S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Je ALTRIA vhodnou investicí?

Stanislav Socha
29. 12. 2022
7 min read

Navzdory masivnímu poklesu míry kouření v USA během několika desetiletí Altria (MO) nadále předává hotovost svým akcionářům. Dnes je výnos akcií ve vysokých jednociferných číslech, což z ní činí lákavou akcii pro investory orientované na příjem. Akcie Altria platí 3,76 USD za akcii ročně, což vede k výnosu 8,2 procenta. Za posledních 12 let vedení každoročně zvyšuje dividendu. Předpokládá se, že dividenda společnosti Altria v následujících třech letech poroste mírným ročním tempem 3,33 procenta. Zatímco Altria je široce oblíbená dividendová akcie, je třeba poznamenat, že společnost je z velké části vyspělá. V důsledku toho je tempo růstu dividend pomalé a stabilní. Za posledních 10 let vedení zvýšilo dividendu společnosti Altria složenou sazbou 8,1 procenta ročně. V posledních třech se však tato míra pohybuje těsně pod 4 procenty.

Marlboro

Bude Altria schopna udržet si dividendu?

Jednou z klíčových otázek pro investory o Altrii je, zda společnost dokáže udržet dividendu dlouhodobě. Jako výrobce cigaret a tabákových výrobků čelí Altria tlaku jak z pokračujících vládních snah potlačit své podnikání, tak organického zpomalení míry kuřáků v USA. Tyto výzvy však nebyly dostatečné k zastavení růstu volného cash flow společnosti Altria. Mezi lety 2011 a 2021 se roční volný peněžní tok společnosti zvýšil z 3,476 miliardy USD na 8,236 miliardy USD. K tomuto masivnímu nárůstu volného peněžního toku došlo, i když míra kouření mezi americkými spotřebiteli ve stejném období klesla, což dokazuje významnou cenovou sílu společnosti Altria mezi jejími hlavními zákazníky. Volný peněžní tok se také zvýšil během pandemie COVID-19, což ukazuje odolnost společnosti Altria jako poskytovatele každodenního zboží pro své zákazníky v těžkých ekonomických časech.

Jednou mínusem pro dividendu společnosti Altria je však její výplatní poměr. Při více než 140 procentech zisku podle GAAP je tento poměr daleko mimo bezpečný rozsah. Managementem stanovený cílový výplatní poměr je 80%, což je skutečnost, která zpochybňuje, jak dlouho může společnost fungovat při současném výplatním poměru. Nakonec se však zdá nepravděpodobné, že by Altria v nejbližší budoucnosti snížila dividendu. Upravený poměr dividendového krytí pro akcie je 1,31, což znamená, že společnost nečelí neschopnosti pokrýt dividendu. Zatímco růst dividend bude v příštích několika letech velmi pravděpodobně pomalý, snížení dividendy je poslední pokus, ke kterému management pravděpodobně nebude nucen.

Altria Růst a vyhlídky do budoucna

Analytici očekávají, že během příštích pěti let poroste Altria ročním tempem něco málo přes 4%. I když by to bylo příliš nízké pro rozumnou růstovou investici, hlavní přitažlivost této akcie je její schopnost odměňovat akcionáře dividendami. Tato skutečnost se odráží také v očekávaném cíli ceny akcií společnosti Altria, který v následujících 12 měsících téměř stagnuje. Altria v současné době pracuje na diverzifikaci svého podnikání a potenciálně ji chrání před budoucími poklesy příjmů z prodeje cigaret. Jedním z jejích nejvýznamnějších počinů v této oblasti je její 10% podíl v pivovaru Anheuser-Busch. Altria také vlastní 45 procent Cronos Group, společnosti zabývající se výzkumem a vývojem konzumních konopných produktů. Je třeba poznamenat, že Altria výrazně přeplatila svou investici Cronos, ale přechod na trh s konopím by mohl být dlouhodobě ziskový. Mezi udržením své pozice na trhu, dosažením okrajového pozitivního růstu a použitím části hotovosti k investicím do diverzifikace se Altria zdá být ve slušné pozici, aby mohla pokračovat v generování peněžních toků potřebných k udržení svých dividend. Investoři by neměli do Altrie vstupovat s očekáváním, že půjde o rychle rostoucí akcie, ale není důvod se domnívat, že společnost v příštích několika letech ustoupí.

Velikost trhu se zmenšuje

Přestože je Altria historicky stabilním producentem příjmů, obchodní model společnosti představuje určitá inherentní rizika. Pokračující pokles míry kouření ve Spojených státech by nakonec mohl ohrozit peněžní toky společnosti Altria. Pouze asi 15% Američanů uvádí, že kouří cigarety, což je číslo, které v posledních několika desetiletích neustále klesá. Ačkoli Altria a další výrobci tabáku byli schopni zvýšit ceny natolik, aby vyrovnali klesající poptávku, tato strategie by nakonec mohla narazit na bod klesajícího výnosu. Kuřáci cigaret mohou zaplatit pouze tolik za krabičku, než budou nuceni šetřit. Zatímco cenová síla společnosti Altria je značná, nakonec dosáhne svých limitů. Vedení společnosti Altria také v posledních letech učinilo některá sporná obchodní rozhodnutí. Hlavní z nich byla akvizice významného podílu ve značce vape Juul. Investice společnosti ve výši 13 miliard dolarů rychle ztratila většinu své hodnoty, když se američtí regulátoři zaměřili na Juul uprostřed represe proti vapingovým produktům. Altria také oddělila svou populární divizi Philip Morris International, která byla jedním z jejích lepších motorů růstu. A konečně, Altria bude pravděpodobně i nadále čelit tlaku ze strany vládních regulátorů. Začátkem tohoto roku například FDA navrhla zákaz ochucených tabákových výrobků, které zahrnovaly široce oblíbené mentolové cigarety. Oznámení o této akci srazilo akcie Altria téměř o 20%, což ukazuje, jak citlivé mohou být akcie vůči novým regulačním standardům. Bidenova administrativa také navrhla omezení obsahu nikotinu v cigaretách, které by v případě přijetí znamenalo pro výrobce vysoké náklady na dodržování předpisů.

Je tedy Altria vhodným nákupem?

Navzdory tomu, že je Altria trochu rozporuplná, může být dobrou koupí pro investory zaměřené na vytváření stabilního příjmu ze svých portfolií. Jedinou vážnou výzvou z pohledu investora v krátkodobém horizontu je extrémně vysoký výplatní poměr dividend. Ačkoli je to znepokojivé, schopnost společnosti Altria generovat volný peněžní tok by jí měla umožnit udržet dividendu na výši. Management možná bude muset zavést opatření ke snížení nákladů, aby zlepšil zisk, ale nezdá se, že by bezprostřední riziko snížení dividendy existovalo. Altria by také mohla být mírně podhodnocena, když se vezme v úvahu její dividenda. Akcie se obchodují za 9,7 násobek budoucích zisků. Vzhledem k tomu, že její dividendový výnos je přes 8 procent, klade to na společnost Altria velmi malou poptávku po růstu, která by ospravedlnila její cenu. Neexistence významného dluhu společnosti Altria tento argument hodnoty dále posiluje. Zatímco růstoví investoři nemusí považovat Altria za zvlášť atraktivní, dividendoví investoři by mohli mít problém obejít zavedenou společnost s tak vysokým výnosem. I když dlouhodobé trendy nepřejí obchodu Altria s cigaretami, zdá se, že v této akcii stále zbývá dostatek peněžního potenciálu.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.