S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Tyto dvě akcie činily šťastným pravou ruku Warrena Buffetta. Učiní šťastnými i vás??

Martin Bartkovský
10. 1. 2023
8 min read

Stejně jako Warren Buffett, tak i jeho pravá ruka Charlie Munger jsou známí tím, že se zkrátka nebojí nakupovat vyklesané akcie. Dnes se podíváme na dvě největší pozice Charlieho Mungera, které aktuálně má. Které dvě akcie jsou jeho top? A mohou dělat radost i vám? To vše se dočtete níže.

Máme zde nový rok, a všude čteme predikce různých analytiků ohledně vývoje trhů v tomto roce, které nejsou úplně optimistické. Nyní hlavní téma recese. Už se tak moc neřeší, jestli vůbec recese nastane, ale jaká bude. K tomu si přidejte stále vysokou inflaci, boj FEDu s touto inflací pomocí zvyšování úrokových sazeb, a třeba ještě zpomalení ekonomického růstu. Není to úplně nejoptimističtější doba co?

Jeden člověk ale je stále v pohodě, a tím je Charlie Munger, 99letý investor, kterého samotný Warren Buffett označil za blízkého obchodního partnera a svou pravou ruku. Charlie Munger je v pohodě, protože si zkrátka prošel už daleko horšími věcmi, jednoduše řečeno, má prostě spoustu zkušeností z minulosti, proto by nemuselo být na škodu sem tam nakouknout do jeho portfolia. Pojďme se tedy podívat které 2 největší pozice Charlie Munger drží skrze portfolio Daily Journal.

Bank Of America $BAC-0.1% 

Graf ceny akcie za posledních 5 let.

Skoro polovinu portfolia má společnost Daily Journal zainvestovanou ve společnosti Bank Of America $BAC-0.1% . Carlie Munger nebyl nikdy moc příznivcem velké diverzifikace, stejně jako Warren Buffett. Zkrátka, když nějaké společnosti věří, a dobře ji zná, tak do ní investuje naplno. Není proto divu, že portfolio společnosti Daily Journal obsahuje jenom 4 akcie.

Teď už tedy zpět ke společnosti Bank Of America $BAC-0.1% . Zde se jedná o druhou největší banku ve spojených státech, a podle tržní kapitalizace také o druhou největší banku na světě. Tato banka obsluhuje přibližně 10 % všech amerických bankovních vkladů. Zkrátka se jedná o velmi kvalitní, a léty prověřenou banku.

Jak si vedla tato banka letos? Čistý úrokový příjem této banky činil za posledních 12 měsíců 49,2 mld. USD, což představuje meziroční růst o necelých 15 %. Zde se dosti projevilo zvyšování úrokových sazeb. Banka také za posledních 12 měsíců vygenerovala čistý zisk ve výši zhruba 27,4 mld. USD, což představuje meziroční pokles o zhruba 14 %.

Co se týče zadlužení společnosti, tak zde je celkový dluh přibližně dvakrát větší než celkové jmění. Když si zde spočítám, kolik zbyde akcionářům po vyplacení dluhů, tak mi to zde vychází na zhruba 33 USD na akcii. Tudíž když nebudeme započítávat nějaký potenciál růstu, tak v podstatě koupí této akcie si kupujete čisté jmění ve výši 33 USD na jednu akcii.

Závěrem ještě mrkneme na cashflow společnosti. Za posledních 12 měsíců společnost vygenerovala v provozním cashflow 78,7 mld. USD, což představuje meziroční nárůst o zhruba 229 %. V případě volného cashflow je situace úplně stejná, banka nemá kapitálové výdaje. Takže i když zisky poklesly, tak v případě cashflow se společnosti letos skutečně dařilo.

Máme zde tedy velkou, a stabilní banku, která profituje z aktuální situace. K tomu se akcie této banky prodávají prakticky za férovou cenu, kdy ještě není započtený ani růst. Dá se říct, že platíte za to, co skutečně aktuálně dostanete. Osobně si myslím, že u této banky bych se úplně nebál nějakého výrazného zhoršení výsledků, tím pádem je jakýkoliv další růst pro vás jako bonus.

Wells Fargo $WFC-0.6% 

Graf ceny akcie za posledních 5 let.

Už teď je asi evidentní, že Munger má v aktuální situaci rád banky. Protože i druhá největší pozice z portfolia Daily Journal je právě také banka. I v tomto případě se jedná o jednu ze čtyř největších bank v Americe. Dokonce se jedná o jednu z nejhodnotnějších značek. V sílu této banky věří i její CEO, který je optimista, a i navzdory nejisté situaci ve světě se ke společnosti vyjádřil takto:

Wells Fargo má dobrou pozici, protože budeme i nadále těžit z vyšších sazeb a průběžného disciplinovaného řízení nákladů. Spotřebitelé i firemní zákazníci zůstávají v dobré finanční kondici a v našich portfoliích i nadále zaznamenáváme historicky nízké prodlení a vysoké sazby plateb.

Pojďme se tedy podívat na to, jak si společnost letos vedla. Za posledních 12 měsíců se společnosti podařilo vygenerovat na čistých úrokových příjmech zhruba 40,8 mld. USD, což představuje meziroční nárůst o zhruba 14 %. V případě čistého zisku je situace následující, společnosti se podařilo za posledních 12 měsíců vygenerovat v čistém zisku zhruba 16 mld. USD, což představuje meziroční pokles o zhruba 25 %.

Co se týče zadlužení, tak zde je na tom společnost hodně dobře poměr celkového dluhu a jmění společnosti je zhruba jedna k jedné. Je tedy na tom dluhově lépe než Bank Of America $BAC-0.1% . Co se týče nějaké základní hodnoty akcie tak ta zde vychází na zhruba 49 USD. to znamená, že koupí jedné akcie za aktuální cenu kolem 42 USD, získává akcionář jmění v hodnotě 49 USD. Zde zase nekalkuluji s žádným růstem, nebo s poklesem. Jedná se zde o hodnotu celkových aktiv očištěných o pasiva.

Co se týče cashflow, tak za posledních 12 měsíců společnost nevykázala žádné provozní ani volné cashflow. První a druhé čtvrtletí měla společnost ztrátové jak volné, tak i provozní cashflow, což znamená drastický meziroční propad. Budeme si muset počkat co nám odhalí výsledky za 4 čtvrtletí. Co se tedy týče cashflow, tak abych pravdu řekl, tak jsem byl při rychlém pohledu na něj zklamaný.

Zde se také jedná o jednu z nejsilnějších bank v USA, a tuto pozici si určitě právoplatně zaslouží. Obsluhuje totiž každého třetího občana v USA. Zde bych ale byl opatrný, a zabořil se hlouběji do finančních výkazů, a snažil se zjistit, co způsobilo takto radikální propad cashflow společnosti.

Už jenom z pohledu na tyto dvě společnosti je patrně jasné, na co Charlie Munger hraje. FED již nyní vyloučil jakékoliv snižování úrokových sazeb v tomto roce, inflace je daleko od cílových hodnot, na které se FED snaží míru inflace dostat, pracovní trh je stále poměrně silný. Zkrátka mi to přijde, že Munger chce právě profitovat na růstu úrokových sazeb, a vzhledem k tomu, že se obě banky obchodují pod, nebo hodně blízko svoji účetní hodnotě, tak je to pravděpodobně pro něj dobrá volba.

Tato hra má ale dvě strany. Tu první jsme si již vysvětlili. Když roste inflace, tak se zvedají i úrokové sazby, a z toho banky profitují. Jenomže pokud úrokové sazby stoupnou až moc vysoko, tak klesá poptávka po nových úvěrech, a nastupuje neschopnost dlužníků splácet staré úvěry, což už pro banky není tak úplně příjemné jako první varianta.

Osobně a za sebe bych si vybral do portfolia akcie společnosti Bank Of America $BAC-0.1% , které držím už od covidu. U akcií společnosti Wells Fargo $WFC-0.6%  mě trochu děsí ten razantní pokles cashflow na nulu. Proto doporučuji si před investicí do této společnosti pořádně prostudovat finanční výkazy. Za mě tedy, kdybych měl vybrat vítěze z této dvojice, tak je to Bank Of America $BAC-0.1% .

UPOZORNĚNÍ: Nejsem finanční poradce, a tento materiál neslouží jako finanční nebo investiční doporučení. Obsah tohoto materiálu je čistě informativní.

Zdroje:

https://stockcircle.com/portfolio/charlie-munger

https://moneywise.com/investing/stocks/charlie-mungers-top-stock-picks

https://www.marketwatch.com/investing/stock/wfc/financials/cash-flow/quarter

https://www.marketwatch.com/investing/stock/bac?mod=search_symbol

https://en.wikipedia.org/wiki/Wells_Fargo

https://finviz.com/

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.