S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

3 defenzív osztalékrészvény, amelyek garantáltan megvédik Önt a recessziótól

György Sárosi
14. 12. 2022
6 min read

Mivel nagy a valószínűsége annak, hogy a gazdaság a jövő év elején recesszióba kerül, a gazdasági ciklusnak nem kitett részvényekre kell összpontosítani. Az alábbi osztalékrészvények hármasa képezheti egy portfólió alapját, és teheti azt recesszióállóbbá.

Procter & Gamble

Procter & Gamble $PG+0.5%

1837-es alapítása óta a Procter & Gamble a világ egyik legnagyobb fogyasztási cikkeket gyártó vállalatává vált, éves forgalma meghaladja a 80 milliárd dollárt. Számos vezető márkát üzemeltet, köztük több mint 20 olyan márkát, amelyek egyenként több mint 1 milliárd dollár éves globális forgalmat bonyolítanak, mint például a Tide mosószer, a Charmin WC-papír, a Pantene sampon és a Pampers pelenkák. A P&G a 2012-es naptári évben eladta utolsó megmaradt élelmiszermárkáját, a Pringles-t a Kelloggnak. Az Egyesült Államokon kívüli értékesítés a vállalat konszolidált összértékesítésének mintegy 55%-át teszi ki, amelynek körülbelül egyharmada a feltörekvő piacokról származik.

APG részvények ötéves árfolyamgrafikonja, Forrás .

A Procter & Gamble 132 éve fizet osztalékot a részvényeseknek, és ebből 66 éve növeli a kifizetéseket. A P&G osztalékhozama jelenleg 2,43%, és 62%-os kifizetési arányával a vállalat még mindig biztonságos területen van. A jövőbeni növekedésnek is bőven van helye, amit az idén áprilisban végrehajtott 5%-os osztalékemelés is bizonyít.

Maga a Procter & Gamble "biztonságos" részvénynek számít, amely jól alkalmazható a recessziós időkben, mivel termékei egyértelműen a szükségleti cikkek és nem a luxus kategóriájába tartoznak. Az infláció és az emelkedő energiaköltségek ellenére a P&G organikus eladásai 7%-kal nőttek a szeptemberben véget ért első pénzügyi negyedévben.

Coca-Cola $KO+2.1%

Az 1886-ban alapított, atlantai székhelyűCoca-Cola a világ legnagyobb üdítőital-gyártó vállalata, amely 200 márkából álló erős portfóliójával olyan kulcsfontosságú kategóriákat fed le, mint a szénsavas üdítőitalok, víz, sport, energia, gyümölcslé és kávé. A vállalat palackozókkal és forgalmazó partnerekkel együtt a világ több mint 200 országában és régiójában értékesíti a Coca-Cola és a licencelt márkák kész italtermékeit kiskereskedőkön és vendéglátóipari egységeken keresztül. A Coca-Cola teljes értékesítésének mintegy kétharmadát a tengerentúlon bonyolítja le, jelentős részét Latin-Amerika és Ázsia feltörekvő gazdaságaiból.

A KO részvények ötéves árfolyamgrafikonja, Forrás: Google Finance

Mivel a Coke egy dolgot csinál, és azt jól csinálja - frissítő italokat készít világszerte -, a fogyasztók azonnal felismerik és megbíznak benne. Mégis sikerült lépést tartania a korral, csökkentette a cukorfogyasztást, miközben a változó fogyasztói ízlésnek megfelelően a palackozott víz, tea, gyümölcslé, sportitalok és más italok piacán is terjeszkedett. Ennek eredményeképpen rendkívül nyereséges üzletág, amelynek bruttó, működési és nettó árrése messze meghaladja a versenytársakét, ami jelentős mennyiségű többlet szabad cash flow-t eredményez.

Ez lehetővé tette a vállalat számára, hogy 60 éven keresztül minden negyedévben osztalékot fizessen, és azt minden évben növelje is. Jelenleg évi 2,82%-os hozamot biztosít. Osztalékkirályként, vagy olyan részvényként, amely több mint 50 éve minden évben emeli az osztalékát, a Coca-Cola méltó kiegészítője a portfóliójának.

Hormel Foods $HRL+1.0%

AHormel Foods egy márkás élelmiszeripari vállalat, amely a fehérjékre összpontosít. Márkái közé tartozik a Hormel, Spam, Jennie-O, Dinty Moore, Applegate, Wholly Guacamole, Planters és Skippy. A vállalat bevételeinek túlnyomó többsége az Egyesült Államokból származik: 64%-a amerikai kiskereskedelem, 28%-a amerikai vendéglátás és 8%-a nemzetközi. Terméktípusok szerint a 2021-es pénzügyi évben a bevételek 23%-a tartós élelmiszerekből, 18%-a baromfiból (márkás és alapanyagokból), 55%-a egyéb romlandó termékekből, 3%-a pedig egyéb, elsősorban táplálkozási termékekből származott. A vállalat piacvezető a romlandó húsok, a polcon tartható készételek, a pepperoni, a természetes/biológiai csemegehúsok és a guacamole, és piacvezető a pulyka, a szalonna, a hűtött készételek és a mogyoróvaj területén.

A HRL részvények ötéves árfolyamgrafikonja, Forrás: Google Finance

A Hormel több mint 130 éve van jelen a piacon, így átvészelte a recessziót és a depressziót, a világháborúkat, a világméretű járványokat és a természeti katasztrófákat. Ez egy időtálló vállalkozás, amely képes a változó körülményekhez igazítani a működését.

A HRL 5%-os forgalomcsökkenésről számolt be a 22. pénzügyi év negyedik negyedévében, 3,28 milliárd dollárra, ami elmaradt a 3,38 milliárd dolláros konszenzustól. A hűtött élelmiszerek nettó árbevétele 7%-kal csökkent az előző évhez képest, az élelmiszeripari termékeké 3%-kal nőtt, a Jennie-O pulykabolté 15%-kal, a nemzetközi és egyéb eladások pedig 2%-kal csökkentek.

Az eladások enyhe csökkenése az előző évhez képest azonban nem tántorította el a vállalatot attól, hogy bejelentse 57. éves kifizetésemelését. A legutóbbi emelés 6%-os növekedést jelentett az előző kifizetéshez képest. A részvény jelenleg 2,24%-os osztalékhozamot kínál.

Forrás: a Fool, Yahoo Finance, Seeking Alpha, Minden pénz, Pginvestor

KIZÁRÓLAG: Az itt közölt információk kizárólag tájékoztató jellegűek, és semmiképpen nem minősülnek befektetési ajánlásnak. Mindig végezze el saját elemzését.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.