informace zde uvedené mají pouze informační charakter a žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Vždy si dělejte vlastní analýzu.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.