S&P 500 ^GSPC 5,010.6 +0.87%
Nvidia NVDA $795.18 +4.35%
Tesla TSLA $142.05 -3.40%
Amazon AMZN $177.23 +1.49%
Alphabet GOOG $157.95 +1.43%
Apple AAPL $165.84 +0.51%
Microsoft MSFT $400.96 +0.46%
Meta META $481.73 +0.14%

Tesla vs. Elon Musk: Egocentrický ředitel možná přijde o miliardy

Elon Musk je velmi kontroverzní osoba, ale zdá se, že se zatím z téměř každého mediálního problému, který nastal, úspěšně vyvléknul. Nedávno se však vrátila jedna jeho kontroverze z minulosti a vypadá to, že by Elon Musk mohl na jeho činy konečně doplatit. Co se tedy vlastně stalo a proč generální ředitel Tesly možná přijde o více než 10 miliard dolarů v Tesla akciích? 


Akcionáři společnosti Tesla v rámci momentálně probíhajícího soudního procesu naléhali na soudce, aby jim dal za pravdu a uznal, že Elon Musk přiměl představenstvo společnosti k dohodě o koupi (tehdy jeho) společnosti SolarCity v roce 2016.

https://twitter.com/tomhals/status/1483490107663523848 

V reakci na to žádali, aby bylo Muskovi nařízeno zaplatit možná jeden z největších rozsudků v historii ve výši celých 13 miliard dolarů 😅. V závěrečných řečech byly zrekapitulovány klíčové závěry z desetidenního soudního procesu, který se konal v červenci, kdy Musk strávil dva dny na lavici svědků a tuto transakci z roku 2016 obhajoval. 

Žaloba odborových penzijních fondů a správců aktiv tvrdí, že Musk silou donutil představenstvo Tesly $TSLA-3.4%, aby schválilo transakci pro akvizici společnosti SolarCity v době, kdy firma neměla dostatek hotovosti na takový nákup. Zároveň se údajně jednalo o období, kdy SolarCity čelila potenciálnímu krachu

https://twitter.com/TESLAcharts/status/1412391526609604610 

Musk oponuje, že transakce byla součástí deset let starého plánu na vytvoření vertikálně integrované společnosti, která by změnila výrobu a spotřebu energie pomocí střešních panelů SolarCity a automobilů a baterií Tesla.

Evan Chesler, jeden z právníků zastupujících Muska, při slyšení řekl, že transakce nebyla záchranou a SolarCity zdaleka nebyla v platební neschopnosti a její finance se v té době podobaly mnoha rychle rostoucím technologickým společnostem.

V roce 2016 to byla transakce, v níž byly všechny akcie oceněny na zhruba 2,6 miliardy dolarů, ale od té doby akcie společnosti Tesla $TSLA-3.4% prudce vzrostly. Právní zástupce akcionářů Lee Rudy proto vyzval vicekancléře Josepha Slightse z kancléřského soudu v Delaware, aby Muskovi nařídil vrátit akcie Tesly, které obdržel a které by při současné ceně měly hodnotu přibližně 13 miliard dolarů.

Akcionáři tvrdí, že přestože Musk vlastní pouze 22 % Tesly $TSLA-3.4%, byl díky svým vazbám na členy představenstva a dominantnímu stylu majoritním akcionářem. Pokud se to žalobcům podaří prokázat, zvýší se pravděpodobnost, že soud dospěje k závěru, že transakce byla vůči akcionářům nespravedlivá.

Osobně v tomto souhlasím s akcionáři Tesly. Na situaci si moc dobře vzpomínám a sám jsem tehdy přemýšlel nad tím, jak hloupé rozhodnutí to pro automobilku v roce 2016 bylo. Musk potřeboval jednoduše zachránit potápějící se loď a bohužel k tomu zneužil svou druhou společnost. 

Dnes by sice akvizice pravděpodobně dávala smysl, ale v roce 2016 se jednalo o transakci, která měla výrazný dopad na finanční výsledky Tesly a je jen otázkou, jak by situace vypadala dnes, kdyby k ní tehdy nedošlo...

Pokud by vás zajímaly detaily ohledně toho, co se v roce 2016 přesně stalo, tak doporučuji pokračovat na tento příspěvek: Elon Musk musí obhájít akvizici SolarCity u soudu

Zdroj

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Ironie je, že to nakonec možná nebude dobré ani pro Teslu, pokud je bude muset vrátit 😅.

👍