S&P 500 ^GSPC 5,070.55 +1.20%
Nvidia NVDA $824.18 +3.65%
Meta META $495.78 +2.92%
Tesla TSLA $144.61 +1.80%
Microsoft MSFT $407.06 +1.52%
Amazon AMZN $179.52 +1.29%
Alphabet GOOG $159.92 +1.25%
Apple AAPL $166.82 +0.59%

Yatırımcı ve tanınmış stratejist, bu tür bir hisseyi şimdi alırsanız büyük bir hata yaparsınız diyor

Halil Toprak
10. 1. 2023
4 min read

Herkes önümüzdeki yıl için endişeleniyor. Kimse ne olacağını bilmiyor. Ancak bu tanınmış şirketin analistleri çok net - bu tür bir hisse senedini almayın!

Tüm Wall Street önümüzdeki yıl için endişeli.

Büyüme hisseleri büyük bir satış gördü, ancak UBS stratejistlerine ve patronlarına göre satın almak için henüz çok erken.

"İleriye dönük olarak, teknoloji hisselerine geri dönmek için çok erken olduğunu düşünüyoruz. UBS Global Wealth Management'ın Amerika kıtası hisse senetleri başkanı David Lefkowitz, müşterilere gönderdiği bir notta, "Büyüme hisselerinin değerlemeleri, şu anda daha makul olsa da, değer hisselerine göre hala yüksek" dedi.

https://www.youtube.com/watch?v=b_37pthloAs

"Grup olarak, bu hisse senetleri 2022 yılında S&P 500'ün piyasa değerinin %19 'unu oluşturdu ve tüm endeksi -%8,7 oranında aşağı çekti. Ortalama olarak, bu hisse senetleri 2022'de -%47 düşüş gösterdi," diyor Lefkowitz ve stratejist ekibi.

Lefkowitz, "En pahalı hisse senetlerinin çoğu yükselen faiz oranlarının yanı sıra e-ticaret, dijital reklamcılık ve bulut bilişim gibi teknoloji segmentlerindeki yavaşlamadan zarar gördü " diye yazdı.

"Tüketiciler 2020 ve 2021'de yapılan satın alımlardaki artışı sindirmeye devam ettikçe, bazı teknoloji şirketlerinin önümüzdeki aylarda kazanç düşüşlerine karşı hala savunmasız olabileceğine inanıyoruz" diye ekledi.

Peki ya Wall Street'in geri kalanı?

2023'ün ilk üç işlem günü karışık geçti. Geçtiğimiz yıl %19'dan fazla düşüş gösteren S&P 500 endeksi Perşembe gününü %1,1 düşüşle kapatarak Çarşamba günkü %0,8'lik kazancını sildi. Endeks yeni yılın ilk işlem günü olan Salı günü de düştü.

Wealth Enhancement Group'un kurucu ortağı Bruce Helmer, "İleriye baktığımızda hala çok fazla belirsizlik var - Ukrayna'daki savaş devam ediyor, Çin sıfır COVID politikasını gevşetmeye başlıyor" dedi. Ancak "iyimser olmak için nedenler var" diye de ekledi.

Ancak görüşler bu kadar net değildir. Aksine, son derece karışıktırlar. Bir başka büyük firmaya göre - Comerica Wealth Management - piyasa düşecek.

Banka, 2023 piyasa görünümünde "Gerçek bir dibe ulaşılabilmesi için bunun başarılı bir şekilde test edilmesi ve çift dip yaratılması gerektiği görüşündeyiz" dedi.

Grup raporunda, geçen yıl yaşanan birkaç ayı piyasası yükselişinin, piyasanın gerçek anlamda dibi test etmemiş olabileceği anlamına geldiğini belirtti. "Klasik bir ikili dip oluşturmak için, 3.500 bandının S&P 500 endeksi için bir sonraki ana teknik destek seviyesi olarak hareket etmesini bekliyoruz" dedi.

Bu, şu anda yaklaşık 3.800 puandan işlem gören S&P 500 endeksinin dip yapmadan önce %8 daha düşebileceği anlamına geliyor ki bu da yatırımcılar için bir başka acı verici düşüş olacaktır. Diğer Wall Street uzmanları bu yılın başlarında daha fazla acı yaşanabileceği konusunda hemfikir. JPMorgan, piyasanın 2023'ün ilk yarısında 2022'nin en düşük seviyelerini yeniden test edeceğini öngörüyor.

Ekonomistler ABD'nin bu yılresesyona girebileceğine inanıyor, ancak resesyonun şiddeti ve derinliği tartışma konusu: Resesyon büyük olasılıkla gelecek ve herkesin beklediğinden oldukça farklı olabilir. Ne için hazırlanmalı?

Yatırımcılar genellikle net karı azalan şirketlere daha az ödeme yaptıklarından, bir resesyon şirket karlarına zarar vererek ve değerlemeler üzerinde aşağı yönlü baskı yaratarak borsayı etkileyecektir.

Uzmanlara göre, ABD derin bir resesyona girerse, S&P 500'deki şirketlerin karları düşebilir ve bu da fiyat-kazanç katsayısının mevcut S&P 500 F/K oranı olan 17'den 15'e düşmesine yol açabilir. Bu da endeksin 3.000 puana kadar düşebileceği anlamına gelmektedir.

Ancak şimdilik pek çok Wall Street ekonomisti ve tahmincisi hafif bir durgunluk bekliyor, zira işgücü piyasası ABD ekonomisi için bir güç kaynağı olmaya devam ediyor.

Sen ne düşünüyorsun? Eğer varsa, ne tür bir durgunluk yaşanacak?

Sorumluluk Reddi: Bu hiçbir şekilde bir yatırım tavsiyesi değildir. Bu tamamen internet ve diğer kaynaklardan elde edilen verilere dayanan benim özet ve analizimdir. Finansal piyasalara yatırım yapmak risklidir ve herkes kendi kararlarına göre yatırım yapmalıdır. Ben sadece görüşlerimi paylaşan bir amatörüm.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.