S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Teslo připrav se, tohle by mohlo ošklivě bolet

Čínský výrobce elektromobilů Nio v roce 2021 investory definitivně zklamal. I když čísla o dodávkách vozidel společnosti byla působivá, akcie NIO stále jen posledních pár měsíců klesaly, a nakonec se dostaly pod hranici 30 dolarů za kus. Přesto se nedávno objevila jiskra naděje, která by v roce 2022 mohla zažehnout jejich růst přes tuto hranici a na nová all time high. 


Nejdříve ale co přesně stálo za tímto propadem...Možná bychom totiž mohli vinit novou variantu omicron nebo globální nedostatek mikroprocesorů a dalších technologických komponentů. Také bychom mohli uvést přetrvávající zásahy Číny proti mnoha podnikům kvůli obavám o kybernetickou bezpečnost a protisoutěžním praktikám.

Je definitivně možné, že některé z těchto obav se v roce 2022 zmenší. Pozoruhodné je, že čínská vláda údajně slíbila, že se zaměří na pomoc při oživení národní spotřeby a zároveň sníží některé sazby daně z příjmu.

Nakonec však bude o výkonnosti akcií $NIO+3.5% rozhodovat samotná společnost Nio, nikoliv vláda. A protože společnost Nio odvážně vstupuje do silně konkurenční skupiny elektrických sedanů, obrat jejích akcií by mohl být na dosah ruky.

$NIO+3.5% 

Shrneme-li neradostný rok 2021 pro akcie, akcie $NIO+3.5% začaly loňský rok raketovým růstem, když se v lednu rychle dostaly na 62 dolarů. Přesto nebylo akciím souzeno zůstat na 60 dolarech a brzy klesly.

Zklamáním je, že každá rally akcií by se v roce 2021 setkala s výprodejem. Statečné pokusy o zvýšení ceny akcií v červnu a listopadu se ukázaly jako krátkodobé a marné. Bolestivé bylo, že koncem prosince akcie $NIO+3.5% dokonce klesly pod 30 dolarů. 

Výše zmíněné zprávy o potenciální nové čínské politice však následně pomohly vrátit cenu akcií nad onu kritickou úroveň 30 dolarů. Zároveň společnost vykazovala klouzavý 12měsíční zisk na akcii ve výši přibližně -1 dolaru. To je poměrně blízko k hranici rentability, což naznačuje možnost ziskovosti na obzoru 😁.

ET5 ožívá

Teslo $TSLA+12.1% připrav se. Ikonický sedan Model 3 má nyní konkurenta, který by mohl změnit pravidla hry. Dne 18. prosince 2021 uspořádala společnost Nio svou očekávanou akci Nio Day. Překvapivě během ní společnost představila pouze jeden nový elektromobil.

Ale co to bylo za vůz! Nově představený sedan ET5 se specifikacemi, které ohromí i skeptiky, by mohl snadno dát na frak Modelu 3 od Tesly. Na stránkách Green Car Reports najdete několik fotografií interiéru a exteriéru modelu ET5 a lhali byste, kdybyste řekli, že na vás neudělal dojem.


Nicméně vzhled není všechno. Řidiči i investoři budou chtít specifikace baterií a Nio je připraveno je dodat. Model ET5 se začne v Číně dodávat na podzim roku 2022 a kupující si budou moci vybrat z variant baterií o kapacitě 75 kWh, 100 kWh a 150 kWh.

Nio tvrdí, že největší sada baterií ET5, známá jako "Ultralong", bude mít dojezd až 600 mil. Pro srovnání: Tesla Model 3 Long Range má dojezd 334 mil a stojí 50 990 dolarů 😅. Mezitím má ET5 podobnou cenu, a to něco přes 51 000 dolarů před dotacemi.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Sedan nebo SUV? Mě vyhovuje combi.

Doufám, že to bude dílensky na větší úrovni než jsou Tesly 😁 Ale to je asi každý auto 🤣

musíme v to doufat 😁

Ten model vypadá naprosto úžasně 😁 v porovnání s Teslou 😅

Budu zrovna přikupovat a navyšovat pozici v $NIO+3.5% na jednu z největších v portfoliu, takže ET5 bude muset být sakra úspěšná 😂

To chce koule, ale ty svoje začínám psychicky připravovat na něco podobného 😄. 

Jestli to auto bude opravdu tak dobré, tak se svět nemá šanci chytat...

to teda bude 😄

Držím akcie a budu přikupovat

No nic, čas otevřít brokera a vyřešit 😂