S&P 500 ^GSPC
5,254.78
+0.12%
Tesla TSLA
$176.92
-1.62%
Apple AAPL
$171.09
-1.28%
Meta META
$487.66
-1.26%
Nvidia NVDA
$907.54
+0.56%
Amazon AMZN
$180.41
+0.32%
Alphabet GOOG
$151.68
-0.17%
Microsoft MSFT
$420.84
-0.14%

Paypal: Nejlepší akcie do přicházející recese

Michal Šnobl
22. 12. 2022
7 min read

Rok 2022 představoval pro Společnost PayPal těžkou zkouškou a její akcie od té doby klesly o více něž 64 %. Důvody poklesu zahrnují zpomalení po pandemii, snížený výhled společnosti PayPal na rok 2022 a také silnější americký dolar. Přesto se PayPal jeví jako solidní FinTech společnost a to i v době blížící se recese.

PayPal Holdings

PayPal Holdings $PYPL+0.5% 

PayPal provozuje technologickou platformu, která umožňuje digitální platby jménem obchodníků a spotřebitelů po celém světě. Poskytuje platební řešení pod názvy PayPal, PayPal Credit, Braintree, Venmo, Xoom, Zettle, Hyperwallet, Honey a Paidy. Platební platforma společnosti umožňuje spotřebitelům odesílat a přijímat platby na přibližně 200 trzích a v přibližně 100 měnách, vybírat prostředky na své bankovní účty v 56 měnách a držet zůstatky na svých účtech PayPal v 25 měnách. Společnost PayPal Holdings, Inc. byla založena v roce 1998 a sídlí v San Jose v Kalifornii.

  • Odvětví: Finanční/ úvěrové služby
  • Regiony: 200 zemí světa 
  • Počet zaměstnanců: 30 900
  • Produkty: PayPal, PayPal Credit, Braintree, Venmo, Xoom, Zettle, Hyperwallet, Honey a Paidy
  • Konkurence: Visa, Mastercard, Google Pay, Apple Pay¨
Akcie PYPL v letošním roce poklesly o více něž 64,50 %, Zdroj: Google Finance 

Jak PayPal vydělává peníze? PayPal má četné zdroje příjmů jak od jednotlivých spotřebitelů, tak od obchodníků. Jedná se o vybírání poplatků za transakce, poplatky za předplatné prémiových funkcí nabízených podnikům, prodej čteček karet, podnikatelské půjčky, poplatky za doporučení za cashback odměny, mezibankovní poplatky, úroky z hotovostních záloh atd. Pojďme zjistit, co každý z nich znamená.

PayPal stále roste zdravým tempem

Cena akcií společnosti PayPal tomu nenasvědčuje, ale společnost PayPal stále roste zdravým tempem. Společnost zaznamenala ve 3Q22 meziroční nárůst čistých nových aktivních účtů o 2,9 milionu na rekordních 432 milionů, přičemž trendy v zapojení zákazníků zůstaly rovněž veskrze pozitivní.

Zapojení zákazníků lze měřit podle počtu transakcí, které průměrný účet provede za účelem přijetí peněz nebo zaplacení zboží a služeb. Počet transakcí PayPal - což je také klíčová metrika, která upozorňuje na růst celkového objemu plateb - byl po celou dobu pandemie na stálém vzestupu a stále roste: ve 3. čtvrtletí 22 vzrostl počet transakcí meziročně o 13 % na rekordních 50,1 na jeden aktivní účet. Ačkoli je tedy stále větší výzvou získat nové zákazníky, stávající zákazníci používající PayPal (nebo Venmo) provádějí transakce vyšší rychlostí. Silné trendy v zapojování zákazníků i zdravá míra získávání zákazníků jsou klíčem k dlouhodobému úspěchu společnosti PayPal jako digitální platební platformy.

Zdroj: PayPal

PayPal generuje značné peněžní toky 

Jedním z klíčových aktiv, které společnost PayPal má a které ostatní některé menší FinTechy nemají, je velikost její platební platformy, která na konci zářijového čtvrtletí zahrnovala 432 milionů aktivních účtů. Z těchto účtů bylo 35 milionů aktivních obchodníků, kteří využívají PayPal pro své komerční účely a mají tendenci mít nadprůměrné objemy transakcí. Velikost a dosah platformy PayPal dává společnosti obrovskou konkurenční výhodu oproti ostatním soupeřům (zejména v době recese) a vede ke značnému objemu volného peněžního toku, který tato digitální platební společnost inkasuje každé čtvrtletí.

Společnost PayPal získala za poslední rok celkem 5,66 miliardy dolarů volného peněžního toku a v průměru 1,4 miliardy dolarů za čtvrtletí, přičemž si trvale udržuje marže (volného peněžního toku) ve výši nejméně 16 %. Domnívám se, že tento volný peněžní tok je v době recese stále cennější a možná by měl být pro investory klíčovým důvodem, proč o společnosti PayPal uvažovat.

Zdroj: PayPal

Do budoucna se velká část tohoto volného peněžního toku vrátí akcionářům, což by mohlo pomoci stabilizovat cenu akcií společnosti PayPal a případně posunout akcie společnosti PayPal do nové růstové fáze. Společnost PayPal již v prvních devíti měsících roku začala zvyšovat odkupy akcií, což považuji za pozitivní vzhledem k tomu, jak moc akcie společnosti PayPal letos klesly - v prvních devíti měsících roku: firma za prvních devět měsíců roku 2022 utratila 3,2 miliardy dolarů (78 %) svého volného peněžního toku na zpětný odkup akcií, což je téměř tolik, kolik společnost PayPal utratila na zpětný odkup za celý předchozí rok. Lze se proto domnívat, že v roke 2023 bude společnost PayPal i nadále vynakládat většinu svého volného peněžního toku na zpětné odkupy akcií.

Ocenění akcií PYPL

Díky 63% poklesu ocenění společnosti PayPal v letošním roce se společnost stala z hlediska ocenění velmi atraktivní: akcie společnosti PayPal se obchodují za 15,8 X (forward) volného peněžního toku za předpokladu odhadu volného peněžního toku ve výši 5 miliard USD ve finančním roce 2023 (na základě výhledu společnosti). Forwardový poměr P/E společnosti PayPal je 14,5 X, což je přibližně 33 % pod jeho jednoletým průměrem.

Rizika

Snížení sazeb příjmu a transakčních marží. Take rate PayPalu od roku 2020 pomalu, ale jistě klesá, stejně jako transakční marže. To znamená větší konkurenci, která snižuje jejich cenovou sílu. PayPal by tedy v budoucnu potřeboval více objemů transakcí, aby si udržel stejnou úroveň příjmů; nebo střídavě přidávat nové zákazníky a jejich přírůstkové TPV do jejich horní řady mnohem rychleji. A všichni víme, jak drahé je vyjít ven a získat nové zákazníky. Ale než opustíme tuto sekci, stručně o tom, co máme na mysli pod pojmem sazba. Take Rate je termín, který se objevil ve světě platformy a který označuje poplatky, které platforma nebo tržiště účtuje prodejcům a třetím stranám za transakce, které na platformě provádějí.

Slovo na závěr

Akcie PYPL podle mého názoru zůstávají skvělou příležitostí. Očekávání společnosti PayPal nejsou vysoká, a to ponechává společnosti prostor pro to, aby svými výsledky v roce 2023 překvapila směrem vzhůru.

Zdroj: Seeking Alpha, Yahoo Finance, Fool

DISCLAIMER: Veškeré informace zde uvedené mají pouze informační charakter a žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Vždy si dělejte vlastní analýzu.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.