S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.96 -1.97%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Ruská invaze na Ukrajinu: Jak zareaguje burza pokud k ní dojde a měli by se investoři obávat?

Připravují se ruské síly na válku na Ukrajině? Na dosah ukrajinských hranic je rozmístěno nejméně 100 000 vojáků a napětí každým dnem výrazně stoupá. To, co se bude dít dál, může ohrozit celou bezpečnostní strukturu Evropy a mít dopad na globální trhy. Jak tedy v případě invaze zareaguje burza a měli by se investoři obávat?

 
Varování před plnohodnotnou potenciální válkou a rozsáhlým hromaděním vojsk u ukrajinských hranic vyvolávají ale v mnoha pozorovatelích více než jen náznak deja vu.  

https://twitter.com/GeoffRBennett/status/1492203576260759561 

Nedávné napětí totiž oživilo vzpomínky na počáteční fáze konfliktu, který začal před osmi lety, kdy došlo k ruské anexi Krymu od Ukrajiny a začalo krveprolití v Doněcké a Luhanské oblasti na východě země, které trvá dodnes.

Zabrání Krymu Ruskem mělo své kořeny v dlouhé historii mezi oběma bývalými sovětskými státy, ale byla to destabilizovaná vláda a pouliční protesty v Kyjevě na začátku roku 2014, které vedly ruského prezidenta Putina k tomuto kroku.

Abychom porozuměli tomu, jak trhy na potenciální letošní invazi pravděpodobně zareagují, musíme se nejprve vrátit trochu do minulosti a podívat se co se vlastně stalo v roce 2014....

2013/2014 - Odmítnutí ze strany EU

V listopadu 2013 proruský ukrajinský prezident Viktor Janukovyč odmítl užší vztahy s Evropskou unií, když v předvečer summitu v litevském Vilniusu odmítl podepsat dohodu o přidružení.

Na Janukovyče tlačilo Rusko, které následně nabídlo Ukrajině hospodářskou pomoc ve výši 15 miliard dolarů. Objevují se však také obvinění, že Brusel a Mezinárodní měnový fond byly pomalé, pokud jde o jejich vlastní plány na záchranu upadající ukrajinské ekonomiky.

Janukovyčovo odmítnutí poslalo do ulic Kyjeva rozzlobené občany. Nepokoje se stupňovaly několik měsíců a bezpečnostní složky se pokoušely protesty potlačit. Desítky lidí zemřely 20. února 2014 na kyjevském náměstí Nezávislosti, což byl nejkrvavější den násilností.

Koncem února Janukovyč uprchl a hlavní město se dostalo do rukou různých proevropských opozičních stran. Pozornost se soustředila na Krym, poloostrov na jihu země, kde žije etnická ruská většina a kde sídlí ruská černomořská flotila.

Putin vyslal svou armádu k ukrajinským hranicím na nečekané vojenské cvičení a stíhačky podél západních hranic Ruska byly uvedeny do stavu nejvyšší pohotovosti. Ve čtvrtek 27. února pak ozbrojenci bez označení na uniformách obsadili vládní budovy na Krymu a den poté převzali kontrolu nad dvěma krymskými letišti.

Trhy se otřásly

Rally na trzích na Wall Street v pátek odpoledne 28.02.2014 vyprchala kvůli zvěstem o ruské vojenské akci. V tomto týdnu také rubl klesl na rekordní minimum vůči euru a na pětileté minimum vůči dolaru. Ukrajinská hřivna se již dříve propadla kvůli obavám z platební neschopnosti.


V pondělí poté, po víkendu, kdy se Ukrajina připravovala na válku, se německý DAX - s velkou expozicí vůči ruskému plynu, propadl o 3,3 %, což byl v té době největší propad od května 2012. Ruské akcie se ten samý den propadly o zhruba 10,8 %.

Podívejme se na pár nejznámějších příkladů: Akcie mobilního operátora MegaFon kótované na burze v Moskvě uzavřely s 11% poklesem, zatímco ropná společnost Rosněfť uzavřela se 4% poklesem, Gazprom se propadl o 14,5 % a Sberbank se potopila o 15 %

Zasaženy byly také akcie ruských společností QIWI a Mobile Telesystems, které uzavřely se ztrátou 11 a 12,6 %. Jinde mezi společnosti s vysokou expozicí vůči Rusku a Ukrajině patřila francouzská automobilka Renault, která se toto pondělí propadla o 5 %, a italská UniCredit, která klesla o 4,1 %.

2022

Situace v roce 2013/2014 zasáhla spíše ruské a ukrajinské akcie (případně evropské), dnes se ale bavíme o mnohem komplexnějším problému, který by mohl mít dopad i na americké a obecně globální trhy.

Je obtížné odhadnout jak moc budou trhy na potenciální invazi reagovat, včerejší obchodování nám ale bohužel indikuje, že bychom mohli zaznamenat nějaký výraznější pokles.

výprodej SPX pokračuje

S tím jak je situace v USA už sama o sobě napjatá, bych se upřímně (v případě invaze) připravil raději na menší korekci. 

DISCLAIMER: Nejsem investiční profesionál, ale jen zaujatý retailový investor, takže se nejedná o investiční doporučení.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Logare în Bulios

Conectează-te și urmărește-ți acțiunile favorite, creează un portofoliu și discută cu alții


Nu ai un cont? Alătură-te nouă

myslím, že to nebude až tak horké 😅

V tomhle s vámi souhlasím 😄