S&P 500 ^GSPC
5,001.02
-0.20%
Nvidia NVDA
$820.56
-3.09%
Meta META
$488.19
-2.71%
Amazon AMZN
$176.45
-1.55%
Apple AAPL
$165.31
-1.04%
Microsoft MSFT
$400.82
-0.85%
Alphabet GOOG
$156.24
-0.77%
Tesla TSLA
$150.14
+0.14%

Na tyto tři dividendové akcie nedá Warren Buffet dopustit

Cesta k pasivním příjmům vede často přes dividendové tituly. Na které tři nedá dopustit ani investorská legenda Warren Buffet?

Čas je nejlepším přítelem investora

Díky stále historicky nízkým úrokovým sazbám nevynášejí spořicí účty téměř nic. A průměrná společnost z indexu S&P 500 má v současnosti roční dividendový výnos pouhých 1,3 %.

To však neznamená, že musíte odejít domů s prázdnou.

Jedním z mužů, kteří na dividendových akciích vydělali spoustu peněz, je legendární investor a generální ředitel společnosti Berkshire Hathaway $BRK.AWarren Buffett.

https://www.youtube.com/watch?v=RYHPlLsdW0A

Většinu podílů Berkshire totiž nyní tvoří společnosti vyplácející dividendy. To znamená, že věštec z Omahy každoročně inkasuje miliardy dolarů jen z dividend. Vy ale nemusíte být miliardářem, abyste mohli vydělávat na dividendách. Existuje spousta aplikací, které vám umožní investovat téměř zdarma, kolik můžete.

Zde jsou tři společnosti z Buffettova portfolia, které investorům poskytují obzvlášť štědrý pasivní příjem.

 

Verizon Communications $VZ+0.7% 

Společnost Verizon byla v roce 2021 novým přírůstkem do Buffettova portfolia. A je to pořádně tučný podíl: Na konci třetího čtvrtletí vlastnila Berkshire téměř 159 milionů akcií tohoto telekomunikačního gigantu.

Její síť 4G LTE pokrývá 99 % obyvatel USA. A přestože jsme stále v rané fázi zavádění 5G, více než 230 milionů lidí je již pokryto sítí 5G společnosti Verizon.

Aktuální dividendová výnosnost VZ je 4,77%

Obrovské opakující se příjmy znamenají, že společnost Verizon má dobrou pozici pro pravidelné vyplácení dividend. Právě teď má Verizon čtvrtletní dividendu ve výši 0,64 USD na akcii, což znamená roční výnos 4,8 %.

Verizon samozřejmě není společností s nejvyšším výnosem v této oblasti. Například společnost AT&T $T+0.4%má ještě šťavnatější výnos 7,6 %.

 

Johnson & Johnson $JNJ+0.6% 

Pokud jde o zajištění výnosů odolných vůči recesi, málokterá společnost odvedla lepší práci než zdravotnický gigant Johnson & Johnson.

Akcie této společnosti mají již desítky let rostoucí trend, a to z dobrého důvodu. Podnikání společnosti Johnson & Johnson trvale roste v dobrém i zlém.

JNJ vynáší téměř dvojnásobek průměrné dividendy akcií zahrnutých v SAP500

Za posledních 20 let rostl upravený zisk na akcii společnosti Johnson & Johnson stabilním tempem 8 % ročně.

A to znamená, že akcionáři se mohou těšit na každoročně vyšší dividendy.

V dubnu loňského roku společnost Johnson & Johnson oznámila již 59. po sobě jdoucí zvýšení roční dividendy. Akcie v současné době vynášejí 2,5 %, což je téměř dvakrát více než průměrný výnos indexu S&P 500.

Společnost se může pochlubit základními spotřebními produkty, které najdete v každé americké domácnosti: produkty péče o pleť jako Neutrogena, léky proti bolesti Tylenol a Motrin, Listerine, náplasti a další.

JNJ se zaměřuje zejména na zdravotnictví

Společnost Johnson & Johnson nedávno oznámila, že plánuje vyčlenit svůj segment spotřebitelské zdravotní péče do samostatné společnosti, aby uvolnila hodnotu. Po dokončení rozdělení získají investoři akcie obou společností a následně budou dostávat dividendy z obou akcií.

To činí z J&J obzvláště aktuální a atraktivní inflační pojistku. V posledním čtvrtletí vlastnila Berkshire přibližně 327 000 akcií společnosti.

 

Store Capital $STOR 

Být vlastníkem nemovitostí je jedním z nejstarších způsobů, jak získat pasivní příjem.

Pokud chcete pobírat příjmy z pronájmu, aniž byste se museli starat o problémy spojené s nájemníky, zvažte využití realitních investičních trustů - společností, které vlastní a spravují nemovitosti přinášející příjmy.

Buffett má značný podíl v REIT s názvem Store Capital.

Store má rozsáhlé portfolio sestávající z investic do více než 2 700 nemovitostí diverzifikovaných ve 49 státech.

Warren Buffet důvěřuje akciím STOR

Společnost vybírá nájemné z těchto nemovitostí a předává ho akcionářům ve formě dividend. Akcie nabízí při současné ceně slušný výnos 4,6 %.

Nájemci společnosti Store jsou zpravidla přední národní a regionální společnosti s velkými příjmy. Pozoruhodné je, že jedním z deseti největších nájemců společnosti je gigant v oblasti kin AMC $AMC+8.4%Entertainment Holdings, jehož akcie jsou v těchto dnech stále sledovány.

A protože portfolio společnosti Store je pronajato 529 nájemcům pocházejícím ze 118 různých odvětví, může si REIT udržet dividendu i v případě, že se některý nájemce nebo odvětví dostane do útlumu. K poslednímu datu Berkshire vlastnila zhruba 24,4 milionu akcií společnosti Store.

Trojice akcií, na kterých sedí Warren Buffett a které mu dávají solidní příjem

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Nic proti zmíněným firmám, ale nepřijde vám to neustálé zaklínání se Buffettem trošku zbytečné? Zvláště když  JNJ a STOR dohromady nedělají ani 0,5% portfolia BRK. Mnohem raději si přečtu o firmách které nejsou na burze, ale chápu že to asi tolik netáhne. Moc bych ale nedoporučoval nakupovat kvůli tomu, že to má Buffett nebo kdokoliv jiný. Nikdy hned nevíte jejich důvody k nákupu a podmínky transakce, ďábel vždy tkví v detailech.

Pište víc takových textů, moc rád jsem si početl.