S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Biotechnologické akcie AbbVie (ABBV)

Stanislav Socha
29. 12. 2022
6 min read

Biotechnologie využívá živé systémy a organismy k vytváření nebo úpravě produktů, jako jsou léčiva, vakcíny, biologicky rozložitelné plasty, potravinářské přísady a enzymy. Existuje již po staletí a nedávno zaznamenala oživení, protože vědci vyvinuli nové techniky pro modifikaci genů a proteinů. Globální trh s biotechnologickými produkty měl v roce 2021 hodnotu něco málo přes 1 bilion USD, s CAGR 13,9 % mezi roky 2022 a 2030, kdy se očekává, že v té době dosáhne hodnoty téměř 4 bilionů USD. Průmysl je tedy atraktivní, ale jaké biotechnologické zásoby jsou nejlepší?

ABBVIE

Pohled z ptačí perspektivy na špičkové biotechnologické akcie

AbbVie je jedním z největších jmen v biotechnologickém průmyslu s tržní kapitalizací téměř 300 miliard USD, což z něj činí třetí největší na světě. Společnost vyvíjí léčiva, zdravotnické prostředky, diagnostické a spotřebitelské zdravotnické produkty k léčbě různých onemocnění, včetně rakoviny, artritidy a Crohnovy choroby. AbbVie si dokázala udržet náskok před konkurencí díky značným investicím do výzkumu a vývoje (R&D). Jen v roce 2021 utratili více jak 7,1 miliardy USD na výzkum a vývoj, přičemž více než polovina z toho šla na vývoj nových léků. Tento závazek k inovacím jí umožnil neustále vyvíjet nové produkty, které způsobily revoluci v biotechnologickém průmyslu. Společnost má zkušený vedoucí tým s prokázanými zkušenostmi v biotechnologickém sektoru. Generální ředitel Richard A. Gonzalez, který v oboru pracuje více než 30 let, je všeobecně považován za jednoho z nejzkušenějších manažerů v biotechnologickém prostoru. Pod jeho vedením dosáhla společnost AbbVie pozoruhodného růstu a inovací, díky čemuž se dostala do popředí mezi biotechnologickými akciemi.

Jak vydělat miliardy z drog

AbbVie má širokou škálu produktů určených k léčbě různých onemocnění. Zde je seznam některých z jejich nejoblíbenějších produktů a také to, jak si vedou finančně:

  • Humira : Lék na předpis používaný k léčbě revmatoidní artritidy, psoriatické artritidy, ankylozující spondylitidy, Crohnovy choroby a juvenilní idiopatické artritidy. V roce 2021 byl tento lék druhým nejprodávanějším lékem na světě a generoval tržby přes 20,7 miliardy USD.
  • Imbruvica : Tato léčba rakoviny byla schválena pro více použití, včetně lymfomu z plášťových buněk a chronické lymfocytární leukémie. Lék byl také nedávno schválen k léčbě Waldenstromovy makroglobulinémie a chronické reakce štěpu proti hostiteli. V roce 2021 byl lék schopen vygenerovat tržby 5,4 miliardy USD.
  • Skyrizi : Skyrizi je injekční lék používaný k léčbě plakové psoriázy. Od schválení FDA v dubnu 2019 se stala nejprodávanější léčbou psoriázy a jen v roce 2021 vygenerovala tržby přes 2,9 miliardy USD. Předpokládá se, že úspěch Skyrizi bude pokračovat a společnost AbbVie potvrzuje odhad příjmů ve výši 15 miliard USD pro rok 2025.
  • Botox terapeutický a kosmetický : Společnost AbbVie získala Allergan v roce 2020, čímž získala přístup k jednomu z nejznámějších a nejziskovějších kosmetických produktů. S tržbami 4,6 miliardy USD v roce 2021 jsou botoxová ošetření a kosmetika AbbVie jedním z nejziskovějších produktů v jejím portfoliu.

Spolu s dalšími produkty pomohly tyto léčby společnosti AbbVie vygenerovat v roce 2021 tržby ve výši 56,1 miliardy USD.

Zvýšení dividendy přitahuje investory s příjmem

Hospodaření AbbVie bylo v posledních letech solidní, společnost vykázala za 12 měsíců končících zářím 2022 čistý příjem 13,4 miliardy USD, což představuje meziroční nárůst o 77,95 %. Díky zdravému peněžnímu toku a silné rozvaze dokázala společnost AbbVie vrátit svým akcionářům peníze ve formě dividend, které se za posledních pět let zvýšily šestkrát. Společnost si udržuje dividendový výnos kolem 3,65%. Vedení společnosti nedávno oznámilo 5% zvýšení dividend pro rok 2023, přičemž by měla být čtvrtletní dividenda na akcii 1,48 USD, což je nárůst z 1,41 USD. Za posledních dvanáct měsíců byla společnost AbbVie schopna vyplatit 9,5 miliardy USD na dividendách na základě svého volného peněžního toku ve výši 22 miliard dolarů.

240 miliard důvodů, proč mít rád ABBV

Společnost AbbVie je v nejlepší pozici, aby mohla pokračovat ve svém úspěchu v nadcházejících letech, protože vyvíjí nové léčebné postupy a expanduje na nové trhy. Navíc obavy z toho, že cenné aktivum AbbVie Humira ztratí svou patentovou exkluzivitu, byly utlumeny, protože společnost podepsala dohodu s Mylan , která jí dává exkluzivní práva na výrobu biosimilaru ve Spojených státech do roku 2023. Humira jako taková předběhne Lipitor a stane se nejprodávanějším lékem všech dob do roku 2024 s celoživotní hodnotou 240 miliard USD. Rozmanitost produktů společnosti AbbVie také zmírňuje obavy z poklesu tržeb společnosti po roce 2024, přičemž řešení botoxu jsou klíčovým příkladem produktu, který společnosti poskytuje udržitelný dlouhodobý výhled.

Než si koupíte

AbbVie se ukázala jako atraktivní akcie pro investory, kteří hledají růst a příjem. Jako biotechnologické akcie si však investoři musí být vědomi potenciálních rizik, která s sebou nese investování do tak volatilního sektoru. Úspěch společnosti do značné míry závisí na úspěšném vývoji nových léků a může být ovlivněn regulačními změnami, konkurencí jiných léčebných postupů nebo změnami zákonů o zdravotní péči. Tyto faktory však obvykle ovlivňují biotechnologické akcie s menší a střední kapitalizací více než prominentní zavedené hráče, jako je AbbVie. Základem jsou silné finanční výsledky společnosti AbbVie, zdravý dividendový výnos a široká škála produktů z ní činí jednu z nejatraktivnějších investic v tomto sektoru.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.