S&P 500 ^GSPC
5,250.63
+0.04%
Meta META
$485.84
-1.62%
Apple AAPL
$171.09
-1.28%
Tesla TSLA
$177.64
-1.22%
Nvidia NVDA
$906.85
+0.48%
Microsoft MSFT
$419.79
-0.39%
Amazon AMZN
$180.16
+0.18%
Alphabet GOOG
$151.99
+0.03%

HubSpot, Carvana a 3 další akcie, které dnes kupují velcí investoři

Drobní investoři se mohou hodně dozvědět o tom, jaké akcie sledovat, když sledují aktivitu institucionálních investorů. Institucionální investor je definován jako "společnost nebo organizace, která investuje peníze jménem jiných lidí" a v současné době tvoří institucionální investoři více než 90 % veškerého obchodování s akciemi. Tak se přestaňte namáhat s vlastním výběrem titulů a mrkněte na těchto 5 akcií.

Co kupují velcí hráči?

Institucionální investoři jsou ve velké výhodě oproti drobným investorům. Proč? Institucionální investoři mají přístup ke zdrojům, které průměrný retailový investor nemá k dispozici. Vezměme si například Whale Rock Capital, nejvýkonnější hedgeový fond. V jednom rozhovoru to vysvětlil generální ředitel a zakladatel Alex Sacerdote:

"Ročně uskutečníme 1 000 osobních schůzek, přestože máme pouze pětičlenný tým. Myslím, že jsme v loňském roce ujeli něco kolem 250 tisíc kilometrů. Do Asie jezdíme třikrát nebo čtyřikrát ročně. Nedávno jsme cestovali do Indie, kde jsme se setkali s 30 soukromými i veřejnými indickými internetovými společnostmi."

Jako hedgeový fond s 24 miliardami dolarů spravovaných aktiv (AUM) si Whale Rock může dovolit navštívit každou společnost a hovořit s jejími vedoucími pracovníky předtím, než provede investici. To přináší obrovskou hodnotu, protože vedoucí pracovníci společností s největší pravděpodobností nabídnou více podrobností při osobním setkání s potenciálním miliardovým investorem než při čtvrtletním konferenčním hovoru. Malý retailový investor jednoduše nemá proti velkým institucionálním investorům šanci.

S ohledem na to níže najdete pět akcií, které stojí za pozornost a které v poslední době nakupují právě dobře informovaní institucionální investoři.

Carvana $CVNA-3.9% 

Společnost Carvana dosáhla v roce 2021 nevalných výsledků, když poklesla o 3 % a s velkým odstupem zaostala za ročním výnosem indexu S&P 500 ve výši 26 %. Rok 2020 však pro akcie CVNA znamenal naopak výjimečný rok, neboť jejich výnos činil úchvatných 160 %. Kromě toho byla společnost Carvana jedním z "výherců" pandemie Covid-19, protože zájemci o koupi automobilů se místo do kamenných prodejen hrnuli do aplikace a na webové stránky Carvana. Poté, co v roce 2021 společnost Carvana v podstatě stagnovala, využívají nyní dvě významné miliardové instituce matné výkonnosti akcií CVNA.

Ve změněném hlášení 13G, které Komise pro cenné papíry USA (SEC) obdržela 12. ledna, společnost Baillie Gifford zvýšila svou současnou pozici ve společnosti Carvana o dalších 620 641 akcií, tj. o 6,8 %. Společnost Baillie Gifford se může pochlubit spravovanými aktivy (AUM) ve výši 191 miliard USD. Fond je navíc dlouhodobým investorem a každou pozici drží v průměru 10,43 čtvrtletí. Po nákupu nyní tento institucionální investor se sídlem ve Spojeném království vlastní 11,28 % všech akcií společnosti Carvana v oběhu. Dá se říci, že Baillie Gifford má optimistický pohled na budoucnost elektronického obchodování s automobily.

Druhým miliardovým institucionálním investorem, který si pořídil akcie CVNA, je společnost Fidelity Management and Research. V pozměněném hlášení 13G, které společnost FMR obdržela 10. ledna, zvýšila svou současnou pozici ve společnosti Carvana o masivních 2 302 683 akcií, což představuje zhruba 33 %. Fond nyní vlastní 10,86 % všech akcií společnosti Carvana v oběhu. FMR spravuje aktiva v hodnotě 1,2 bilionu USD a každou pozici ve svém portfoliu drží v průměru 21,94 čtvrtletí.

GoodRx Holdings $GDRX+2.1% 

Stejně jako společnost Carvana, i společnost GoodRx zažila v roce 2021 zklamání.

Po dosažení historického maxima 59 USD v únoru akcie GDRX uzavřely rok kolem 32 USD. GoodRx působí jako digitální platforma pro zdravotní péči zaměřená na spotřebitele. Platforma je k dispozici zdarma bez nutnosti registrace. Místo toho GoodRx získává příjmy prostřednictvím poplatků za doporučení a reklamy. Kromě toho platforma pomáhá spotřebitelům porovnávat ceny léků na předpis a slevy od více dodavatelů s cílem najít nejvýhodnější výběr. Na webových stránkách GoodRx se uvádí, že "cena za recept se může v lékárnách naproti sobě lišit o více než 100 dolarů!". Od svého založení pomohla společnost GoodRx spotřebitelům ušetřit 35 miliard dolarů za zdravotní péči a léky na předpis. Společnost GoodRx nyní přitahuje pozornost velké investiční banky.

Morgan Stanley $MS+0.5%  podala 7. ledna formulář 13G. V podání se uvádí, že investiční banka získala 11 556 961 akcií společnosti GDRX poté, co předtím vlastnila nula akcií této zdravotnické platformy. Nákup akcií Morgan Stanley navíc znamená 14,2% podíl na všech akciích v oběhu.

Je třeba poznamenat, že analytik Morgan Stanley Ricky Goldwasser má pro akcie GDRX cílovou cenu 41 USD. To znamená nárůst o více než 50 % oproti současným cenám.

Southwest Airlines $LUV+0.5% 

Letecké společnosti, jako je Southwest Airlines, zažívají od začátku pandemie Covid-19 volatilní pohyby cen.

Nyní, s nástupem omikronové varianty, musí letecké společnosti rušit tisíce letů kvůli nedostatku personálu a dalším okolnostem, jako je počasí. Od 4. do 5. ledna zrušila společnost Southwest Airlines více než 1 200 letů, což je více než kterýkoli jiný letecký dopravce v tomto období. Údaje společnosti FlightAware však ukazují, že celosvětový počet příletů letadly se v tomto týdnu ve srovnání s předchozím týdnem zvýšil o 10 %. To je malá pozitivní zpráva pro odvětví, které bylo zasaženo omezením letecké dopravy. Na současných potížích společnosti Southwest Airlines však nyní vydělává zavedená investiční společnost.

V upravené zprávě 13G, kterou společnost The Vanguard Group odeslala 10. ledna, oznámila, že zvýšila svou stávající pozici v Southwest Airlines o 10 227 315 akcií, což představuje téměř 20 %. Po tomto nákupu nyní The Vanguard Group vlastní 10,44% podíl v akciích LUV, což odpovídá 61 814 978 akciím.

Podle posledního formuláře ADV spravuje skupina The Vanguard Group aktiva v hodnotě více než 6,6 bilionu USD. Investiční společnost drží každou pozici ve svém portfoliu v průměru 39,14 čtvrtletí. Průměrná doba držení akcií Vanguard tedy naznačuje, že firma je zavázána držet akcie LUV dlouhodobě.

HubSpot $HUBS-0.1% 

Akcie společnosti HubSpot od pandemického minima v březnu 2020 řádí jako utržené ze řetězu. Akcie společnost zabývající se marketingovými softwarovými řešeními získaly v roce 2021 více než 65 %.

Nedávná krátká zpráva zveřejněná významným hedgeovým fondem však poslala akcie HubSpot na dno. Fond Kerrisdale Capital vydal 22. prosince krátkou zprávu, v níž tvrdí, že společnost HubSpot je ve srovnání se svými konkurenty nadhodnocená a zpomaluje růst s klesajícími maržemi. Kerrisdale také zdůraznil, že konkurenti společnosti HubSpot, jako jsou Klaviyo a Mailchimp, získávají stále větší podíl na trhu. Od té doby akcie společnosti HUBS klesly o neuvěřitelných 33 %. Navzdory krátké zprávě společnosti Kerrisdale nyní uznávaná investiční společnost nakupuje akcie společnosti HubSpot.

Dne 10. ledna podala společnost T. Rowe Price $TROW+0.7% upravený formulář 13G. Ve formuláři bylo uvedeno, že společnost T. Rowe Price získala dalších 1 905 309 akcií společnosti HUB, čímž zvýšila svou současnou pozici o neuvěřitelných 63 %. Po tomto nákupu T. Rowe Price nyní vlastní 10,40% podíl ve společnosti HubSpot, což představuje 4 922 119 akcií.

Discovery Communications $DISCA+5.9% 

Poslední ze sledovaných akcií je Discovery Communications, nadnárodní mediální společnost, která se zabývá faktografickým obsahem na několika distribučních platformách. V loňském roce se tato mediální společnost ocitla ve fiasku společnosti Archegos.

V roce 2021 akcie DISCA vzrostly až na 79 dolarů, což investoři přičítali tomu, že Archegos nakupoval akcie na páku. Později téhož roku se vysoce pákové pozice Archegosu obrátily proti fondu, v důsledku čehož musel Archegos celou svou pozici v DISCA zlikvidovat. Akcie DISCA rychle klesaly a nyní se společnost obchoduje za 31 USD za akcii, což je daleko od jejích maxim z roku 2021.

Uprostřed výprodeje utrpěly velké škody investiční banky jako Credit Suisse $CS+1.0% . Credit Suisse a další banky totiž prodaly společnosti Archegos swapy. Swapy umožňují fondům jako Archegos získat expozici vůči akciím, aniž by je skutečně vlastnily. Vlastnictví je v rukou banky, která swapy prodává. Nicméně newyorský hedgeový fond s AUM přes 2 miliardy dolarů nyní využívá poklesu ceny akcií DISCA.

V hlášení 13G, které SEC obdržela 7. ledna, společnost Brahman Capital oznámila, že nakoupila 8 907 654 akcií DISCA. Tento nákup představuje 5,26% podíl na společnosti Discovery. Průměrná doba držení akcií společnosti Brahman Capital je 4,76 čtvrtletí, což naznačuje, že společnost Brahman věří, že se akcie DISCA v nadcházejícím roce odrazí zpět k vyšším hodnotám.

Toto není investiční doporučení.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Zrovna $CVNA-3.9% a $HUBS-0.1% mě velmi lákají 👌

Partner

Hele ta informace s tím jak dlouho ty fondy drží je zajímavá, hned to má mnohem větší výpovědní hodnotu, díky za to 👍

Joo, taky mi to přišlo jako vhodné info 👍

😈🚀🚀