S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

V následujícím roce prý poteče na trhu krev. Co se bude dít?

Stratégové a investoři očekávají v následujícím období prudké a výrazné pohyby trhu Co je k těmto myšlenkám vede? 

 

Makroinvestor Felix Zulauf předpovídá, že výprodej na trhu bude tak výrazný, že Federální rezervní systém pravděpodobně "neprovede" všechna očekávaná zvýšení sazeb v tomto roce.

"Pochybuji, že budou v průběhu roku tak jestřábí, jak nyní říkají," řekl generální ředitel společnosti Zulauf Consulting pro Yahoo Finance.

"Očekávám, že v létě dojde k prudkému výprodeji na trzích, možná až o 30 % z maximálních hodnot, a pak Fed a další centrální banky zpanikaří," dodal.

"V minulosti, kdykoli se trhy propadly o 20 %, byla to zhruba úroveň bolesti, kdy se Fed začal na trh zaměřovat," řekl Zulauf.

"Věřím, že to jim zabrání v tom, aby to dotáhli do konce," dodal Zulauf. "Zejména pokud se inflace poněkud zmírní." Investor očekává, že inflace se v letošním roce ve srovnání s posledními 12 měsíci dočasně zmírní.

Federální rezervní systém omezuje nákup dluhopisů, aby bojoval s nejvyšší mírou inflace za posledních 40 let. Očekává se, že centrální banka zváží tři zvýšení krátkodobých úrokových sazeb počínaje již březnem a bude diskutovat o způsobech, kterými by mohla snížit objem držených aktiv.

"Pokud bude Fed odebírat likviditu ze systému, což hodlá učinit snížením své rozvahy, s největší pravděpodobností spustí velký výprodej," řekl Zulauf.

Následující měsíce budou neklidné. Je třeba se bát?

Jakmile k tomu dojde, předpovídá, že Fed "otočí a opět uvolní a stane se agresivním, aby zabránil dalšímu poklesu trhů, skutečnému krachu".

Obrat Fedu ustoupí masivní rally po výprodeji, říká Zulauf. "To pak vyvolá další vlnu vzhůru k novým maximům v letech 2023 a 2024."

"Neprojevuje se to na Nasdaqu ani na indexu S&P, protože - velká osmička: růstové akcie s velkou kapitalizací. Ty se tam stále drží a myslím, že budují vrcholy," řekl Zulauf. " "Jakmile jednou prorazí, pak se podle mě hra změní, protože jsou to aktiva, která jsou nadvážena prakticky v každém portfoliu," řekl.

SA500 se pohybuje na svých historických maximech

"Když potřebujete prodávat, kvůli odkupům jako manažer podílového fondu, neprodáváte své miláčky. Prodáváte všechny ostatní akcie, dokud nemáte na výběr, protože jejich podíl se stane tak vysokým, že je musíte prodat," dodal Zulauf.

V posledních několika týdnech proudily peníze spíše do hodnotových a cyklických obchodů, jako jsou energetické a finanční akcie. "I to se změní," varoval.

"To, co popisuji, je ve skutečnosti nadcházející odeznění inflačního obchodu," který zahrnuje rostoucí inflaci, nízké výnosy dluhopisů a rostoucí ceny komodit.

"To vše je pro akcie a reálná aktiva býčí. A myslím, že trhy všech tříd aktiv jsou takto nastaveny. Na dluhopisovém trhu je krátký a na akciovém trhu dlouhý. A myslím, že se to změní," řekl Zulauf.

V úterý se index Nasdaq Composite pohyboval v blízkosti korekčního teritoria a od svého listopadového maxima poklesl o téměř 10 %. Akcie technologických a internetových společností se v poslední době prodávaly, protože výnosy státních dluhopisů prudce vzrostly. Výnos desetiletých amerických státních dluhopisů v úterý vzrostl na 1,85 %, což je nejvyšší úroveň za poslední dva roky. 

Výnosy státních dluhopisů jsou nejvýše za poslední 2 roky

Očekáváte v dohledné době výrazné pohyby trhu?

Vote to see the results! 29 answers already!

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

NASDAQ už letos -10 %

🚀🚀🚀