S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Tvrdá realita trendy akcií, kterou vám žádný fake investiční guru neprozradí

Je tu nový rok 2022 a investoři se zaměřují na aktuální investiční témata a akcie, které by se daly označit za momentálně trendy. Nové sektory, které nabízejí rychlý růst a zajímavé výnosy pro investory, kteří vyberou toho dalšího velkého vítěze. Často jsou však investorům na sociálních sítích jako je YouTube, Facebook či Twitter doporučovány akcie a odvětví, jejichž nákup by dnes nedával moc smysl. Téměř každý je dnes finanční expert, co je ale pravdy na doporučeních, které dělají?  


My se dnes proto společně podíváme na 3 často doporučované sektory a řekneme si jaké akcie stojí vážně za nákup a jaké naopak vůbec.

Metaverze: 

Meta Platforms $FB+0.5% ✔️

Metaverze, kde se spojuje internet a fyzický svět, je potenciálně obrovskou příležitostí pro příští desetiletí a další roky. Podle některých odhadů dosahuje hodnota metaverse již dnes biliony dolarů. Konglomerát sociálních médií Meta Platforms $FB+0.5% změnil svůj název z Facebooku, aby symbolizoval svůj příklon k této nové realitě.

Sociální sítě společnosti dohromady tvoří ohromujících 2,9 miliardy aktivních uživatelů měsíčně. Generální ředitel Mark Zuckerberg dal jasně najevo, že Meta bude v příštích letech investovat miliardy dolarů do rozvoje své metaverse. 

Analytici tak předpokládají, že společnost Meta $FB+0.5% bude v příštích třech až pěti letech zvyšovat svůj zisk na akcii v průměru o 20 % ročně. Každé čtvrtletí generuje volný peněžní tok ve výši 9 miliard dolarů, což jí dává dostatek finančních prostředků, aby se stala klíčovým prvkem na digitální hranici.

Matterport (MTTR)

Společnost Matterport (MTTR), která se zabývá prostorovými daty, má technologii, která zákazníkům umožňuje převádět skutečné prostory, jako jsou budovy, stavby a místnosti, na digitální kopie, které lze měřit a s nimiž lze interagovat. 

To by mohlo mít v metaverzu mnoho využití, například při vytváření digitálních výloh nebo prostor, které napodobují místa v reálném světě. Navzdory možnostem je však společnost Matterport mladá a oproti společnosti, jako je Meta, nezkušená. 

Ta ve třetím čtvrtletí roku 2021, tedy ve svém posledním čtvrtletí, zvýšila celkové tržby meziročně jen o 10 %. Mezitím Matterport prodělává a za čtvrtletí vykázal provozní ztrátu 14 milionů dolarů, a to i po vyjmutí kompenzací za akcie (vykázaná ztráta činila přibližně 44 milionů dolarů) 😅.

Fintech: 

Upstart Holdings $UPST+0.8% ✔️

Technologie mění finanční odvětví a společnost Upstart Holdings $UPST+0.8% představila nové nástroje, které mají nahradit dlouholetý standard v USA, kreditní skóre FICO. Společnost využívá umělou inteligenci k určení, kdo by měl mít nárok na získání půjčky; její algoritmy schvalují více dlužníků a zároveň dochází k o 75 % nižšímu počtu nesplácených úvěrů 😄.

Společnost rychle roste. Ve třetím čtvrtletí roku 2021 dosáhly její tržby 228 milionů dolarů, což představuje meziroční nárůst o 250 %. Upstart je také zisková, navzdory vysokému růstu generuje čistý zisk 29 milionů dolarů. Společnost v současné době spolupracuje s pouhými 31 věřiteli, což je jen nepatrný zlomek z více než 10 000 bank a úvěrových družstev po celých Spojených státech. 

https://twitter.com/trackfunds/status/1482356916408004613 

Robinhood Markets $HOOD-1.8%

Tato platforma pro obchodování s akciemi a kryptoměnami je od svého IPO v červenci 2021 zklamáním. Cena akcií Robinhood Markets $HOOD-1.8% klesla o více než 82 % ze svého 52týdenního maxima. 

Značka společnosti se zaměřuje na retailové obchodníky, je známá svým uživatelsky přívětivým rozhraním, obchody bez poplatků a zjednodušováním složitějších témat, jako je obchodování s opcemi. Platforma Robinhood má téměř 19 milionů aktivních uživatelů měsíčně.

Bohužel se zdá, že Robinhood je majákem pro spekulativní investory; její podání při vstupu na burzu odhalilo, že 17 % příjmů v té době pocházelo z obchodů s kryptoměnami, z toho 34 % z obchodů s Dogecoinem. 

S poklesem trhů se snížily i příjmy společnosti Robinhood $HOOD-1.8% na uživatele, a to ze 137 dolarů v prvním čtvrtletí roku 2021 na 65 dolarů ve třetím čtvrtletí roku 2021, tedy o více než 50 % za pouhých šest měsíců. 

Potenciální volatilita podnikání vyplývající z přitažlivosti společnosti Robinhood pro spekulativní retailové investory z ní činí rizikovější akcii, dokud společnost nepředloží více čtvrtletí výsledků.

E-commerce: 

Etsy $ETSY-2.2% ✔️ 

E-commerce není novým investičním tématem, zejména poté, co Amazon $AMZN-1.6% vnesl e-commerce do každodenního života milionů lidí. Stále však existují obrovské příležitosti ve specializovaných maloobchodních společnostech, jako je Etsy $ETSY-2.2%, jejíž tržiště poskytuje tvůrcům platformu pro prodej unikátního zboží, jako jsou domácí řemeslné výrobky.

Etsy získala během pandemie masivní impuls k růstu tržeb, protože masky se staly oblíbenou nabídkou na tomto tržišti. Ve 3. čtvrtletí 2021 vzrostly tržby meziročně o 18 %, ale v posledních dvou letech činil růst 138 %. Etsy $ETSY-2.2% také investuje do strategických akvizic, nedávno koupila společnosti Depop a Elo7 za celkovou částku 1,8 miliardy dolarů, čímž rozšířila dosah své platformy.

https://twitter.com/FelfiraMoon/status/1239881041109712897 

Jumia Technologies

E-commerce je stále méně rozvinuté na rozvíjejících se trzích, jako je Afrika, kde působí společnost Jumia Technologies $JMIA-2.8%. Afrika je obrovský trh s 1,3 miliardy lidí a nabídka e-commerce, logistiky a plateb společnosti Jumia $JMIA-2.8% by mohla pomoci této rozvíjející se demografické skupině vstoupit do digitálního světa.

Je těžké argumentovat proti dlouhodobému potenciálu tohoto trhu, ale provedení a malá velikost společnosti Jumia z ní činí velmi rizikovou akcii. Společnost musela zrušit některé plány expanze po obavách o ziskovost podnikání. 

Její tržní kapitalizace činí pouhou 1 miliardu dolarů a tak malá společnost může mít nedostatek zdrojů na financování expanze potřebné pro tak velký region. Společnost Etsy stále rychle roste, ale pravděpodobně je mnohem více zavedená, což investorům poskytuje příjemnou kombinaci bezpečnosti a růstu.

*Pozor, tohle není investiční doporučení

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

S hodnocením se dá souhlasit mimo Matterport. Nedávno se spojila se společností Enview, což by jí mělo umožnit lépe stanovit hodnotu digitalizovaného světa. Podle mě z dlouhodobého hlediska velmi kvalitní akcie a dokonce si myslím, že by se to mohlo projevit již v tomto roce.

no uvidíme jestli to něco udělá, ale zatím to tedy vypadá pro Matterport docela bídně...😅

Partner

$HOOD-1.8% je prostě kasino, snad to nikoho nepřekvapuje 😅

vidím to stejně 👍

Pěkná analýza!