S&P 500 ^GSPC 5,010.6 +0.87%
Nvidia NVDA $795.18 +4.35%
Tesla TSLA $142.05 -3.40%
Amazon AMZN $177.23 +1.49%
Alphabet GOOG $157.95 +1.43%
Apple AAPL $165.84 +0.51%
Microsoft MSFT $400.96 +0.46%
Meta META $481.73 +0.14%

Buffett tajvani félvezető-befektetésének részletes elemzése

György Sárosi
14. 12. 2022
8 min read

Mint azt valószínűleg mindannyian észrevették, a Berkshire Hathaway a harmadik negyedévben 4,1 milliárd dollárt fektetett a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. vállalatba. Itt van minden, amit tudnia kell Buffett legújabb fogadásáról a tajvani chipgyártóról.

TSMC

A 2020-ban és 2021-ben a kínálatot visszafogó chiphiány kezd enyhülni, mivel a fogyasztói elektronika iránti csökkenő kereslet és az ázsiai félvezető-öntödék szilárd éves termelése elkezdte helyreállítani az egyensúlyt.

Mindannyian tudjuk, hogy Buffett azt mondja, nem fektet be olyan vállalkozásokba, amelyeket nem ért. Lehet, hogy elszalasztotta a lehetőségeket, de kétségtelenül veszteségeket is megspórolt magának. Érdekes módon a technológiai szektor most Berkshire 10 legjelentősebb vállalkozásából hármat a technológiai szektorban találunk. A harmadik negyedévben az Apple volt a legnagyobb holding a negyedév átlagos részvényárfolyamai alapján számított 123 milliárd dolláros értékével, ezt követte a Bank of America, a Chevron és a Coca-Cola, míg a játékfejlesztő Activision Blizzard és maga a Taiwan Semiconductor $TSM+1.6% szintén a top 10 vállalkozás között van. Nem hiányoznak a kisebb részesedések az Amazon és a Snowflake technológiai cégekben sem.

https://youtu.be/vs82xjE9Obk

Atajvani félvezető részvények felvásárlása belépést jelent az amerikai technológiai vállalatok ellátási láncaiba. A Taiwan Semiconductor félvezetőket gyárt az Apple, valamint az Amazon Azure felhőszerverek számára. Úgy tűnik, hogy ez egy módja annak, hogy nagyobb tétet tegyen, miközben némi kockázatot diverzifikál a nevek között.

Buffett félvezető története

Buffett már korábban is befektetett félvezető részvényekbe. Leginkább 2011-ben és 2012-ben vásárolt nagy részesedést az Intelben, bár nem tartotta sokáig a részvényeket. Az Intel egykor vezető félvezetőgyártó volt, de az utóbbi években lemaradt a versenytársak mögött, mivel a Taiwan Semiconductor olcsóbban és hatékonyabban tud chipeket gyártani.

Erős versenyelőny

Buffett köztudottan a fenntartható versenyelőnnyel rendelkező vállalatokat részesíti előnyben. A Statista szerint a tajvani félvezető a világ legnagyobb chipgyártója, és a nettó öntödei piac 54%-át teszi ki. Ezt követi a Samsung 17%-kal és a United Microelectronics 7%-kal. A Samsung tehát az egyetlen hasonló méretű öntöde.

Tajvan, Kína és Dél-Korea együttesen a globális öntödei piac mintegy 87%-át teszi ki 2021-ben.

A TSMC versenyelőnye az innováció gyorsaságában, az alacsony gyártási költségekben és a magas belépési korlátokban rejlik. A versenytársaknál fejlettebb chipeket tud előállítani, nagyobb mennyiségben és alacsonyabb költséggel tudja azokat szállítani, és jól el van szigetelve az új szereplőkkel szemben.

Az innováció üteme. A TSMC bebizonyította, hogy a chip-innováció élvonalába tartozik. A vállalat hihetetlenül gyors innovációval rendelkezik, és az iPhone minden új verziójában vezető chipgyártó. Az iPhone 12 chipjei például a TSMC által gyártott 5 nm-es node-on alapultak, az iPhone 13-hoz pedig az A15-ös chipet gyártja. A TSMC most már 3 nm-es chipeket is képes gyártani. Összehasonlításképpen a Samsung jelenleg 3 nm-es chipet tud gyártani, de kisebb kapacitással, míg az Intel csak a még kevésbé fejlett 7 nm-es csomópontokat képes előállítani.

Alacsony költségű gyártó. A félvezetőiparban való versenyképességhez a vállalatoknak képesnek kell lenniük arra, hogy a chipeket azonos áron vagy olcsóbban állítsák elő, mint az iparág többi szereplője. Az öntödék megépítése körülbelül 10-20 milliárd dollárba kerül, így előállításukhoz hatalmas értékcsökkenési költségek kapcsolódnak. A vállalatoknak egész évben teljes kapacitással kell működtetniük öntödéiket ahhoz, hogy az öntödék nyereségesek legyenek, és elegendő pénzforgalmat generáljanak a növekedéshez és fejlesztéshez. A TSMC rendelkezik a világ legnagyobb 5 nm-es chipgyártási kapacitásával, ami alacsony költségű versenyelőnyt biztosít számára.

Magas belépési korlát. Az öntödék ára 10-20 milliárd dollár körül van, és 3-5 évig tart a felépítésük. Ráadásul a chipek következő generációjának létrehozásához szükséges idő és erőforrások évekbe és hatalmas gyártási szakértelembe kerülnek. Még ha egy versenytárs hihetetlenül jól finanszírozott is lenne, akkor sem tudná egyik napról a másikra előállítani ugyanazokat a fejlett chipeket, mint a TSMC. Miközben a versenytársak a chipek következő generációjára való áttéréssel küzdenek, a TSMC már egy lépéssel előrébb jár egy még fejlettebb chip előállításával.

ATSMC mérete és kiváló minőségű technológiája lehetővé teszi a vállalat számára, hogy szilárd működési árrést érjen el. A vállalatnak neves ügyfélköre van, többek között az Apple, az AMD és az Nvidia, akik a legmodernebb folyamattechnológiát kívánják alkalmazni félvezetőterveikben.

Geopolitikai kockázatok

A TSMC vezető pozíciója miatt az USA és Kína geopolitikai intrikák tárgyává vált. Az Egyesült Államok egyrészt támogatja az egy Kína-politikát, másrészt viszont fegyverekkel és technológiával támogatja Tajvant, és már régóta aláírt egy paktumot Tajvan védelmére.

Geopolitikai szempontból a TSMC felett jelenleg a következő kockázatok lebegnek:

  • A 20. pártkongresszuson Hszi Csin-ping nem utasította el a katonai megoldást Tajvan annektálására, bár a békés újraegyesítést kívánatosabb lehetőségként jelölte meg. Kína gazdasági blokádot is kialakíthatna a sziget ellen a tajvani kikötők blokkolásával. Ebben az esetben a TSMC technológiájú chipeket nem lehetne a szigetről szállítani.
  • Az Egyesült Államok szigorította a Kínába irányuló technológiaexportra vonatkozó korlátozásokat, és megtiltotta a félvezetők (amerikai technológián alapuló) Kínába történő, külön engedély nélküli értékesítését.

Jelenleg három vállalat - a Samsung, az SK Hynix és a TSMC - kapott egyéves engedélyt az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumától. Mindegyik vállalatnak van üzeme Kínában.

A TSMC-nek van egy üzeme Nanjingban, ahol 16 nm-es chipeket gyártanak. Ez az üzem Kína technológiailag legfejlettebb félvezetőgyártó üzeme. Az amerikai jóváhagyás lehetővé teszi a nanjingi üzem számára, hogy a gyártást a 22/28 nm-es gyártástechnológiára bővítse.

A TSMC osztalékpolitikája

A Taiwan Semiconductor szintén szilárd osztalékot fizető részvény. A részvény hozama jelenleg 2,21%, ami valamivel magasabb a piaci átlagnál, és jóval több más félvezetőgyártó vállalat hozama felett van. A Taiwan Semiconductor éves kifizetése idővel ingadozott, mivel a vállalat a COVID-19 járvány idején kissé csökkentette a 2020-as kifizetést, és a 2022-es kifizetés is kissé alacsonyabb lesz a tavalyinál. A vállalat azonban 17 egymást követő évben fizetett osztalékot, és a hosszú távú trend az osztalékfizetés tekintetében felfelé és jobbra mutat - az éves kifizetés most közel ötszöröse a 10 évvel ezelőtt, 2012-ben részvényenként kifizetett 0,49 dollárnak. A Taiwan Semiconductor osztaléka is viszonylag biztonságosnak tűnik a 33%-os osztalékfizetési arányával.

Következtetés

A geopolitikai kockázatok lefelé húzták a TSMC részvényárfolyamát, mivel a vállalat pénzügyi eredményei folyamatosan kétszámjegyű növekedést mutattak. A vállalat hosszú távú kilátásai pozitívak, és a vállalat maga is kulcsfontosságú szereplő a félvezető chipiparban. A TSM jelenleg olyan diszkontált értékelést kínál, amely a következő 12 hónapra becsült nyereség 14-szerese.

Forrás: Guru Focus, Yahoo Finance, Seeking Alpha, Value Investors Central, Fool

KIZÁRÓLAG: Az itt közölt információk kizárólag tájékoztató jellegűek, és semmiképpen nem minősülnek befektetési ajánlásnak. Mindig végezze el saját elemzését.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.