S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Probuďte se konečně: Situace na akciových trzích je úplně jiná, než jste si mysleli

"Masivní krach na obzoru", hlásí investiční analytici po celém světě. Mají snad pravdu? Podařilo se jim konečně rozluštit hlavolam jménem akciový trh a zjistit kam se letos vydají hlavní indexy? Nebo se zase jedná o globální hoax, předtuchy založené na pouhých domněnkách, které májí investory spíše vyděsit, než je raději připravit? Na to si musí každý odpovědět sám, ale následující řádky by mohly přece jen poradit...


Jak se často stává na konci roku, všude po internetu se objevují komentáře, že je téměř jasné, že akciový trh v nadcházejícím roce/měsíci výrazně poklesne a že by investoři možná měli prodat všechny své podíly 🤔. 

Globální inflace prudce roste. Úrokové sazby půjdou definitivně nahoru. Objevují se nejrůznější problémy v dodavatelském řetězci. Nové varianty koronaviru znamenají potenciální výluky a restrikce. 

https://twitter.com/mikhaele_ible/status/1483286740857147393 

Čínský růst se prakticky zastavil. To jsou všechno údajně problémy, které naznačují, že byste měli možná všechno prodat a držet raději jen hotovost. Koneckonců, až trh poroste, vždycky můžete akcie nakoupit zpět. Vyplatí se vůbec taková taktika? 

Panika se prostě nevyplácí

Dlouhodobí investoři by se neměli nechat strhnout krátkodobými výkyvy trhu. Trhy klesají, ale po každém poklesu se zase zotaví, někdy okamžitě, někdy to chvíli trvá, ale k zotavení prostě dojde. Stačí se podívat zpět na rok 2008. Po poklesu o 35 % se trh během následujících 6-7 let ztrojnásobil.

2008 až 2017 zotavení $SPX 

Před dvěma lety, když udeřil Covid, trh také ztratil třetinu své hodnoty během 5 týdnů a trvalo jen několik měsíců, než se mu podařilo všechny ztráty vrátit. Ti investoři, kteří čekají stranou, dokud nedostanou nějaký "indikátor", že trh míří vzhůru, jsou nevyhnutelně těmi, kdo prohrávají. 

2020 zotavení $SPX 

Tento "indikátor" obvykle přichází teprve poté, co trh dosáhl obrovského oživení, a oni ho propásli. Další velkou částí problému je však načasování trhu, tj. reakce na titulky, které křičí "všechno prodávejte" 😅. 

Pokud to chcete slyšet, není nouze o prognostiky trhu, kteří vydávají stejná varování. Ve skutečnosti to říkali sedm let po sobě, i když akciový trh znovu a znovu prorážel na nová maxima. 

Historie investování je plná let, kdy se odehrávaly naprosto děsivé, hrůzostrašné události, války, skandály, sociální nepokoje, a přesto si akcie připisovaly stabilní zisky. Přebírat aktuální titulky novin a dělat z nich důvod k prodeji je podle mě jednoduše taktická chyba.

Pokud nesnesete volatilitu vzestupů a pádů trhů, změňte alokaci aktiv. Nakupte nějaké investice s pevným výnosem, aby vaše portfolio nebylo tak agresivní. Udělejte si však prosím laskavost a nepropadejte panice, neprodávejte vše a jen raději vyčkejte stranou 🙏.

I když jsem toho názoru, že nás v blízké době nečeká nějaký masivní krach, můj názor na letošní potenciální korekci v řádu 10+ procent je trochu odlišný. To vám pak doporučuji pokračovat na můj nedávný příspěvek: "Velký reset" finančního světa je na obzoru. Způsobí ho tahle skupina akcií

DISCLAIMER: Nejsem investiční profesionál, ale jen zaujatý retailový investor, takže se nejedná o investiční doporučení.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Logicky, všechny velké ryby se snaží, aby menší a retail investoři panicky prodali a oni mohli nakoupit/dokoupit za levno a zase být za pár měsíců a let ještě bohatší... Na každé krizi vydělají ti nejbohatší. Ale to je snad jasné...

Ano, tohle mi jen přišlo jako dobré upozornění 😄 co a jak...

No jediný, kdo se vzpamatoval je USA, ostatní země jsou většinou stále v ...

Ano, to je částečně pravda 😄

zachovat klidnou hlavu je vždy důležité 😄

panické prodávání je prostě nejhorší 😅

Hned mám nad čím přemýšlet :-)

No to tedy ano 😄