S&P 500 ^GSPC 5,222.68 +0.16%
Tesla TSLA $168.47 -2.04%
Nvidia NVDA $898.78 +1.27%
Amazon AMZN $187.48 -1.07%
Alphabet GOOG $170.29 -0.75%
Apple AAPL $183.05 -0.69%
Microsoft MSFT $414.74 +0.59%
Meta META $476.20 +0.16%

Facebook je ve slevě. Ideální příležitost ke koupi?

Tento rok patří na trzích k těm nejvíce nevyzpytatelným. Skoky o desítky procent nahoru a dolů nejsou žádnou výjimkou. I ty největší a nejstabilnější společnosti dělají vrásky na čele některým svým investorům a ti je pod tíhou vidiny ztráty prodávají. Ale ostatní v tom vidí příležitost, kterou chtějí využít a nakoupit tyto akcie ve slevě. Jako například akcie Facebooku (Meta) $FB+0.5% 

 

Když se cena akcie zdá nevyzpytatelná, je nejlepší sáhnout hluboko do skříňky s nástroji. Samotné fundamenty nemusí stačit k tomu, abyste se zorientovali v krátkodobých výkyvech.

Pomůže nám čerpat z fundamentálních vodítek a technických údajů v grafech. Říká se, že "cena je pravda", a právě tam existuje. Používání skutečných dat z minulé historie nám dává nejlepší šance na úspěch v tomto náročném obchodním prostředí.

Základy pro tuto poslední korekci začaly přímo z pandemie. Rally z minim z března 2020 byla neuvěřitelně silná. To zvedlo akcie na extrémní úrovně, čímž se vytvořily ostré klíny. Ty jsou náchylné k náhlým prudkým poklesům. Dokonce i ty velké, jako jsou akcie FB, se dostaly příliš vysoko, i když nebyly drahé.

Fundamenty akcií FB se těší pevnému základu

Fundamenty Facebooku jsou naštěstí tak pevné, jak je tvoří. Finanční ukazatele vypovídají o úspěchu, ale ne bez toho, aby měly hromadu kritiků. Úspěch společnosti je z pohledu veřejného mínění jejím největším nepřítelem. Výkazy příjmů jsou však nestranné a jsou býčí.

Tržby jsou nyní desetkrát vyšší než v roce 2014. Vedení společnosti trvale zvyšuje tržby a hrubý zisk oslnivě rychlým tempem. Čistý zisk v loňském roce činil 40 miliard dolarů, a to je impozantní po všech stránkách. Navzdory tomu jsou akcie Facebooku stále statisticky levné. Její P/E je 21 a poměr ceny k tržbám pod 8 USD, což je dokonce asi o 25 % levnější než u společnosti Apple $AAPL-0.7% .

Kritici FB musí mít jiné představy, které nemají s obchodem nic společného. Protože mají miliardy uživatelů, pár jich naštvou. Šumu si ale nevšímejte, protože všechny poklesy z šokujících titulků byly nákupní příležitostí. Když už jsme u toho, dostáváme se nyní k příležitosti z technického hlediska. Pokud se shodneme na tom, že fundamentům nelze nic vytknout, grafy naznačují, že mají podporu níže.

Číhají zde kupci

vývoj ceny Facebooku za poslední rok, zdroj: Google

Akcie FB ztratily více než 20 % své hodnoty během několika měsíců. Tím se dostala zpět na úroveň proražení z března loňského roku. Když akcie spadnou do takovýchto klíčových zón, obvykle tam číhají kupci. Pokud by indexy pokračovaly v korekci, nejednalo by se o absolutní dno.

Navíc tento týden bude management reportovat výsledky hospodaření. Krátkodobé reakce na tyto titulky jsou bohužel zcela binární. Nemají téměř nic společného se skutečnou kvalitou zprávy. Příkladem budiž to, co se stalo společnosti Tesla $TSLA-2.0%,  která překonala rekordy a jejíž akcie se propadly o 11 %. Naopak společnost Robinhood $HOOD-6.2% přinesla naprosto smradlavou zprávu a vzrostla o 10 %.

Investoři proto musí mít tento týden otevřenou mysl. Strategií by bylo nakoupit pokles, pokud přijde, jinak riskujeme konec na divokou kartu. Lepším obchodem je počkat na výsledek a pak obchodovat s trochu větší znalostí věci.

Při obchodování s nervózními trhy je klíčová trpělivost. Fundamenty se již několik týdnů nezměnily, přesto se volatilita zvýšila násobně. Ta možná pramení z toho, že Federální rezervní systém zahajuje svůj program kvantitativního zpřísňování.

Minulý týden nám Fed oznámil, že letos v březnu ukončí kvantitativní uvolňování. Naznačili také, že ve stejné době začnou zvyšovat sazby. Připomeňme, že Fed přitahuje otěže, protože ekonomice se daří příliš dobře. To je sotva situace, kdy bychom se měli obávat, zda se akciím daří, nebo ne. Společnosti dosahují tento týden neuvěřitelně dobrých výsledků, včetně Facebooku.

Facebook by mohl překonat svoje výsledky z minulého roku, což bezpochyby ovlivní krátkodobě jejich cenu. Potíž je v tom, že nikdo neví, jestli negativně nebo pozitivně. Každopádně v řádu několika měsíců si nikdo na tuhle zprávu nevzpomene a naopak se budou projevovat fundamenty a síla společnosti, které budou odrážet opravdovou cenu společnosti.

Upozornění: Autorem analýzy je Nicolas Chahine, nejsem profesionální investor. Nejedná se investiční doporučení.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Tak co rikate na aftermarket? 😀 Myslim, ze kdo po precteni clanku nakoupil, tak ted moc radost nema 😀 Lepe nakupovat az ted za 250$

Pokud se nemýlím, tak v premarketu je dnes na 323$ 😅 nebo narážíte na něco jiného? 😃

mate spatneho brokera (xtb)? ted je premarket uz 258...

Tak že bych šel konečně do toho Facebooku? :D