S&P 500 ^GSPC 5,003.34 -1.35%
Meta META $427.45 -13.38%
Microsoft MSFT $392.68 -4.00%
Amazon AMZN $171.02 -3.15%
Alphabet GOOG $156.86 -2.63%
Tesla TSLA $166.17 +2.49%
Nvidia NVDA $814.87 +2.27%
Apple AAPL $168.54 -0.29%

4 TOP akcie, které můžete zakoupit už dnes a pohodlně držet dalších 10 let

Investování krátkodobě může znít rozhodně zajímavě, přesto se většina investorů snaží najít investice, které jim přinesou největší možný zisk v několika následujících letech nebo třeba v příštím desetiletí. V tom případě by vám ve vašem portfoliu rozhodně neměly chybět následující 4 kousky.


Buďme upřímní: když si dnes mnozí z nás koupí růstovou akcii, mají zájem držet ji jen tak dlouho, dokud se díky povyku okolo ní bude cena pohybovat nahoru 😄. Pokud se zájem však vytratí, tak pro jistotu prodáme. A překvapivě často to není špatný přístup 🤔.

Existují však růstové akcie, které se dají spolehlivě držet po dlouhou dobu, i když ztratí nějaký ten hype okolo nich. Není vůbec náhodou, že jsou všechny následující akcie technologické akcie. Koneckonců technologie jsou dnes páteří téměř všech aspektů naší kultury.

Alphabet $GOOGL-2.5%

Společnost Alphabet $GOOG-2.6% provozuje dvě nejdůležitější brány do celosvětové sítě. Zaprvé je mateřskou společností vyhledávače Google, který podle údajů společnosti Statcounter zpracovává více než 90 % světových internetových vyhledávání. 

A za druhé, Statcounter dále uvádí, že operační systém Android společnosti Alphabet je nainstalován na téměř 70 % světových zařízení připojených k webu. Co je opravdu vysoké číslo...

Oba podíly na trhu se také již několik let drží stabilně blízko těchto hodnot. To je důvod, proč společnosti Alphabet za posledních 15 let klesly čtvrtletní tržby v meziročním srovnání pouze dvakrát a proč za stejnou dobu téměř nikdy nedošlo k poklesu ročního provozního zisku (a to jen těsně a vždy pouze dočasně). 

Tak nějak se zdá nepravděpodobné, že by se v dohledné době snížily, protože k tomu by lidé museli začít méně používat web a odložit své chytré telefony! A jak všichni co tento příspěvek čtete víte...to se upřímně nikdy nestane 😄. 

Podobnému úspěchu se dostává i akciím $GOOG-2.6%, jak je krásně vidět na následujícím grafu od Bloomberg: 


Palo Alto Networks

Pokud se vás kybernetická kriminalita ještě osobně nedotkla, dejte jí čas - dříve či později přijde 😅. Podle údajů organizace Identity Theft Resource Center došlo letos do třetího čtvrtletí k 1 291 únikům dat, které jen ve třetím čtvrtletí odhalily osobní údaje 160 milionů lidí. 

To znamená, že planeta má nakročeno k překonání pochybného celoročního rekordu. Ani tato narušení nejsou levná, každé z nich stojí poškozené organizace několik milionů dolarů.

A to jsou jen přímé náklady. Mnohem obtížnější je změřit méně zjevné, ale pravděpodobně vyšší náklady, jako je poškozená pověst a nedůvěra. Zpráva Světového ekonomického fóra o celosvětových rizicích pro globální obchod v roce 2020 totiž řadí kyber kriminalitu a krádeže dat hned po bok globálního oteplování, nedostatku vody a válek.

https://twitter.com/Aspire_TSS/status/1470725308621856770 

Společnost Palo Alto Networks $PANW-2.9% nabízí sadu řešení, která chrání světové počítačové sítě a množství digitálních dat v nich uložených. Společnost Palo Alto dodává kompletní řešení firmám, které jednoduše chtějí delegovat povinnosti v oblasti kybernetické bezpečnosti na lépe vybavené třetí strany. 

Od firewallů přes bezpečné připojení ke cloudu až po detekci hrozeb a obranu proti ransomwaru. To je také jádro důvodu, proč společnost od roku 2013 dokázala každé čtvrtletí zvyšovat svůj nejvyšší zisk, a to jak postupně, tak i v meziročním srovnání.

Není důvod očekávat, že se tento růstový trend obrátí. Společnost Cybersecurity Ventures, která se zabývá průzkumem trhu, odhaduje, že výdaje na obranu proti hackerským útokům, únikům dat a další kybernetické kriminalitě vzrostou z letošních 6 bilionů dolarů na více než 10 bilionů dolarů ročně již v roce 2025.

Nvidia $NVDA+2.3%

Možná ji znáte jako značku hardwaru pro videohry. A tou společnost Nvidia $NVDA+2.3% jistě stále je. Už to však není jen videoherní zařízení. Ve skutečnosti by její neherní aktivity mohly být brzy jejím zdaleka největším byznysem. Tím jsou mimochodem datová centra a zejména hardware pro umělou inteligenci.

Z příjmů 7,1 miliardy dolarů za poslední čtvrtletí pocházelo více než 2,9 miliardy dolarů z prodeje majitelům datových center, což je meziročně o 55 % více. To je sice stále o něco méně než tržby z her ve výši více než 3,2 miliardy dolarů za stejný tříměsíční úsek, ale tržby z datových center rostou mnohem rychleji. Brzy se tak stanou důsledně větší částí firmy.

 

Intuitive Surgical $ISRG-1.5% 

Nakonec jsem na seznam růstových akcií zvolil společnost Intuitive Surgical $ISRG-1.5%. Intuitive Surgical vyrábí zařízení pro robotickou chirurgii zvané da Vinci, které od svého uvedení na trh před pouhými několika desetiletími zvládlo více než 8,5 milionu operací.

https://twitter.com/CromwellHosp/status/1473615323698020356 

Přístroj se neobešel bez kontroverzí. Chirurgický asistent da Vinci byl zapleten do některých zranění, abychom byli konkrétní. Někteří chirurgové - stejně jako pacienti - se také obávají změn a stále dávají přednost starému způsobu ručního provádění zákroků.

Faktem však je, že chirurgický robot získává na popularitě, protože se o jeho možnostech dozvídá stále více lidí. Loňské pandemií zmítané tržby byly prvním případem, kdy čtvrtletní tržby společnosti Intuitive Surgical meziročně klesly od roku 2014, a tento útlum se již podařilo vyrovnat. 

Rekordní horní hranice tržeb za minulé čtvrtletí ve výši 5,5 miliardy dolarů byla lepší než tržby za druhé čtvrtletí, které činily téměř 5,2 miliardy dolarů a byly rovněž rekordní. 

Analytici očekávají další podobný pokrok i do budoucna a v příštím roce modelují růst tržeb o 13 %, což by odpovídalo tempu růstu, které je v platnosti od debutu da Vinci. Tohle jsou moje 4 akcie, které bych držel po dobu následujících 10 let a zajímalo by mě jaké jsou ty vaše 😉, tak mi je můžete nechat v komentářích.

DISCLAIMER: Nejsem investiční profesionál, ale jen zaujatý retailový investor, takže se nejedná o investiční doporučení. 

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

zatím investuji ani né 2 roky, takže si nedokážu představit něco držet 10 let 😅

Docela dobrý výběr 🤔

Mně tam chybí $AAPL-0.3% a $AMZN-3.2%, ale jinak zajímavý výběr 😄

Skvělé čtení!