S&P 500 ^GSPC
5,011.12
-0.22%
Tesla TSLA
$149.83
-3.62%
Microsoft MSFT
$404.33
-1.82%
Meta META
$501.80
+1.54%
Amazon AMZN
$179.17
-1.16%
Nvidia NVDA
$846.71
+0.76%
Apple AAPL
$167.04
-0.57%
Alphabet GOOG
$157.46
+0.37%

5 důvodů, proč by akcie Meta Platforms mohly v roce 2023 překonat svou výkonností index S&P 500

Michal Šnobl
23. 12. 2022
6 min read

Pro společnost Meta byl letošní rok katastrofální a její akcie během té doby poklesly přibližně 65 %. Katastrofální proto, že se vyznačuje rozsáhlým propouštěním, oslabením prodeje reklamy a tvrdošíjný vedením generálního ředitele Marka Zuckerberga. Analytik JPMorgan se však domnívá, že rok 2023 bude pro akcie Meta znamenat pravý opak.

Logo společnosti Meta Platforms

JPMorgan zvedá hodnocení akcií Meta 

Ale akcie chytily jednoho věřícího v pátek konečně zamířil do Nového roku.

"Věříme, že do roku 2023 se některé z těchto tlaků na horní a spodní hranici zmírní, a co je nejdůležitější, Meta vykazuje povzbudivé známky rostoucí nákladové disciplíny, věříme, že další přijdou," řekl analytik JP Morgan Doug Anmuth. 

Anmuth zvedl své hodnocení z neutrální hodnoty na nadváhu (ekvivalent vyšší výkonnosti). Vidí reálnou hodnotu pro Meta na 150 $, což je nárůst oproti 115 $ dříve.

Akcie Meta se meziročně propadly přibližně o 65 %, čímž se staly nejslabší komponentou úzce sledovaného uskupení FAANG (Meta/Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google).

5 katalyzátorů, které podpoří růst akcií Meta v roce 2023 

Doug Anmuth ve své poznámce k akciím Meta vyzdvihl těchto 5 bodů:

1) Lepší kontrola nákladů vedením jak u celkových výdajů, tak u kapitálových výdajů. Jedním ze způsobů, jak Meta snižuje náklady, je snižováním počtu zaměstnanců.

Meta propustila počátkem listopadu více než 11 000 zaměstnanců , snížila svou pracovní sílu o 13 % a odhlasovala zmrazení náboru do prvního čtvrtletí roku 2023. Propouštění bude většinou pocházet z Facebooku, Instagramu a WhatsAppu, zatímco divize metaverse zaznamená méně škrtů.

Nejvíce postiženými oblastmi jsou obchodní a náborové týmy. Meta měla na konci září 2022 87 314 zaměstnanců. To byl 28% nárůst oproti předchozímu roku.

Společnost nyní snižuje rozpočty na zaměstnanecké výhody a zbavuje se některých svých nemovitostí. Generální ředitel Mark Zuckerberg před propouštěním podnikal kroky ke zpomalení výdajů, ale nakonec se rozhodl nechat zaměstnance odejít.

2) Snížení dopadu na prodej v důsledku změn ochrany osobních údajů Apple iOS. Jedním z hlavních faktorů ovlivňujících Meta za poslední rok byla změna ve způsobu, jakým Apple iOS měří a sleduje reklamy na své platformě. To nakonec narušilo účinnost reklamy Meta na platformě a odhalilo trhlinu v brnění společnosti.

Loňská zpráva Financial Times uvedla, že 90 procent příjmů Facebooku pochází z cílených reklam. Poznamenalo však, že 80 procent uživatelů iPhone se rozhodlo, že nebudou sledováni aplikacemi Facebook, Snap a další. Navzdory všemu hluku, který v minulosti vytvořil, se Facebook nemůže jinak než přizpůsobit měnícímu se online ekosystému soukromí. Vytváří své vlastní systémy uvnitř aplikací, které vytváří, jako je možnost nakupovat produkty přímo z Facebooku, což snižuje potřebu sledování třetí stranou.

„Vzhledem k tomu, že změny společnosti Apple snižují efektivitu elektronického obchodování a získávání zákazníků na webu, řešení, která umožňují velkým firmám založit obchod přímo v našich aplikacích, pro ně budou stále atraktivnější a důležitější,“ řekl Zuckerberg.

Apple ATT (App Tracking Transparency) pro ochranu soukromí oslovil svět, kterému je nepříjemné narušování jeho osobního prostoru. Vzhledem k tomu, že země přistupují vážněji k soukromí svých občanů na internetu, Facebook a další se budou muset přizpůsobit.

3) Společnost může účinněji konkurovat rostoucímu rivalovi TikTok. V průběhu let se Meta rozrostla v jednu z nejhodnotnějších technologických společností na světě. S Facebookem, Instagramem a WhatsApp má Meta pevnou pevnost v mediálním ekosystému. S popularitou TikTok se však věci začaly měnit. Meta poprvé za 18 let zaznamenala pokles denních aktivních uživatelů.

Mark Zuckerberg sází krátkodobou budoucnost giganta sociálních médií na Instagram Reels, funkci krátkého videa nabízí jako odpověď společnosti na konkurenční platformu TikTok.

4) Lepší Monetizace WhatsAppu a Mesengeru by mohla pomoci zvýšit tržby v roce 2023. Navzdory všem řečem o tom, že Facebook a Instagram společnosti Meta umírají, společnost nadále zvyšuje počet uživatelů, kteří denně a měsíčně používají její základní produkty. Totéž platí pro WhatsApp, který je dodnes jednou z nejpopulárnějších aplikací na celém světě. Jeho potenciální monetizace má všechny šance zlepšit celkovou finanční výkonnost Meta a zmírnit některé nevýhody způsobené změnou politik třetích stran nebo ztrátami vlastních vedlejších projektů společnosti.

Zároveň by takové rozhodnutí s větší pravděpodobností obnovilo důvěru investorů v podnikání a mohlo by potenciálně pomoci akciím Meta v průběhu času zhodnotit vzhledem ke skutečnosti, že akcie společnosti se již obchodují s výrazným diskontem vůči své reálné hodnotě.

5) Ocenění akcií je po prudkém poklesu v roce 2022 „přesvědčivé“. Akcie Meta jsou atraktivně oceněny. Akcie se obchodují pouze za 14,77násobek očekávaných zisků. S ohledem na toto vše vypadá Meta jako akcie, která by mohla velmi dobře učinit investory bohatšími v roce 2023. Pokud se její monetizační a metaverzní úsilí vyplatí, toto zvýšené bohatství by se mohlo dlouhodobě znásobit.

Zdroj: Yahoo Finance, Fool, Forbes, Investopedia, Outlookindia

DISCLAIMER: Veškeré informace zde uvedené mají pouze informační charakter a žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Vždy si dělejte vlastní analýzu.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.