NASDAQ
-408.06 (-2.75%)
S&P 500
-84.79 (-1.89%)
DOW
-450.02 (-1.30%)
FTSE
-90.90 (-1.20%)
DAX
-308.45 (-1.94%)
HANG SENG
-54.48 (-0.22%)
NIKKEI
-241.93 (-0.87%)
BRK.A Berkshire Hathaway Inc
458,675.00 -8,715.00 (-1.86%)
TSLA Tesla Inc
943.90 -52.37 (-5.26%)
SNOW Snowflake Inc
267.56 -11.71 (-4.19%)

Един от най-добрите начини за натрупване на богатство на фондовия пазар е да се инвестира в акции в дългосрочен план. Както се казва, не става въпрос за определяне на времето на пазара, а за време на пазара > определяне на времето на пазара. Тази поговорка е толкова вярна днес, колкото и преди десет години. С тези 7 акции можете да се превърнете в истински дългосрочен победител.

Как да инвестираме през следващото десетилетие?

Тези, които искат да вложат свеж капитал на фондовия пазар, трябва да помислят за редица аспекти. На първо място, дали пандемията ще бъде актуална след няколко години? Колко от компаниите, които днес изглеждат страхотно, имат бизнес модели, които могат да отслабнат през следващото десетилетие поради конкуренцията или други пазарни сили? И как се оценява нивото на безопасност на дадена компания в сравнение с други големи възможности?

Да си брокер и да мислиш за дългосрочни акции наистина не е лесно. Живеем в общество, в което търговията, краткосрочните тенденции и техническият анализ властват. Тези, които разглеждат по-дългосрочните тенденции и потенциалните печеливши от тях, обаче могат да си зададат различни въпроси.

На този фон нека разгледаме няколко компании с потенциал за дългосрочен успех . Тези компании са от различни отрасли и според мен представляват интересни възможности. Ето седем компании, които сега са в списъка ми с потенциални дългосрочни акции:

  • Coinbase(NASDAQ:COIN)
  • Приложни материали (NASDAQ:AMAT)
  • Altria Group (NYSE:MO)
  • Intel (NASDAQ:INTC)
  • Pfizer (NYSE:PFE)
  • Novartis (NYSE:NVS)
  • StoneCo (NASDAQ: STNE)

Coinbase $COIN

Coinbase Global е една от най-известните борси за криптовалути. Въпреки това Coinbase е на пазара от сравнително кратко време, като стана публична едва миналата година. Откакто достигна най-високата си стойност от почти 430 USD за акция веднага след пазарния си дебют, акциите на COIN са в низходяща тенденция и сега се търгуват на почти половината от тази стойност.

Какво се случва? През изминалата година пазарът на криптовалути беше изключително волатилен. Няколко токена се представиха изключително добре, но огромните загуби, които видяхме при някои токени, дадоха основание на много инвеститори да бъдат предпазливи в тази област. Достатъчно справедливо.

Въпреки това, ако погледнем дългосрочното представяне на различни криптовалути като Bitcoin и Ethereum, е лесно да докажем, че Coinbase може да бъде дългосрочен победител. Това е така, защото базираният на такси източник на приходи на борсата се представя добре, когато целият пазар на криптовалути се развива добре. Така че не е необходимо инвеститорите да избират победител, а просто да залагат на дългосрочната тенденция.

Приложни материали $AMAT

Applied Materials е голям играч в сектора на полупроводниковото оборудване . Освен това компанията се е превърнала в лидер в областта на усъвършенстваните дисплеи.

Като дългосрочна инвестиция Applied Materials естествено има такава графика на акциите, каквато повечето инвеститори обичат да виждат: Тя води нагоре и надясно. Все по-често обаче представянето на цената на акциите на компанията се обвързва с нейните основни показатели. С разумно съотношение цена/печалба (около 24 пъти) и малък, но нарастващ дивидент, инвеститорите харесват много тази технологична инфраструктура.

През последните години сегментът за усъвършенствани опаковки на Applied Materials отбеляза впечатляващ ръст в производството на 3D NAND. Вследствие на пандемията ролята на Applied Materials в областта на полупроводниците и модерното производство става все по-важна. Инвеститорите осъзнават, че за да функционира всичко в глобалната верига за доставки на технологии, компании като Applied Materials трябва да процъфтяват. Следователно това е компания, която дългосрочните инвеститори биха искали да разгледат при евентуален спад в бъдеще.

Altria Group $MO

Altria, която е известна като компанията, произвеждаща цигарите Marlboro, е компания, която инвеститорите или обичат, или мразят. Всъщност основната дейност на компанията все още е предмет, от който много инвеститори са отблъснати. Достатъчно справедливо. Цигарите са голям бизнес, но няма съмнение, че този бизнес е ужасен за цялостното здраве на населението на планетата.

Разбира се, поради тази причина Altria може да не е подходяща за всеки инвеститор. Тези, които се вглеждат в това, откъде е тръгнала Altria и накъде се е насочила, могат да обърнат внимание на тази компания. Това е така, защото с течение на времето все по-голям процент от приходите на компанията всъщност идват от дейности, които не са свързани с цигарите.

Сред разрастващите се бизнеси, които Altria представлява, са електронните цигари, изпарителите и други продукти, свързани с канабис. Пазарният дял на компанията в тези растящи сегменти се увеличава. А много инвеститори харесват посоката, в която се развива компанията - насърчаване на ограничаването на тютюнопушенето и алтернативите на тютюна.

Това е значителна промяна за Altria. Въпреки това компанията отчете много добри резултати през последното тримесечие и повиши дивидента си въз основа на силни прогнозни бъдещи парични потоци и отлични печалби. За тези, които търсят акции с дивидентна доходност от 7,3%, Altria е чудесна възможност да се съсредоточат върху тях сега.

Intel $INTC

Една от по-старите компании, които попаднаха в този списък, е Intel. Тази компания за полупроводници (компютърни чипове) преди това беше лидер на пазара на сървъри и настолни компютри. Напоследък обаче тези пазари се променят доста бързо. През последните години много инвеститори търсят други, по-млади и по-бързо растящи компании в тази област.

Intel загуби пазарен дял от повечето си конкуренти в областта на мобилните процесори. AMD завладя пазара на настолни компютри на Intel с мощния си процесор Ryzen. Чипът Epyc на AMD превъзхожда допълнително варианта Xeon на Intel. В сферата на полупроводниците Intel губи позиции и инвеститорите забелязват това.

Все пак гигантът в областта на чиповете прави стратегически ходове, които си струва да бъдат разгледани. В допълнение към намаляването на цените с цел увеличаване на пазарния дял, 12-ото поколение процесори Alder Lake на компанията вероятно ще стимулира по-нататъшния растеж в средносрочен план. Конкурентната динамика в тази област е трудна за оценка. Въпреки това Intel е лидер от десетилетия по някаква причина. Харесвам фундаменталните показатели на компанията, които включват съотношение цена/печалба от около 10 и дивидентна доходност от 2,5%.

Pfizer $PFE

Голямата фармацевтична компания Pfizer се справя доста добре през изминалата година. Като истински диверсифициран глобален играч в областта на фармацевтичните продукти, ваксините и други терапии и лечения за широк спектър от заболявания, Pfizer е компания с дълга история на добри резултати във времето.

Напоследък обаче вниманието на Pfizer е насочено към високопрофилното партньорство с BioNTech за авангардната ваксина Covid-19, чиито продажби се очаква да достигнат 65 млрд. долара до края на тази година. Това е впечатляващо и със сигурност е подобрило основните показатели на Pfizer в последно време.

Важно е обаче да се помни, че Pfizer е много повече от компания за производство на ваксини Covid-19. Всъщност преди пандемията Pfizer често беше наричана "компанията, която притежава виагра". Обхватът на марковите лекарства, които тази компания е разработила или придобила с течение на времето, е впечатляващ. Тези, които залагат на продължаващия растеж на фармацевтичната индустрия, няма да сгрешат, ако притежават Pfizer в дългосрочен план.

Новартис $NVS

Друг играч в сферата на здравеопазването, който попадна в този списък, Novartis, определено е интересна компания за наблюдение. Този доставчик на редица фармацевтични и медицински продукти понастоящем се гордее с дивидентна доходност от 3,6 %, съотношение цена/печалба от 19 пъти и относително стабилен дългосрочен растеж.

По време на последния си отчет за приходите Novartis отчете 6% ръст на приходите на годишна база до 13 млрд. долара. Въпреки че тези краткосрочни резултати може да не са отговорили на очакванията на някои инвеститори, предстоящите лекарства Entresto и Cosentyx вероятно ще подобрят настроенията с течение на времето. Всъщност се очаква продажбите на Entresto, лекарство за кръвно налягане, да достигнат 5 млрд. долара през следващите няколко години. Освен това се очаква приходите от Cosentyx, моноклонално антитяло за лечение на псориазис, да достигнат 7 млрд. долара. Това не са незначителни числа.

Novartis, както и Pfizer, е голяма и по-бавно развиваща се компания, което може да се хареса на много инвеститори. На този пазар е трудно да се намери компания, която да има едновременно значими приходи и атрактивна перспектива за дългосрочен растеж. Novartis обаче отговаря на изискванията в момента.

StoneCo $STNE

И накрая, този списък се допълва от StoneCo, доставчик на финансови технологии. Може би най-рисковият избор в този списък за дългосрочните инвеститори, но тези, които имат по-спекулативен подход, могат да харесат стойността на тази компания.

StoneCo е предимно омниканална игра за търговците на дребно, особено на бразилския пазар, което ѝ позволява да интегрира физически, онлайн и мобилни продажби. По същество SoneCo помага на търговците на дребно да се интегрират наистина в онлайн икономиката и вече отбеляза рязък ръст на интереса към нея в началото на пандемията.

Изминалата година обаче не беше толкова благосклонна към компанията. Това е така, защото техническите забавяния и спирането на ключов продукт намалиха прогнозата за нетния марж на компанията.

Тези, които гледат на тази акция в по-дългосрочен план, обаче могат да пренебрегнат неотдавнашните отрицателни резултати на компанията и по-бавния от очакваното растеж. На бързо развиващия се бразилски пазар StoneCo увеличава пазарния си дял сред малките и средните предприятия. Ето защо тези, които гледат наистина дългосрочно, могат да разгледат този играч на пазара на растеж, който сега се търгува с повече от 80% отстъпка от 52-седмичния си връх.

Това не е инвестиционна препоръка. Благодаря на инвестиционния анализатор Крис Макдоналд за вдъхновението.

Прочетете цялата статия безплатно? Продължете 👇

Имате ли акаунт? Влезте в профила си или създайте нов.
Discussion
No comments yet