S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Zuckerbergův pád a masivní příležitost: Kam se po 30% krachu vydají akcie Facebooku?

Spoluzakladateli Facebooku Marku Zuckerbergovi se po rekordním propadu akcií společnosti Meta (-30%) snížilo čisté jmění o téměř 30 miliard dolarů. Poprvé od léta 2015 tak nepatří mezi 10 nejbohatších lidí na světě. Pád Meta akcií však definitivně indikuje příležitost k investici, která se moc často neobjevuje. Vyplatí se ale dnes nákup, nebo by měli investoři raději ještě chvíli počkat?  


Sociální mediální gigant Meta Platforms nedávno oznámil zisk za čtvrté čtvrtletí roku 2021 a výsledky investory šokovaly natolik, že se akcie během jednoho dne propadly o více než 25 %. V době zveřejnění výsledků měla Meta hodnotu 900 miliard dolarů, druhý den však následoval propad v hodnotě 252 miliard dolarů. 

-252 miliard dolarů během jednoho dne...

Zpráva o výsledcích však vyslala jasný signál, že se firma mění. Je změna dobrá? Reakce trhu si to zřejmě nemyslí, ale věci nemusí být takové, jaké se zdají být. Zde jsou tři hlavní poznatky z tohoto čtvrtletí, které by mohly investorům napovědět, zda je Meta $FB+0.5% vhodná ke koupi, nebo ne...

https://twitter.com/GDoc2001/status/1489014025988026370 

1. Změny v ochraně osobních údajů poškozují reklamní byznys

Na jaře Apple $AAPL+0.0% spustil změny ve své platformě iOS, aby omezil způsob, jakým digitální inzerenti sledují a cílí na uživatele iPhonů. Pokud máte iPhone, pravděpodobně jste se s tím setkali...aplikace vás požádají o souhlas se sledováním.

Uživatelé se mohou ze sledování odhlásit, čímž se reklamní platforma Meta stává méně efektivní. Společnost začala její dopad pociťovat ve svém třetím čtvrtletí 2021, ale vedení odhalilo její plný rozsah až ve čtvrtém čtvrtletí.

Finanční ředitel David Wehner odhalil výhled tržeb na 1. čtvrtletí 2022, který počítá s meziročním růstem o pouhých 3 % až 11 %, což je potenciálně šokující nízký údaj vzhledem k tomu, že ve 4. čtvrtletí 2021 tržby společnosti meziročně vzrostly právě o 20 %.

2. Meta zvyšuje investice do metaverza

Toto čtvrtletí bylo prvním v rámci nové struktury výkaznictví společnosti Meta, kdy oddělila své segmenty platforem sociálních médií a metaverza a ukázala, jak si každý z nich stojí sám za sebe. Segment metaverza neboli "Reality Labs", který obsahuje Oculus, vykázal značné provozní ztráty.

Tržby segmentu Reality Labs vzrostly na 877 milionů dolarů, což je meziroční nárůst o 22 %, ale prodělaly 3,3 miliardy dolarů; do této divize se investují velké prostředky a pravděpodobně ještě nějakou dobu nebude zisková. 

Výdaje vzrostly kvůli vyšším výdajům na výzkum a vývoj, což Mark Zuckerberg jasně naznačil, když oznámil změnu názvu společnosti na Meta. Společnost Meta se záměrně přesouvá mimo rámec sociálních médií, takže vlastnictví akcií znamená, že investujete do plánů společnosti v oblasti metaversa. 

3. Dosáhl Facebook svého vrcholu?

Počet denních aktivních uživatelů Facebooku se ve 4. čtvrtletí 2021 poprvé snížil, i když jen mírně, a to na 1,929 miliardy z 1,930 miliardy v předchozím čtvrtletí. Platformy sociálních médií jsou dojnou krávou společnosti Meta, takže myšlenka na možný pokles by mohla investory znepokojit. 

Je však také důležité vzít v úvahu, že Meta $FB+0.5% má ve své rodině aplikací, jako jsou Facebook, Instagram a WhatsApp, dohromady 2,82 miliardy denně aktivních uživatelů a měsíčně tyto aplikace používá 3,59 miliardy lidí.

Na světě žije 7,9 miliardy lidí, takže se zdá být spravedlivé, že se sítě společnosti Meta natolik rozrostly, že v určitém okamžiku bude těžší získávat nové uživatele. Generování většího příjmu na uživatele se nyní zdá být kritičtější metrikou a průměrný příjem na uživatele Facebooku vzrostl ve 4. čtvrtletí 2021 na 11,57 dolarů, což je 14% nárůst oproti 4. čtvrtletí 2020. 

Meta vypadá jako společnost v přechodném období. Její sociální sítě nepřinášejí takový růst, jaký by investoři mohli očekávat. Přesto je Meta tak blízko monopolu sociálních médií, jak jen to jde, a její podnik generuje každé čtvrtletí více volného peněžního toku, než kolik většina společností vyprodukuje jako tržby za rok.

Akcie se nyní obchodují za poměr ceny k zisku pouhých 17, což se zdá být výhodné pro společnost s globálním dosahem a obrovskými volnými peněžními toky, které Meta produkuje. I kdyby se růst nejvyššího obratu na několik let zpomalil, protože Meta buduje Reality Labs, zpětný odkup akcií společnosti by mohl investorům pomoci zajistit solidní růst zisků.

Nevím jak ostatní, ale já nedávného propadu definitivně využil a akcie Meta $FB+0.5% nakoupil. Tohle ale definitivně není investiční doporučení, tak si prosím na Meta akcie udělejte vlastní DD.

Myslíte, že čeká $FB akcie ještě větší pád?

Vote to see the results! 159 answers already!

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Jako $FB+0.5% spasí snad už jen ten Metaverse. Protože starší generace odchází a mladší hledá jiné alternstivy a že jich je oproti době kdy byl v podstatě monopol. Vidím to že i další kvartální výsledky asi nepřinesou žádnou slávu. Nic méně cena je to nyní slušná. Ale věřím že to v březnu ještě půjde dolů.

Cena je luxus...na krypto moc nejsem, ale i tak mi přijde, že by na metaverse mohla Meta něco v budoucnu trhnout. Už jen ten momentální hype podle mě zase vyžene cenu nahoru...

Tohle přinutilo nakoupit $FB+0.5% akcie i mě 😂, ta příležitost je očividná

Podle mě poletíme na $200 😅

@almighty také jsem dneska dokupoval, no uvidíme 🤔