S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Tohle jsou 3 nejvýkonnější akcie Warrena Buffetta z roku 2022. Mohou ve své růstové dominanci pokračovat?

Pavel Botek
13. 1. 2023
8 min read

Legendární investor Warren Buffett je zkrátka géniem ve svém oboru, to nelze popřít. Přestože byl rok 2022 velice náročný, najdeme v portfoliu Buffetta pár zajímavých kousků, kterým se dařilo nadstandardně. Mohou být dobrou volbou i pro rok 2023?

Warren Buffett

Berkshire Hathaway Warrena Buffetta nebyla v žádném případě imunní vůči drtivému výprodeji akciového trhu v roce 2022.

Berkshire zaznamenala v roce 2022 zisk vlastních akcií, když vzrostla o 3% ve srovnání s poklesem S&P 500 o téměř 20%, protože investice konglomerátu do ropy a plynu těžily z rostoucích cen.

Berkshire však také vlastní portfolio 48 akcií, které mělo k 30. září hodnotu necelých 300 miliard dolarů. Z těchto 48 akcií pouze 10 jmen zaznamenalo v roce 2022 zisky. My se dnes podíváme na nejlepší trojici z této top 10tky akcií 👇

Occidental Petroleum $OXY+1.2% 

Nejvýkonnější akcie Berkshire v roce 2022

V roce 2022 vzrostla akcie $OXY+1.2% a luxusních 117%! V roce pochmurného výkonu napříč indexem S&P 500 byly akcie společnosti Occidental Petroleum vzácným světlým bodem, protože těžily ze silné kombinace vysokých cen energií, rostoucí globální poptávky po ropě a zjednodušených operací.

Kromě zlepšení fundamentů investory povzbudila také zpráva, že Berkshire Hathaway Warrena Buffetta nashromáždila významný podíl v této energetické společnosti. Berkshire je nyní největším akcionářem OXY se zhruba 195 miliony akcií, což se rovná téměř 21% podílu. V srpnu navíc udělil americký energetický regulátor konglomerátu povolení koupit až 50% kmenových akcií společnosti Occidental, což může být dobrou známkou směrem do budoucna.

Co bude dál?

Fascinující je především hodnocení analytiků, přestože OXY v roce 2022 vzrostla o více než 100%, stále si velká část analytiků drží rating koupit namísto očekávaného držet (25 z 28 analytiků zastává rating buy).

Mnoho odborníků se dokonce shoduje, že OXY bude jednou z nejlepších akcií i v roce 2023, a to díky pokračujícímu úsilí energetické společnosti vrátit kapitál akcionářům ve formě vyšších výplat dividend a zpětných odkupů akcií při silné rozvaze a vysokých úrovních volného peněžního toku.

Jedním z hlavních cílů ropné společnosti v posledních letech bylo posílení její rozvahy. V roce 2019 utratila 55 miliard dolarů, aby vyrvala Anadarko Petroleum konkurenčnímu Chevronu. Tato dohoda výrazně zvýšila zadlužení společnosti, což vyvolalo obrovský tlak na finance společnosti, když se ceny ropy v roce 2020 propadly. V minulém roce však Occidental splatil značnou část dluhu díky vyšším cenám ropy. To ji staví do pozice, kdy bude v roce 2023 mnohem přátelštější k akcionářům, jako je například Warren Buffett.

Chevron Corporation $CVX+0.9% 

Druhá nejsilnější akcie portfolia Berkshire

V roce 2022 vzrostla akcie $CVX+0.9% o 53%! U Chevronu máme o něco jasnější obrázek pro rok 2023, jelikož společnost vydala několik vyjádření. Ropná společnost především představila plány na zvýšení investičních výdajů v letošním roce.

Chevron nyní očekává, že jeho kapitálový rozpočet v příštím roce vzroste o 25%. To je pozoruhodný nárůst, vezmeme-li v úvahu, že ropný průmysl drží investiční výdaje pevně na uzdě.

Management plánuje v roce 2023 investovat do kapitálových projektů celkem 17 miliard dolarů, což je o 25 % více než v roce 2022. Společnost utratí 14 miliard dolarů napříč svými konsolidovanými dceřinými společnostmi a investuje další 3 miliardy dolarů do svých kapitálových poboček.

Společnost bude investovat lví podíl do svých aktiv v oblasti těžby ropy a zemního plynu v USA. Chevron tak utratí asi 8 miliard dolarů, přičemž polovina těchto peněz půjde na růst produkce Permian Basin. 

  • Společnost také investuje 2 miliardy dolarů do svých dalších amerických aktiv a alokuje asi 20% svého kapitálu na projekty v Mexickém zálivu.

Chevron také plánuje investovat 2 miliardy dolarů do nízkouhlíkových projektů. Tyto výdaje zahrnují 500 milionů dolarů na snížení uhlíkové náročnosti tradičních operací a 1 miliardu dolarů na zvýšení výrobní kapacity obnovitelných paliv.

Co stojí za nárůstem výdajů Chevronu?

Plán vyšších kapitálových výdajů podněcují dva významné faktory: inflace a nízkouhlíkové investice. Společnost poukázala na to, že její rozpočet předpokládá ve většině oblastí střední jednocifernou nákladovou inflaci, i když v Permské pánvi očekává nízkou dvoucifernou nákladovou inflaci.

Velkým hnacím motorem jsou vyšší náklady na servis. Vzhledem k tomu, že se trh s ropou v uplynulém roce zlepšoval, ropné společnosti vrtají více vrtů, což zvyšuje poptávku po vrtných soupravách a dalším vybavení. To vede společnosti poskytující služby ropným polím ke zvýšení sazeb, protože vydělávají na rostoucí poptávce.

Navzdory vyšší inflaci Chevron stále očekává atraktivní návratnost investic. Je to proto, že ceny energií také vzrostly a investuje do svých příležitostí s nejvyšší návratností. Takže zatímco inflační dopad je poněkud znepokojující, není to důvod, aby investoři uvažovali o prodeji akcií.

McKesson Corporation $MCK-0.4% 

Třetí místo patří společnosti McKesson

V roce 2022 vzrostla akcie $MCK-0.4% o 50.9%! Přestože $MCK-0.4% netvoří až tak významnou část portfolia Berkshire, rozhodně nesmíme podceňovat její kvality a slušnou výkonnost v náročném prostředí. Při pohledu na portfolio Berkshire je MCK na takové 25. příčce, co se týká velikosti pozice.

Pokud neznáte tuto společnost - McKesson Corporation je americká společnost distribuující léčiva a poskytující zdravotnické informační technologie, zdravotnické potřeby a nástroje pro správu péče.

Když pominu silné fundamenty společnosti, pohybujeme se v oblasti zdravotnictví, což by mohlo dávat smysl v rámci držení, pakliže počítáte s příchodem recese v roce 2023. McKesson Corporation považuji za poměrně stabilní společnost, což se projevilo i v období Velké recese, kde poměrně ladně společnost proplula bez větších problémů.

McKesson má přesně ten druh podnikání, který mají investoři rádi, když existuje ekonomická nejistota. Poptávka po lécích na předpis a zdravotnických produktech, které společnost distribuuje, a po svých produktech a službách v oblasti zdravotnických technologií by neměla být příliš ovlivněna, pokud vůbec.

Warren Buffett koupil během prvních tří čtvrtletí roku 2022 pouze sedm nových akcií do portfolia Berkshire Hathaway. Myslím, že McKesson patří k jedné z nejlepších z celé této skupiny.

Společnost nám navíc dává důvody k optimismu 👇

"Naše finanční výsledky v posledním čtvrtletí ukazují, jak pokračující rozvoj naší strategie, provozní realizace a talentované týmy vedou k solidnímu růstu. Tento výsledek umožňuje další investice do našich onkologických a biofarmaceutických podniků, které jsou základem naší schopnosti dlouhodobě přinášet hodnotu pro akcionáře," řekl Brian Tyler, generální ředitel. 

Navíc zde máme významné obchodní události:

  • Společnost McKesson podepsala principiální dohodu o prodloužení svého partnerství v oblasti distribuce léčiv s CVS Health do června 2027.
  • Společnost McKesson dále pokračuje v rozšiřování svých diferencovaných onkologických a biofarmaceutických podniků, což dále prokazuje smysluplný pokrok v porovnání s prioritami své společnosti.

Co říkáte na tyto 3 společnosti? Mohou dominovat druhý rok v řadě? 🤔

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.