S&P 500 ^GSPC
5,248.49
+0.86%
Nvidia NVDA
$902.50
-2.50%
Apple AAPL
$173.31
+2.12%
Tesla TSLA
$179.83
+1.22%
Amazon AMZN
$179.83
+0.86%
Meta META
$493.86
-0.41%
Alphabet GOOG
$151.94
+0.16%
Microsoft MSFT
$421.43
-0.05%

Držitel Nobelovy ceny za ekonomii: Do Tesly bych neinvestoval ani cent, Musk je neschopný, nevěřím mu ani slovo

Pavel Botek
29. 12. 2022
5 min read

Držitel Nobelovy ceny za ekonomii se obul do Elona Muska a jeho Tesly, své výroky navíc opodstatňuje hned několika argumenty. Proč je Musk podobný SBF z FTX a nikdy by do Tesly neinvestoval?

Paul Krugman

Paul Krugman je americký ekonom a spisovatel, také je autorem sloupků pro The New York Times a držitel Nobelovy ceny za ekonomii za rok 2008 za jeho příspěvky k Teorii nového obchodu a Nové hospodářské geografii.

Proč Krugman neuznává Muska a ani Teslu?

Paul Krugman přirovnal akcie Tesly $TSLA+1.2% k bitcoinu $BTCUSD+1.6%, řekl, že humbuk a víra podporují ocenění obou aktiv a žertoval, že by nevěřil Elonu Muskovi, že se vůbec dokáže postarat o jeho kočku, natožpak o velkou společnost.

Akcie Tesly mezi začátkem roku 2020 a listopadovým vrcholem v roce 2021 prudce vzrostly více než 13krát. Od té doby se $TSLA+1.2% propadla o 73 %, což snížilo tržní kapitalizaci společnosti vyrábějící elektrická vozidla (EV) z více než 1,2 bilionu dolarů na méně než 350 miliard dolarů.

Krugman se ve sloupku v New York Times zeptal: "Dával někdy příběh Tesly smysl?"

Nositel Nobelovy ceny za ekonomii argumentoval, že Tesla nemá takovou hodnotu jako například Apple, Microsoft a další velké technologické společnosti, protože nemá prospěch z ''významných síťových efektů''. Apple má ekosystém zařízení, aplikací a služeb, který je pro uživatele pohodlný, zatímco Microsoft má Word a Excel, ty zůstávají výchozí volbou pro podniky, protože jsou nejznámější a průmyslovým standardem, poznamenal.

Naproti tomu Tesla čelí rostoucí konkurenci v sektoru EV ze strany starších výrobců automobilů, jako jsou GM a Ford, a neexistují žádné větší benefity z vlastnictví Tesly versus konkurenčního vozu, řekl Krugman.

Zároveň Krugman zpochybnil budoucnost Tesly - Jak bude Tesla dominovat svému trhu a generovat velké zisky, když vzrušení kolem jejích produktů nevyhnutelně zmizí?

Ekonom tvrdil, že velká část popularity Tesly pramení z vnímání Muska jako "cool chlapa", ale tento obraz se v posledních týdnech vytratil.

Načrtl paralelu mezi dech beroucím humbukem a vírou, která poháněla akcie Tesly během pandemie, a dramatickým růstem bitcoinu ve stejném období, přičemž poznamenal, že přední kryptoměna nemá žádné jasné využití kromě praní špinavých peněz a její cena je nyní podporována "hardcore skupinou pravověrných věřících".

Krugman si také rýpl do Muska za jeho chaotický start na Twitteru. Od té doby, co koupil společnost sociálních médií a stal se jejím generálním ředitelem v říjnu, Twitter propustil a znovu najal zaměstnance, spustil a okamžitě zrušil funkce a pozastavil uživatele, jen aby je o několik hodin později obnovil.

"Vzhledem k tomu, co jsme viděli o Muskově chování, bych mu nevěřil, že dokáže nakrmit mou kočku, natož aby řídil velkou korporaci," vtipkoval Krugman.

Krugman moc v lásce Muska nemá 😅👇

Elon Musk

Paul Krugman se často pouští do prominentních technologických vůdců, kteří byli kdysi oslavováni jako revolucionáři, jako jsou Elon Musk a Sam Bankman-Fried, a řekl, že jsou ve skutečnosti živoucími demonstracemi, že žijeme v éře "vzteklého oligarchy".

"Velmi privilegovaní jsou obklopeni lidmi, kteří by se jim nikdy neodvážili říct, že se chovají špatně. Proto nejsem šokován podívanou na sebeupálení pověsti Elona Muska," uvedl ekonom Krugman s odkazem na Muskovu akvizici a kontroverzní vedení Twitteru.

Jeho komentáře následovaly po Muskově chaotickém přepracování Twitteru, projektu, který vyvolal rostoucí kontrolu nad jeho stylem vedení a politickými tweety. Krugman byl hlasitým kritikem Muska ještě před převzetím Twitteru, nazval ho "nejistým miliardářem" v loňském komentáři a varoval, že Twitter nyní riskuje "Muskpocalypse".

Navzdory tomu, že uživatelé Twitteru hlasovali pro Muska, aby odstoupil z funkce generálního ředitele, Musk má stále armádu oddaných následovníků, kteří ho nevidí jako "ufňukánka", ale jako vizionáře, řekl Krugman. Dalo by se to připsat Muskovu obrovskému bohatství. Zatímco mnozí srovnávají miliardáře s obchodním magnátem 20. století Howardem Hughesem, Muskovo bohatství výrazně převyšuje bohatství Hughese, a to i poté, co se akcie Tesly letos propadly o víc jak 70%.

"Mnozí ze superbohatých, kteří jako třída bývali většinou tajnůstkářští, se místo toho stali celebritami," dodal Krugman. "Ale velké jmění vydělané v informačních technologiích změnilo tento příběh v plnohodnotný kult, s rádoby nebo zdánlivě budoucími typy Steva Jobse všude, kam se podíváte."

Podle Krugmana bychom tento příběh mohli aplikovat i na Sama Bankman-Frieda, zostuzeného kryptomanažera, který čelí obvinění z podvodu, praní špinavých peněz a spiknutí po kolapsu jeho kryptoburzy FTX. Důsledky zničily Bankman-Friedovu reputaci, ale před zhroucením financí FTX ho ekonomové považovali za zázračného a benevolentní tvář celého odvětví – "rozcuchaného vlasatého, ošuntělého vizionáře, který chápe budoucnost způsobem, jakým normálové nemohou", jak říká Krugman... Koho pak mi to připomíná? (dodal Krugman)

Ale pošramocená pověst Muska i Bankmana-Frieda by mohla znamenat, že půvab "geniálního podnikatele" se postupně vytratil.

  • Investujete do akcií $TSLA?
  • Co říkáte na ostrá slova Krugmana?

Upozorňují, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.