S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

7 дългосрочни акции, които можете да купите веднага и да държите до 2030 г.

Уорън Бъфет казва, че истинското инвестиране е просто, но не и лесно. Да, наистина инвестирането по своята същност е просто, просто трябва да държите акциите на голяма компания достатъчно дълго. Само че когато става въпрос за практика, е трудно да се издържат всички възходи, падения, кризи, новини и още новини, които ви връхлитат от всички страни. Но ако сериозно желаете да инвестирате, трябва да се включите изцяло. Като при тези 7 акции.

Дългосрочното инвестиране се изплаща.

През последните пет години възвръщаемостта на акциите на Tesla $TSLA-2.2% е малко над 2000%. За същия период акциите на Nvidia $NVDA+0.1% са се възвърнали с 950%. Това са само няколко примера. Списъкът с многократните победители през последните няколко години е значителен. Колкото и да е сравнително изключителен този период, тази статистика ви дава ясни доказателства, че дългосрочното инвестиране се изплаща.

И ако предишните две компании не са ви убедили - Apple $AAPL-1.1% е с възвръщаемост от 480% през последните пет години. Това изглежда малко умерено в сравнение с Tesla или Nvidia, но дори възвръщаемостта от 400% за този период е значителна. Нито един конвенционален клас активи не би могъл да осигури такава звездна възвръщаемост.

Затова нека да поговорим за седем дългосрочни акции, които вероятно ще създадат стойност с потенциал за многократна възвръщаемост.

XPeng $XPEV-1.8%

Акциите на XPEV са един от най-добрите избори в сегмента на електрическите превозни средства (EV). Бизнесът с електрически превозни средства има многогодишен попътен вятър и това дава възможност за създаване на голяма стойност. С технологията като фактор за разграничаване XPeng е готова да оцелее и да се развива през следващите години.

Акциите на XPEV се движат настрани през последните 12 месеца. Смятам, че корекцията на цените е добра възможност за натрупване. Силен пробив нагоре изглежда неизбежен предвид развитието на бизнеса.

За четвъртото тримесечие на 2021 г. XPeng отчита доставки на 41 751 автомобила. На годишна база доставките са се увеличили с 222%. Изглежда вероятно доставките да останат стабилни до 2022 г.

През октомври 2021 г. компанията започна да доставя на клиенти третия си производствен модел - P5. Освен това компанията представи модела G9 през септември 2021 г. Доставките на този SUV ще започнат през Q3 2022 г. G9 ще се продава и на европейските пазари.

Тези два модела ще осигурят стабилни доставки през 2022 и 2023 г. Заслужава да се отбележи, че XPeng има по-големи планове в технологичната област. През 2024 г. компанията планира да представи летящ автомобил, който ще може да се движи и по пътищата.

Като цяло, благодарение на водещата роля на научноизследователската и развойната дейност, XPeng е в добра позиция да създава богатство за своите акционери в дългосрочен план.

Marathon Digital $MARA+2.3%

Светът на криптовалутите все още е в начален етап на развитие. Стартъпите в областта на криптовалутите имат достатъчно възможности за разширяване и диверсификация. Marathon Digital изглежда е една от най-добрите дългосрочни акции, които могат да се разглеждат като заместител на Bitcoin $BTC/USD или като инвестиция в криптовалута.

С неотдавнашната корекция на цената на биткойна акциите на MARA паднаха до 28 USD. Това изглежда като добра възможност за покупка, тъй като компанията е готова за силен растеж през 2022 г.

За третото тримесечие на 2021 г. Marathon Digital отчете скорост на хеш от 2,7EH/s. След като миньорите се абонират, компанията очаква скоростта на хеширане да се увеличи до 13,3EH/s. Това би означавало многократно увеличение на приходите.

До средата на 2022 г. Marathon очаква да добива по 66 биткойна на ден. Дори ако биткойнът се търгуваше за 45 000 долара, това би означавало потенциален месечен приход от 89,9 милиона долара. Освен това потенциалът за годишни приходи ще надхвърли 1,0 милиарда долара.

Ключовият момент е, че с агресивното разширяване на минната дейност ще има значителен ръст на цифровите активи на компанията. Това би оставило достатъчно място за разширяване и диверсификация след 2022 г.

Като пример Hive Blockchain $HIVE+4.0%, по-малък партньор, диверсифицира дейността си в добива на Ethereum $ETH/USD. Hive също така направи стратегически инвестиции в DeFi и NFT. Marathon Digital вероятно ще бъде нещо повече от компания за добив на биткойни през следващите пет години.

Pfizer $PFE-0.2%

След продължителен период на низходящо до странично движение акциите на PFE направиха силен пробив. През последните шест месеца акциите са поскъпнали с 41%. Въпреки това, тъй като акциите на PFE все още се търгуват при съотношение цена/печалба от 11,07, смятам, че има допълнителен потенциал за повишение.

Освен това компанията вероятно ще създаде стойност в дългосрочен план. Смятам, че има две сериозни причини да се придържаме към това мнение.

На първо място, Pfizer е един от водещите играчи на пазара на ваксината covid-19. Това е увеличило продажбите и паричните потоци на компанията. Само за 2021 г. компанията очаква приходите от тази ваксина да бъдат 36 млрд. долара. С приемането на бустерни дози и ваксинации сред подрастващите приходите от ваксини вероятно ще останат високи през 2022 г. Това ще увеличи паричната позиция на компанията за органичен растеж и растеж на базата на придобивания.

Освен това Pfizer вече разполага със солиден продуктов конвейер. Към ноември 2021 г. компанията има 29 кандидати за лекарства в проучвания фаза III и още 29 в проучвания фаза II. Като се изключи влиянието на ваксината, компанията очаква двуцифрен ръст на печалбата на акция до 2025 г.

През декември 2021 г. Pfizer обяви придобиването на Arena Pharmaceuticals. С това придобиване компанията ще навлезе в етапа на разработване на терапевтични кандидати в областта на гастроентерологията, дерматологията и кардиологията. През ноември 2021 г. Pfizer завърши и придобиването на Trillium Therapeutics. Последната разработва терапии за лечение на рак.

Агресивното придобиване може допълнително да повиши прогнозата за печалбата на акция през следващите години. Ето защо акциите на PFE са сред водещите имена, които трябва да се вземат предвид в списъка с дългосрочни акции.

Tilray $TLRY-0.4%

Очаква се до 2030 г. пазарът на канабис в САЩ да нарасне до 100 милиарда долара. През същата година се очаква пазарът на медицински канабис да възлезе на 53,88 млрд. долара. Следователно през следващите години пазарът ще разполага с големи възможности.

Ако трябва да избера една акция за експозиция на тема канабис, това би била акцията TLRY. През последните 12 месеца тази акция се представя много по-слабо от очакваното. Въпреки това с последните тримесечни данни всичко изглежда готово за обрат.

Има няколко положителни фактора, които трябва да се отбележат за Q2 2022. През тримесечието Tilray реализира печалба и това е 11-ото поредно тримесечие с положителна оперативна EBITDA. Tilray също така направи значителни пробиви в сегмента на медицинския канабис и понастоящем има 20% пазарен дял в Германия.

В сегмента на канабиса за развлечение компанията вече има водещ пазарен дял в Канада. С евентуалната легализация на федерално ниво в САЩ компанията е готова да ускори растежа си.

Струва си да се отбележи, че през август 2021 г. главният изпълнителен директор на компанията Ървин Д. Саймън сподели едно писмо с акционерите. Целта му беше да сподели план за достигане на приходи от 4 милиарда долара до 2024 г. Ако тази цел бъде постигната, Tilray е готова за звезден растеж.

PayPal Holdings $PYPL+0.6%

В последно време акциите на PYPL са в режим на корекция. Въпреки това спадът е добра възможност за дългосрочно натрупване.

Що се отнася до растежа през следващите няколко години, трябва да се отбележат два важни момента.

Първо, PayPal вярва, че общият адресируем пазар е 110 трилиона долара. Това предоставя достатъчно възможности за увеличаване на приходите и паричните потоци.

Освен това компанията има за цел да достигне приходи от 50 милиарда щатски долара до 2025 г. Следователно приходите ще се удвоят почти двойно в сравнение с настоящото годишно ниво.

Освен това PayPal отчете свободен паричен поток в размер на 1,3 млрд. долара за третото тримесечие на 2021 г. Това би означавало годишен FCF в размер на 5,2 млрд. Ако приходите се удвоят до 2025 г., PayPal ще бъде в състояние да постигне годишен FCF от поне 10,0 млрд. долара.

PayPal използва и придобивания, за да навлезе на привлекателни пазари. През септември 2021 г. компанията придобива Paidy. Това значително засили присъствието на компанията в Япония.

Струва си да се отбележи също, че PayPal вече позволява на потребителите в САЩ и Обединеното кралство да купуват, продават и държат няколко криптовалути. Това е още една област на растеж за компанията през следващите няколко години.

През последните пет години възвръщаемостта на акциите на PYPL е 350%. Не бих се изненадал да видя, че тази възвръщаемост се повтаря през следващите пет години.

Target Corporation $TGT+1.4%

Потребителският сектор е основен двигател на икономическия растеж в САЩ. В потребителския сектор разходите за търговия на дребно играят ключова роля. Ето защо има смисъл да държите акции на дребно в портфейла си.

Корпорация Target е на траекторията на висок растеж. През третото тримесечие на 2021 г. продажбите в сравнимите магазини на компанията са нараснали с 12,7% на годишна база. Освен това ръстът на дигиталните сравними продажби се ускори с 29%.

Target разширява възможностите си за многоканална търговия. Компанията планира да инвестира 4 милиарда долара годишно през следващите няколко години. Тези инвестиции ще бъдат насочени към откриване на нови магазини, преустройство на магазини и подобряване на услугите по изпълнение на поръчките. Благодарение на тези инвестиции Target е готов да продължи да расте.

Заслужава да се отбележи също, че бъдещият годишен дивидент на акциите на TGT е 3,6 долара. За първите девет месеца на 2021 г. компанията отчита оперативен паричен поток от 5,6 млрд. долара и свободен паричен поток от 2,1 млрд. долара. Компанията разполага с достатъчно финансови ресурси за изплащане на дивиденти и увеличаване на обратното изкупуване на акции.

От гледна точка на оценката, акциите на TGT се търгуват на форуърдно съотношение цена/печалба от 18,15. Като се има предвид потенциалният възходящ импулс, акциите изглеждат евтини.

Chevron Corporation $CVX+0.9%

През последните няколко тримесечия акциите на CVX са във възходяща тенденция. Като се има предвид възходящата тенденция при суровия петрол тип Брент, това не е изненадващо. Смятам, че Chevron е едно от водещите имена в петролния и газовия сектор, което си струва да се разгледа сред дългосрочните акции за държане.

Една от причините да харесваме Chevron е нейният нисък размер на активите за постигане на рентабилност. Дори през 2020 г., когато цените на петрола спаднаха в резултат на пандемията, компанията отчете положителен оперативен паричен поток.

За третото тримесечие на 2021 г. Chevron отчита OCF в размер на 8,6 млрд. долара. Това означава годишна стойност на OCF от 34,4 млрд. долара. Благодарение на силната си финансова гъвкавост компанията може да прави агресивни инвестиции. Струва си да се отбележи, че компанията съобщава за коефициент на заместване на резервите от 99% от 2016 до 2020 г.

Освен това Chevron изплаща годишен дивидент в размер на 5,36 USD. Дивидентите вероятно ще бъдат запазени предвид потенциала за парични потоци.

Друго голямо предимство на стабилната финансова гъвкавост е, че компанията може да инвестира агресивно в активи за възобновяема енергия. Компанията планира да увеличи производството на възобновяем природен газ няколко пъти през следващите няколко години. Шеврон инвестира и в проекти за водородно гориво и улавяне на въглерод.

Това не е инвестиционна препоръка. Автор на този подбор е анализаторът Файсал Хумаюн.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

No comments yet