S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Toto jsou aktuálně nejhorší akcie, kterým byste se měli vyhnout.

Martin Bartkovský
12. 1. 2023
8 min read

Na internetu se dnes a denně řeší, které akcie jsou nejlepší, a které akcie by měli investoři koupit. Pojďme se dneska podívat i na druhou stranu. Dnes si představíme akcie, kterým by se investoři měli vyhnout. Pokud tedy chcete vědět, které akcie nejsou aktuálně nejlepší volbou, tak čtěte dále.

S příchodem nového roku investoři řeší jednu otázku. Do kterých akcií vlastně letos investovat? Tak dneska vám trochu pomůžu, a podíváme se spolu, kterým akciím je dobré se vyhnout. Tyto akcie můžou být například nesmyslně oceněné, nebo zkrátka nejsou dostatečně dobré, ať už z hlediska ziskovosti, nebo z hlediska svojí rozvahy. Tak pojďme tedy na to.

Virgin Galactic Holdings Inc. $SPCE-11.7% 

Graf ceny akcie za posledních 5 let.

Virgin Galactic je podnik společnosti Virgin Group, který se zabývá komerčním vesmírným cestováním. Společnost byla založena v roce 2004 a snaží se vytvořit levnější a dostupnější způsob cestování do vesmíru pro soukromé osoby a vědecký výzkum.

Virgin Galactic podniká v několika segmentech, které souvisí s komerčním vesmírným cestováním. Hlavními segmenty jsou:

  • Komerční suborbitální lety: Virgin Galactic nabízí zájemcům možnost absolvovat krátký suborbitální let na palubě vesmírné lodi SpaceShipTwo. Tyto lety poskytují zákazníkům výhled na Zemi z vesmírného prostoru a zážitek z pocitu vzletu a stavu beztíže.
  • Vědecký výzkum: Virgin Galactic nabízí služby pro vědecký výzkum a testování zařízení ve vysokém vesmírném prostoru. Tato služba je k dispozici pro vládní agentury, akademické instituce a soukromé firmy.
  • Technologie a inženýrství: Společnost vyvíjí a provozuje technologie, které jsou potřebné pro komerční vesmírné cestování, jako jsou rakety a letadlové lodě. Společnost také poskytuje služby inženýrského konzultingu a poradenství pro ostatní společnosti v oboru kosmického průmyslu.

Společnost v minulých letech proinvestovala spoustu peněz na například pozemní testování a letové zkoušky a technologické překážky. Zatímco společnost již úspěšně provedla několik suborbitálních letů, stále pracuje na dokončení svého programu a zahájení komerčních letů pro veřejnost. To je hlavní důvod proč společnost doposud negenerovala žádné finanční prostředky pro akcionáře.

Jediným pozitivním faktorem ve finančních výkazech společnosti, je její silná rozvaha, kdy společnost má dobře krytý dluh jak z krátkodobého hlediska, tak i z toho dlouhodobého. Co se týče ocenění na základě účetní hodnoty společnosti, tak to vychází na 3,65 dolaru na akcii. Otázkou zůstává, jestli je toto ocenění dostatečně dobré vzhledem k nejisté budoucnosti. Společnost totiž působí na trhu, který není moc velký, a i spolu s touto společností zde působí další konkurence.

Vzhledem k velikosti trhu se předpokládá, že potenciálních zájemců by mohlo být v řádu stovek ročně. Podle mých výpočtů, kdy počítám, že by se ročně mohlo najít zhruba 600 lidí, kteří by byli ochotni zaplatit 450 000 dolarů za letenku, tak by společnost byla schopna ročně v tržbách vygenerovat zhruba 270 mil. dolarů. Což aktuálně připadá na 1 dolar tržeb na akcii. A to se zatím bavím pouze o tržbách. Otázkou je, jak velké budou náklady společnosti, potom teprve budeme moci kalkulovat s nějakým ziskem.

Nikola Corp. $NKLA-2.4% 

Graf ceny akcie za posledních 5 let.

Nikola Corporation je americká společnost se sídlem v Arizoně, která se zabývá vývojem a výrobou elektrických a hybriddieselových nákladních automobilů a vodíkových úložišť. Společnost byla založena v roce 2014 a od té doby se snaží nabídnout ekologické řešení pro dopravní průmysl.

Společnost se zaměřuje na několik segmentů:

  • Elektrická nákladní vozidla: Společnost vyvíjí a vyrábí elektrická nákladní vozidla, jako jsou kamiony a autobusy, které jsou poháněné elektromotory. Tyto vozidla jsou určené pro nákladní přepravu a pro použití v městském a příměstském prostoru.
  • Vodíkové úložiště: Společnost také vyvíjí a vyrábí vodíkové úložiště pro domácí a průmyslové použití. Tyto úložiště jsou navržené tak, aby umožnila ukládat vodík, který je vyroben z obnovitelných zdrojů, a používat ho jako palivo pro elektrická vozidla nebo jako zdroj energie pro budovy.
  • Vodíková infrastruktura: společnost také investuje do vodíkových čerpacích stanic a zpřístupňuje je vozovým parkům, spotřebitelům a dalším podnikům.
  • Power Generation : společnost také plánovala výrobu elektřiny pomocí vodíku a zemního plynu a také podporu z obnovitelných zdrojů energie.

Společnost se v poslední době také potýkala s řadou problémů. Patří mezi ně následující:

  • Obvinění z podvodu: V červenci 2020 se na společnost obrátila short sellerová společnost Hindenburg Research s obviněním, že společnost Nikola podvádí své investory a že její technologie není funkční. Společnost Nikola na tyto obvinění okamžitě reagovala a odmítla je.
  • Partnerský rozchod s General Motors: V únoru 2021 se společnost Nikola rozhodla ukončit svou dohodu o spolupráci s General Motors, což bylo pro investory velké zklamání.
  • Právní kroky a vyšetřování: Nikola čelí několika právním krokům a vyšetřování ze strany Komise pro cenné papíry a burzy (SEC), ministerstva spravedlnosti (DOJ) a dalších subjektů kvůli účetním podvodům a zkreslování technologií.
  • Odchod generálního ředitele: společnost měla také generálního ředitele a zakladatele Trevora Miltona, který odstoupil z pozice generálního ředitele v září 2020 a později v prosinci rezignoval na člena představenstva.
  • Pokles hodnoty akcií: Po událostech hodnota akcií společnosti výrazně klesla, což má negativní efekt pro investory.

Stojí také za zmínku, že se jedná o závažná obvinění a jako taková probíhají vyšetřování a soudní řízení, zatímco Nikola jakékoli pochybení popírá a prohlásila, že bude spolupracovat s jakýmkoli oficiálním vyšetřováním.

Tyto události se také hodně podepisují na výkazech společnosti. Zde stejně jako v případě první společnosti, se jedná o investici do budoucnosti. Společnost zkrátka nepřináší investorům žádnou hodnotu, a ani žádné zisky. Společnost není zisková, a má záporné cashflow. Další věcí, která společnosti může zlomit vaz, jsou právě výše zmíněné soudní spory, které by v případě prohry, mohly pro společnost znamenat další hřebík do rakve.

Společnost působí na trhu, kde je poměrně velká konkurence, a každou chvíli konkurence roste.  Společnost zkrátka nyní investuje do své budoucnosti, která ale zatím nevypadá moc slibně. Kauzy, které se týkali této společnosti, mohou do budoucna vést ke ztrátě důvěry zákazníků, a vzhledem k tomu, že se jedná o poměrně novou společnost, tak je to podle mě to nejhorší, co se společnosti může stát.

Jak jsme viděli výše, tak ne vždy je dobré hnát se za vizí společnosti, ale někdy je dobré se na společnosti dívat realisticky. Představili jsme si 2 společnosti, kterým se osobně vyhýbám. V prvním případě se jedná o poměrně malý trh, s poměrně vysokou konkurencí. A v druhém případě se jedná zase sice o dost velký trh, ale zde je problém ve společnosti samotné, a v tom, v jakých kauzách figuruje. Zkrátka zde nevidím aktuálně žádnou dobrou příležitost k investici.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem finanční poradce, a tento materiál neslouží jako finanční nebo investiční doporučení. Obsah tohoto materiálu je čistě informativní.

Zdroje:

https://moneymorning.com/2022/12/14/prediction-the-worst-stocks-of-2023/

https://finviz.com/

https://www.marketwatch.com/investing/stock/spce?mod=search_symbol

https://www.marketwatch.com/investing/stock/nkla?mod=search_symbol

https://www.novinky.cz/clanek/veda-skoly-virgin-galactic-zahajila-prodej-listku-na-lety-do-vesmiru-cena-takrka-10-milionu-korun-40387405

https://www.virgingalactic.com/

https://nikolamotor.com/

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.