S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Společnost Apple a jeho vyhlídky

Matúš Mahút
11. 1. 2023
3 min read

Analytici společnosti Miller Tabak varují, že nadcházející týdny mohou být pro společnost $AAPL-1.1% klíčové a rozhodnout o vývoji ceny jejích akcií po zbytek nového roku.

Mají na mysli úroveň 130 USD, protože se shoduje s červnovým minimem, které se ukázalo být i lokálním "minimem" na indexech. Jejich obavou je, že pokud cena akcií pod tuto úroveň klesne trvale, mohlo by to vést ke snižování cenových hladin. Investoři se také obávají stavu čínské ekonomiky a tamní šíření pandemie, což spolu s plánovaným nákladným přesunem výroby představuje krátkodobý rizikový faktor pro akcionáře. Kromě toho existují obavy o poptávku po relativně drahých výrobcích Applu v době vyšších úrokových sazeb, které společně s vyhlídkami na recesi a inflací ztěžují financování dluhů.

Analytici společnosti JP Morgan oznámili, že snížili svá očekávání ohledně výsledků společnosti Apple v posledním čtvrtletí roku 2022 a prvním čtvrtletí roku 2023 kvůli opakujícím se problémům s dodavatelským řetězcem a komplikacím v továrně "iPhone city" v Čeng-čou. Přestože se prodlužování dodacích lhůt pro nové modely iPhone 14 Pro / Pro Max zpomalilo (v posledních týdnech začalo klesat), stále je vyšší ve srovnání s obdobím před pandemií. JP Morgan stále vidí, že problém s dodávkami přetrvává od začátku roku a může tím ovlivnit typický sezónní nárůst prodejů iPhonů, který investoři zaznamenávali během svátků v předchozích letech.

Akcie společnosti Apple ztrácejí letos hodnotu, i když jsou považovány za "bezpečnou investici". V roce 2022 se společnosti podařilo překonat průměr indexu NASDAQ, když ztratila 28 % oproti 34% poklesu indexu.*

Výkonnost akcií společnosti Apple Inc. za 5 let. Zdroj: tradingview.com

Co se týče fundamentální stránky, akcie společnosti Apple jsou obchodovány za relativně vysoký poměr ceny k zisku, což znamená, že investoři očekávají vysoký růst v budoucnosti. Analytici ale upozorňují, že v posledních měsících se perspektivy růstu společnosti zhoršily, což se nekladně odráží v budoucích odhadech výsledků Applu.[1]

* Minulá výkonnost není zárukou budoucích výsledků.

[1] Výhledová prohlášení vycházejí z předpokladů a aktuálních očekávání, které mohou být nepřesné, nebo z aktuálního ekonomického prostředí, které se může změnit. Taková prohlášení nejsou zárukou budoucí výkonnosti. Zahrnují rizika a další nejistoty, které se dají těžko předvídat. Výsledky se mohou podstatně lišit od výsledků vyjádřených nebo implikovaných v jakýchkoli výhledových prohlášeních.


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.