S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Tyto 3 akcie jsou podle analytiků vhodnou volbou pro rok 2023. Máte některou z nich v portfoliu?

Martin Bartkovský
3. 1. 2023
7 min read

Rok 2022 je za námi, a čeká nás rok 2023 plný investičního dobrodružství. Jak ale odstartovat tento rok co nejlíp? Zde vám přináším 3 akcie, které jsou mezi analytiky nejčastěji považované jako nejlepší akcie pro rok 2023. Pojďme se tedy na ně podívat.

Rok 2022 byl ve znamení medvědího trhu, kdy hlavní americký index odepsal za rok 2022 více než 20 %. Dále nám na Ukrajině zuří válka, a po celém světě řádí vysoká inflace. Tyto fundamenty nám poslaly akcie v roce 2022 směrem dolů, a nabídly nám nové skvělé investiční příležitosti. Pojďme se podívat které akcie jsou nejčastěji skloňovány pod pojmem nejlepší akcie pro rok 2023, a proč tomu tak je.

Amazon $AMZN+0.3% 

Graf ceny akcie za 5 let.

Cena akcií společnosti klesla v tomto roce o zhruba 50 %, a to pod náporem inflace a zvyšování úrokových sazeb. Většina lidí zná Amazon jenom jako internetového prodejce, což už dávno není pravda. Analytikům se zde hlavně líbí odvětví Cloud computingu, kde má společnost větší tržní podíl, než Microsfot $MSFT-0.2%  nebo Alphabet $GOOGL+0.0% .

V roce 2022 prováděla společnost zpětné odkupy akcií, kdy by tyto odkupy mohly podle analytiků podpořit rostoucí zisky, hlavně potom tedy zisk na akcii, který by se s úbytkem akcií v oběhu zvýšil.

Za posledních 12 měsíců se společnosti podařilo vygenerovat tržby ve výši 501 mld. USD, což představuje meziroční nárůst o přibližně necelých 7 %. V rámci čistého zisku společnost zaznamenala propad o zhruba 66 %.

Analytici dále na společnosti oceňují její rozvahu, kdy rozvaha společnosti dostala letos dluhový rating AA. Společnost není ani nějak předlužená. Poměr dlouhodobého dluhu a jmění akcionářů je zde přibližně jedna k jedné.

Tuto společnost, stejně jako další velké společnosti srazily na kolena zvyšující se úrokové sazby. Jakmile se tedy FEDu podaří dostat inflaci pod kontrolu, tak výsledky společnosti zase začnou růst. Dále jsme zde byli svědky masivního propouštění v rámci úspory nákladu. Amazon ale není jediná společnost, která propouštěla. Navíc toto propouštění má zajistit společnosti lepši efektivitu práce.

Zkrátka podle analytiků se jedná o největšího hráče na poli Cloud computingu, který je navíc nyní atraktivně oceněný. Cenové výhledy jsou podle analytiků někde kolem 140 USD. Současná cena akcie je necelých 84 USD, což nám dává slevu přibližně 40 %.

Taiwan Semiconductor Manufacturing $TSM-0.5% 

Graf ceny akcie za 5 let.

Tuto společnost si oblíbila v minulém roce Berkshire Hathaway, kdy tuto společnost nakupovala poměrně ve velkém. Jedná se společnost, která se zabývá smluvní výrobou čipů. A vzhledem k tomu, že v tuto chvíli společnost vyrábí ty nejmenší a nejpokročilejší čipy, tak má značný náskok před konkurencí, která v technologii zaostává.

Vzhledem k situaci v Asii, kdy se z Asie stahovaly některé americké společnosti, kdy jednou z nich byla společnost Apple, která je největším zákazníkem této společnosti. Tak zde panovaly obavy o to, zda společnost o takto velkého zákazníka přijde. V důsledku těchto tlaků cena akcie v minulém roce klesla o více než 40 %, což dává investorům skvělé ocenění.

Dále konkurenční společnost Intel předpokládá, že celosvětové výdaje na polovodiče vzrostou ze současných 600 mld. USD na 1 bilion USD, takže potenciál pro výrobce polovodičů stále není vyčerpaný.

Máme zde tedy dobře oceněnou společnost, do které investuje i samotný Warren Buffett, a která má dominantní postavení na trhu. Portfolio jejich zákazníků tvoří ty nejznámější technologické společnosti jako například Apple $AAPL-1.1% , Nvidia $NVDA+0.1%  nebo AMD $AMD+0.5% . Vyrábí špičkové produkty v oblastech s vysokým potenciálem (výkonné počítače, automobilový průmysl, umělá inteligence a další).

Jediný problém, který zde podle mě je, tak je situace v Číně, která si na Taiwan dělá zálusk. V minulém roce dokonce vyhrožovala útokem, když na Taiwan přiletěla americká delegace. To je za mě asi v tuto chvíli největší problém, kterému společnost čelí.

Zase jako v předchozím případě, tak i zde byla akcie zařazena na seznam hlavně kvůli ocenění, které se analytikům líbilo.

Alphabet $GOOGL+0.0% 

Graf ceny akcie za 5 let.

Poslední akcií, kterou často vídám mezi právě nejlepšími akciemi pro rok 2023 je společnost Alphabet, která vlastní nejpopulárnější vyhledávač. Tato společnost působí v segmentu reklamy, a to zejména digitální reklamy. Většina příjmů společnosti totiž aktuálně pochází z reklam.

V posledních letech společnost stabilně rostla. V minulém roce ale přišel zvrat, kdy firmy začaly snižovat své výdaje na reklamu, protože měly obavy ze zpomalení ekonomiky. A jak můžeme vidět, tak se tyto obavy podepsali i na ceně akcií tohoto reklamního giganta, kdy cena akcie klesla za poslední rok o zhruba 40 %, což nám dává zase skvělé ocenění akcie.

Podle analytiků je totiž tato situace pouze přechodná, a domnívají se, že pokud nepřijde recese, tak firmy zase začnou zvyšovat své výdaje na reklamu, aby oslovily co nejvíce svých potenciálních zákazníků. Vzhledem k tomu, že se zde bavíme zase o největším hráči v tomto oboru, tak analytici předpokládají, že společnost zase poroste vysokým tempem.

Podle analytiků je cenový cíl u této společnosti někde kolem 135 USD. Tento cenový cíl stanovil analytik Brian White, který je na Tip Ranks na 71. příčce mezi více než 8000 sledovanými analytiky.

White svůj postoj ke společnosti zdůvodnil následovně.

Podle našeho názoru má Alphabet dobrou pozici k tomu, aby těžil z dlouhodobého trendu digitální reklamy, podílel se na přesunu pracovní zátěže do cloudu a těžil z digitální transformace.

Máme zde tedy další společnost, které rok 2022 přitížil. Jedná se ale pouze o přechodné období a analytici předpokládají, že se společnost vrátí zpět na výsluní. Zkrátka společnost jako taková se nějak výrazně nezhoršila.

Zde jsme si tedy ve zkratce představili 3 společnosti, kterým analytici věří v roce 2023. Jak můžeme vidět jedná se o obrovské bluechip společnosti, které se zkrátka vlivem loňského roku propadly více než normálně, a nabídly tak velice slušné ocenění. Ono ne nadarmo se říká, že medvěd bohatství rozděluje a býk ho vyplácí.

Loňský rok byl zkrátka pro akcie tím nejhorším v poslední době. Pro nás investory byl ale tím nejlepším. Dostali jsme se, a stále se dostáváme k zajímavým společnostem za zajímavé ceny. Tak doufám, že jak teď medvěd rozděloval, tak jste si všichni nahrabali, a budeme společně čekat, až nám býk to bohatství vyplatí.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem finanční poradce, a tento materiál neslouží jako finanční nebo investiční doporučení. Obsah tohoto materiálu je čistě informativní.

Zdroje:

https://www.fool.com/investing/2022/12/30/3-top-stocks-worth-buying-for-long-term-in-2023/

https://www.cnbc.com/2022/12/27/michael-farr-these-are-2023s-top-stock-picks-for-what-could-be-a-rocky-year.html

https://www.cnbc.com/2023/01/01/top-analysts-say-buy-stocks-like-papa-johns-and-alphabet.html

https://money.usnews.com/investing/stock-market-news/slideshows/best-stocks-to-buy-this-year?slide=15

https://www.forbes.com/sites/investor-hub/article/7-best-stocks-to-buy-for-2023/

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.