S&P 500 ^GSPC
5,250.23
+0.03%
Meta META
$486.26
-1.54%
Tesla TSLA
$177.37
-1.37%
Apple AAPL
$171.17
-1.24%
Nvidia NVDA
$906.22
+0.41%
Microsoft MSFT
$419.93
-0.36%
Amazon AMZN
$179.97
+0.08%
Alphabet GOOG
$152.06
+0.08%

Fanoušci sportu zpozorněte! Těchto 6 akcií je přímo pro vás!

Zájem o sportovní aktivity během pandemie prudce vzrostl. Bude toto odvětví vzkvétat i nadále? Kterým akciím to může pomoct?

Sport je díky pandemii na vzestupu

Podle amerického úřadu pro sčítání lidu se tržby v obchodech se sportovním zbožím v roce 2020 zvýšily o téměř 20 % a v roce 2021 do října vzrostly tržby o 31 %. Ačkoli boom nebude trvat věčně, mnoho společností vyrábějících sportovní zboží míří do roku 2022 s penězi a spoustou nových zákazníků.

1. Dick's Sporting Goods $DKS+0.2% 


Společnost Dick's je nesporným lídrem v odvětví sportovního zboží a rok 2020 zakončí s 854 prodejnami, mezi něž patří i pobočky Golf Galaxy a Field & Stream. To je sice méně provozoven než u některých jejích kolegů, ale superstory Dick's mají v průměru kolem 50 000 metrů čtverečních, takže jsou mnohem větší než typický obchod se sportovním zbožím.

Dominantní postavení společnosti na trhu dále upevnila vlna bankrotů v oblasti maloobchodu se sportovním zbožím, včetně bankrotů společností Gander Mountain, City Sports a Bob's.

Před pandemií COVID-19 obchod většinou stagnoval a akcie nedosahovaly lepších výsledků než trh, zejména kvůli silné konkurenci ze strany online kanálů. Během pandemie však tržby společnosti Dick's prudce vzrostly a srovnatelné tržby v obchodech v roce 2020 meziročně vzrostly o 10 %. Během prvních tří čtvrtletí roku 2021 vzrostly tržby ve stejných prodejnách o 37 %.

Společnost investuje do e-commerce a zážitkových prvků v prodejnách, jako jsou baseballové simulátory a technologie sledování golfových míčků. Otevřela také svůj první zážitkový maloobchodní superstore s názvem House of Sport, jehož součástí je běžecká dráha a lezecká stěna.

https://www.youtube.com/watch?v=6Rcs2kfkLoQ

Díky svému finančnímu postavení, které jí umožňuje odlišit se od ostatních maloobchodních prodejců, by společnost Dick's měla být i nadále lídrem v oboru. Společnost by však mohla zaznamenat zpomalení růstu tržeb, pokud se s oživením ekonomiky zpomalí poptávka po sportovním zboží.

2. Big Five Sporting Goods $BGFV+0.8% 


Big Five Sporting Goods $BGFV+0.8% je oblíbeným řetězcem na západě USA, přičemž přibližně polovina jeho prodejen se nachází v Kalifornii. Prodejny Big Five se obvykle nacházejí v nákupních centrech. S průměrnou velikostí 11 000 čtverečních stop jsou menší než pobočky Dick's.

Společnost Big Five se potýkala s problémy již před pandemií, ale podobně jako většina odvětví, i tato společnost získala díky krizi obrovský vítr do plachet. Čistý zisk v roce 2020 vyskočil téměř o 700 % díky silnému růstu tržeb a iniciativám na snížení nákladů. Společnost investuje do elektronického obchodování, ale drtivá většina jejích tržeb stále pochází z kamenných prodejen.

Big Five agresivně zvýšila výplatu čtvrtletní dividendy z 0,05 USD před pandemií na 0,25 USD a v roce 2021 společnost dvakrát vyplatila akcionářům zvláštní dividendu ve výši 1 USD z nedávného neočekávaného zisku. Ačkoli COVID-19 poskytl společnosti Big Five významnou podporu, stále musí prokázat, že se její akcie vyplatí vlastnit i v normálnějším ekonomickém prostředí.

3. Hibbett Sports $HIBB+1.0% 


Prodejny Hibbett Sports $HIBB+1.0%mají v průměru kolem 6 000 metrů čtverečních. Stejně jako Big Five se její prodejny obvykle nacházejí v obchodních centrech. Společnost se zaměřuje na trhy s nedostatečnou nabídkou, které podle ní přinášejí značné nákladové výhody, protože čelí menší konkurenci a může využívat levnější nemovitosti. Snaží se také otevírat prodejny v těsné blízkosti, aby maximalizovala efektivitu marketingu a logistiky společnosti.

Prodejny společnosti se sídlem v Alabamě se nacházejí převážně na jihu USA. srovnatelné tržby společnosti Hibbett se do první poloviny roku 2021 zvýšily o 30 % a o 63 % oproti roku 2019.

Společnost nedávno rozšířila své oprávnění ke zpětnému odkupu akcií z maximálně 300 milionů USD na 800 milionů USD, což znamená, že v současné době může odkoupit více než polovinu svých akcií v oběhu. Společnost Hibbett Sports vykázala v prvním čtvrtletí roku 2021 rekordní zisk na akcii ve výši 5 USD, což představuje meziroční nárůst o 1 500 % oproti pandemií postiženému prvnímu čtvrtletí roku 2020. Ve druhém čtvrtletí se tempo růstu zmírnilo a pravděpodobně bude pokračovat s oživením ekonomiky.

4. Callaway Golf $ELY-2.8% 


Stejně jako prodejci sportovních potřeb zažily i golfové firmy během pandemie boom, protože tento sport se hraje venku a hodí se ke společenskému odstupu. Zvýšený zájem o golf byl pro společnost Callaway $ELY-2.8%klíčový, protože zhruba polovinu jejích prodejů tvoří golfové hole.

Golf zažil díky pandemii velký rozkvět

V říjnu 2020 společnost Callaway oznámila plány na akvizici společnosti Topgolf, která kombinuje restaurační služby s virtuálním golfem. Tato akvizice, dokončená v prvním čtvrtletí roku 2021, přidává jedinečný zdroj příjmů, který může pomoci vytvořit loajalitu ke značce Callaway. Společnost Topgolf také seznámí více lidí s golfem, čímž zvýší jeho oblibu a podpoří prodej golfového vybavení a souvisejících produktů.

5. Acushnet Holdings $GOLF-0.3% 


Acushnet $GOLF-0.3% (Hezký ticker, že?) je mateřskou společností Titleist, předního výrobce golfových míčků, a FootJoy, přední značky golfové obuvi. Tato síla značek je pro strategii společnosti klíčová a společnost prokázala disciplínu, když se bránila akvizicím a rozmělňování zaměření těchto dvou značek.

Společnost Acushnet tvrdí, že se zaměřuje na služby oddaným golfistům, protože lidé, kteří to s golfem myslí vážně, jsou nejstálejšími kupci golfových výrobků. Zapálení golfisté také nejčastěji utrácejí peníze za prémiové golfové produkty. Vzhledem k tomu, že golfové míčky jsou spotřebním zbožím, je výkonnost společnosti úzce spjata s celkovým počtem odehraných golfových kol.

Společnost doufá, že poroste zaváděním nových výrobků se zaměřením na inovace v oblasti míčků, holí a obuvi. V roce 2020 celkové tržby společnosti Acushnet meziročně poklesly o 4 %, ale její výsledky v druhé polovině roku byly silné, protože byla zrušena výluková opatření a poptávka po golfu prudce vzrostla.

Po dobrých výsledcích v prvních třech čtvrtletích roku 2021, které zahrnovaly 32% nárůst tržeb oproti úrovni roku 2019, je společnost na nejlepší cestě dosáhnout rekordních tržeb za celý rok.

6. Foot Locker $FL-1.0% 


Foot Locker $FL-1.0%je největším prodejcem sportovní obuvi v zemi, který má přibližně 3 000 prodejen své stejnojmenné značky a poboček Footaction, Champs Sports a Sidestep. Jako prodejce tenisek a oblečení neodpovídá Foot Locker přesné definici prodejce sportovního zboží, ale stojí za zvážení.

Více než polovinu tržeb společnosti Foot Locker tvoří výrobky Nike $NKE-0.4% , přičemž 75 % nákupů společnosti v loňském roce připadlo na tohoto giganta v oblasti sportovního oblečení. Zvláštní vztah společnosti s Nike je konkurenční výhodou i rizikem. Společnost Foot Locker může získávat jedinečné produkty a spolupracovat se společností Nike na zážitcích v prodejnách, ale je také silně závislá na jediném silném dodavateli.

Značka Nike se dlouhodobě těší velké oblibě

Společnost Foot Locker částečně v reakci na pandemii zmenšuje svou základnu prodejen a více se zaměřuje na elektronické obchodování a zážitkový maloobchod. Tržby v roce 2020 klesly o 5 %, protože spotřebitelé se obecně vyhýbali nákupním centrům. V roce 2021 se obchodu dařilo, protože spotřebitelé se vrátili do kamenných obchodů. Tržby za první tři čtvrtletí roku vzrostly o 14 % oproti roku 2019 a upravený zisk na akcii se téměř zdvojnásobil.

Jste spíše příznivci technologie? Pak je pro vás tento článek! AMD i Nvidia mají vítr v zádech. Dokážete ale vybrat správně?

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pěkný výběr 👍

Hm, hm, zajímavé počtení...