S&P 500 ^GSPC 5,070.55 +1.20%
Nvidia NVDA $824.18 +3.65%
Meta META $495.78 +2.92%
Tesla TSLA $144.61 +1.80%
Microsoft MSFT $407.06 +1.52%
Amazon AMZN $179.52 +1.29%
Alphabet GOOG $159.92 +1.25%
Apple AAPL $166.82 +0.59%

Porovnání jednotlivých strategií nejúspěšnějších investorů všech dob. Která je nejúčinnější?

Pavel Botek
24. 12. 2022
7 min read

V investičním světě máme vícero strategií a každý z nás využívá tu, která je dle jeho názoru nejefektivnější. Pokud se ale podíváme na zhodnocení, konkrétně u známých investorů, tak zjistíme, že jedna ze strategií dominuje nad těmi ostatními o velký kus. Která strategie/filosofie je v rámci zhodnocení nejlepší?

Lynch, Templeton a Icahn - strategii těchto velikánů si dnes rozebereme

V první řadě si musíme říct, že každý z těchto investorů využíval svou metodu v jiném časovém období, takže to berte s menším nadhledem - V každém časovém období jsou podmínky na trhu jiné a samozřejmě i ceny daných společností apod.

Když ale opomenu tento fakt, tak mě bude zajímat, která strategie byla v průběhu let nejefektivnější.

John Templeton

Jeden z nejznámějších citátů Templetona

Sir John Templeton, legendární hodnotový investor, nejlépe známý pro hledání skrytých pokladů na globálním trhu, představil myšlenku mezinárodního investování americkým investorům. Jako správce fondu založil v roce 1954 Templeton Growth Fund. 

  • Fond generoval průměrný roční výnos 15% po dobu 38 let.

Templeton zjistil díky vlastní zkušenosti, jaké kouzlo skrývají podílové fondy, což byl základ jeho strategie 👇

K této myšlence a benefitům moderních podílových fondů přišel vlastní zkušeností: v roce 1939 koupil 100 akcií každé společnosti obchodované na NYSE pod 1 dolarem. Koupil celkem 104 společností za celkovou investici 10 400 dolarů. Během následujících čtyř let 34 z těchto společností zbankrotovalo, ale on byl schopen prodat celé zbývající portfolio za 40 000 dolarů. To mu umožnilo realizovat diverzifikaci a investovat do trhu jako celku - některé společnosti zkrachují, zatímco jiné získají.

  • V té době to byla revoluční myšlenka a novinka na poli strategií.

Jeho investiční filozofie se zaměřuje na neustálé vyhledávání trhů, které jsou v depresi a hledání kvalitních akcií, které jsou poraženy a přehlíženy investory. Zaměřil se na nákup výrazně podhodnocených akcií a jejich držení, dokud jejich cena nevzroste na reálnou hodnotu.

  • Tato strategie se sice nemusí každému líbit, nicméně udržet 15% ročně po dobu 38 let? Velice efektivní metoda, samozřejmě mi někdo může oponovat tím, že nakoupil akcie za extra výhodné ceny v době největšího skepticismu, souhlasím, jen musím dodat, že tou dobou byl jedním z mála kdo takové odvážné rozhodnutí učinil. 

Carl Icahn

Jeden z nejznámějších investorů na Wall Street

Carl Icahn je ikonou Wall Street od roku 1980, kdy on a T. Boone Pickens zahájili věk ''korporátních nájezdníků'' a aktivistických investorů. Icahn vydělal prakticky na každém obchodu během své kariéry!

V posledních letech Icahn vydělal miliardy na velkých sázkách na Netflixu a Apple. To pomohlo jeho holdingové společnosti Icahn Enterprises za posledních 15 let vynést 14,6% ročně, zatímco S&P 500 ve stejném období vynesl jen 5,6 procenta ročně.

  • Když ale pominu investice do $AAPL+0.6%  a $NFLX+4.1%, tak strategii Icahna nejspíš nenapodobíte, jelikož se stal akcionářským aktivistou a koupil velké množství akcií společností, po kterých si vynutil pozitivní manažerskou a vedoucí změnu v těchto společnostech ve prospěch běžných akcionářů, což ho vedlo k profitům.

Icahn řekl: "Moje investiční filozofie, obecně, až na výjimky, je koupit něco, když to nikdo nechce." Konkrétněji, jako kontariánský investor identifikuje akcie s nízkým poměrem ceny a zisku (P/E) nebo s účetní hodnotou, která přesahuje aktuální tržní ocenění.

"Když se většina investorů, včetně profesionálů, na něčem shodne, obvykle se mýlí," říká. 

  • Obecně pak varuje investory před stádní mentalitou, která bývá zkázou většiny investorů.

Největší úspěchy Icahna:

V roce 1968 koupil Icahn místo na newyorské burze pro svou novou makléřskou firmu Icahn and Company. V roce 1978 začal s akvizicemi poté, co uskutečnil velkou investici do společnosti Tappan, výrobce sporáků.

V roce 1980 si vybudoval pověst "korporátního lupiče" poté, co profitoval z nepřátelského převzetí a vytunelování aktiv Trans World Airlines (TWA), společnosti v problémech, když magnát převzal kontrolu na konci roku 1985 a jejímž předsedou se stal následující rok.

V roce 1997 Icahn převzal kontrolu nad Marvel Comics, v roce 2004 vlastnický podíl v Blockbuster Video a Time Warner. Později koupil velký podíl v Yahoo a do roku 2012 získal 10% podíl v Netflixu.

Na začátku roku 2014 Icahn investoval 500 milionů dolarů do společnosti Apple Inc, ve stejném roce ovlivnil eBay, aby dokončil odštěpení společnosti PayPal.

Peter Lynch

Peter Lynch je jedním z nejuznávanějších investorů, který dosahoval úctyhodných výsledků po celou svou kariéru.

Peter Lynch je jedním z největších investorů všech dob; Řídil Magellan Fund ve Fidelity, generoval více než 29% ročních výnosů během 13 let ve vedení a odešel díky tomu do důchodu už ve 46 letech.

Přístup Petera Lynche je striktně zdola nahoru, s výběrem ze společností, s nimiž je investor obeznámen, a pak prostřednictvím fundamentální analýzy, která zdůrazňuje důkladné pochopení společnosti, jejích vyhlídek, jejího konkurenčního prostředí a toho, zda lze akcie koupit za rozumnou cenu.

Lynch obecně vyhledával ''jednoduché'' podniky, u kterých pochopíte jejich business model během pár vteřin - maloobchodníky, prodejce zboží/potravin apod.

Lynch dosáhl vysokého zhodnocení použitím základních principů, o které se rád podělil téměř s kýmkoliv. Peter Lynch pevně věřil, že individuální investoři mají oproti velkým institucím inherentní výhody, protože velké firmy buď nechtějí, nebo nemohou investovat do společností s menší kapitalizací, kterým se ještě nedostalo velké pozornosti analytiků nebo podílových fondů.

Peter Lynch měl při výběru akcií na paměti následující body:

  1. Investujete do předvídatelného odvětví (či společnosti), kterým náhlé trendy jen tak neotřásnou a nemají velkou konkurenci na trhu.
  2. Společnost přesvědčivě roste.
  3. Společnost má šťastné a spokojené zákazníky.
  4. Společnost je poměrně známá, ale ne do té míry, aby o ní všichni analytici jen mluvili.
  5. Pokud jsou produkty v poptávce.
  6. Pokud společnost odkupuje akcie, protože to ukazuje, že společnost má silnou pozici cash flow.
  7. Přílišná diverzifikace jen kvůli diverzifikaci vás může dostat do potíží, ještě více, když nejste obeznámeni s tolika společnostmi a průmyslovými odvětvími.
  • V rámci zhodnocení by tak byla jednoznačně strategie Lynche tou nejefektivnější. Tady mi zase někdo může říct, že 13 let je ve srovnání s ostatními chabé, z pohledu porovnání možná ano, nicméně málokdo dokázal mít průměr 29% ročně po dobu vícero let v řadě, což z něj činí unikát.
     

Kdo je podle vás nejúspěšnějším investorem všech dob (pokud pominu Warrena Buffetta, který zde není záměrně, jelikož jeho úspěchy a strategii zná snad každý)?

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.