S&P 500 ^GSPC
5,011.12
-0.22%
Tesla TSLA
$149.83
-3.62%
Microsoft MSFT
$404.33
-1.82%
Meta META
$501.80
+1.54%
Amazon AMZN
$179.17
-1.16%
Nvidia NVDA
$846.71
+0.76%
Apple AAPL
$167.04
-0.57%
Alphabet GOOG
$157.46
+0.37%

Těchto 8 predikcí pro rok 2023 musíte znát. Který sektor bude vítězem a na co si dávat pozor?

Pavel Botek
19. 1. 2023
7 min read

Dnes se podíváme na top 8 predikcí, které by měl každý investor znát. Dozvíte se zde pohled na ekonomiku, akciové trhy a sektory, kterým by se letos mohlo slušně dařit.

Tohle je výběr toho nejzajímavějšího, co prozatím analytici očekávají od roku 2023 

1. USA upadne v roce 2023 do recese

Už by asi ani nebylo pro mnohé z nás překvapením, kdyby se americká ekonomika letos ponořila do recese. Výmluvným ukazatelem pravděpodobné recese je prodloužená inverze výnosové křivky státních dluhopisů. "Inverzí" mám na mysli dluhopisy s dlouhodobou splatností, které mají nižší výnos než dluhopisy s krátkodobou splatností. Za normálních okolností se výnosová křivka naklání nahoru a doprava, přičemž dluhopisy s delší dobou splatnosti mají vyšší výnosy.

I když ne po každé inverzi výnosové křivky následuje recese, každé recesi od druhé světové války předcházela inverze výnosové křivky. Velikost inverze mezi 2letými a 10letými státními dluhopisy v roce 2022 byla největší za čtyři desetiletí.

2. Do konce roku budeme stále v medvědím trhu

Nejřešenější otázka všech investorů: Co udělá širší trh v roce 2023? Na základě toho, co nám říká historie, část analytiků předpokládá, že Wall Street bude do konce roku stále pevně v medvědím trhu. I když je možné, že indexy skončí nepatrně výše, nový býčí trh nebude vyhlášen.

Za normálních okolností Federální rezervní systém snižuje úrokové sazby, aby pomohl churavějící ekonomice a/nebo akciovému trhu. Ale vzhledem k tomu, že národní centrální banka se potýká s historicky vysokou inflací, snížení sazeb je stále daleko. Indexu S&P 500 obvykle trvá zhruba rok, než najde dno, jakmile začne snižování sazeb.

3. Výnosová křivka úrokových sazeb se v průběhu druhé poloviny roku obrátí

Inverze výnosové křivky se sama zkoriguje před překročením příslovečné cílové čáry do roku 2024. Wall Street a investoři mají tendenci hledět dopředu a s blížícím se koncem roku by měla být jasnější cesta vpřed pro americkou ekonomiku a měnovou politiku Federálního rezervního systému.

4. Míra inflace v USA skončí rok hluboko pod očekáváním

Pokud existuje světlé místo možného ekonomického oslabení v roce 2023, je to skutečnost, že míra inflace v USA může rychleji ustoupit ze 40letého maxima 9,1% zaznamenaného v červnu 2021.

Zejména recese má tendenci zasáhnout energetické komodity velmi tvrdě. Vzhledem k tomu, že ropa i zemní plyn v loňském roce prudce vzrostly, výrazný pokles jedné nebo obou komodit by mohl podstatně snížit míru inflace.

Ale nedělal bych si naděje – rychlé snížení míry inflace pravděpodobně nezmění měnovou politiku Fedu. Šéf Fedu Jerome Powell dal jasně najevo, že centrální banka je ochotna sedět na vyšších sazbách delší dobu, aby zajistila, že inflace bude pod kontrolou.

5. Zdravotnictví bude v roce 2023 nejvýkonnějším odvětvím

V loňském roce byly výkony akcií ve zdravotnictví smíšené, přičemž společnosti zaměřené na COVID-19 se potýkaly s problémy, jelikož to nejhorší z pandemie již bylo za námi.

Řada analytiků uvádí, že v roce 2023 bychom měli očekávat, že akcie ve zdravotnictví zazáří, protože do hry vstoupí jejich defenzivní povaha a obecně atraktivní ocenění.

Například, bez ohledu na to, jak špatně funguje americká ekonomika nebo akciový trh, nemůžeme ovlivnit, kdy onemocníme nebo jaké onemocnění se u nás rozvine. To vytváří stálou poptávku po lécích na předpis, zdravotnických prostředcích a různých zdravotnických službách v jakémkoli ekonomickém prostředí.

6. Akcie těžařů zlata budou patřit mezi nejvýkonnější odvětví

Pokud jde o průmyslová odvětví, zásoby zlata mohou v roce 2023 znovu získat svůj půvab a výrazně předstihnout širší trh.

Existuje řada potenciálních příznivých faktorů pro drahé kovy a akcie těžařů v letošním roce, včetně ekonomické nejistoty, historicky vysoké inflace (přinejmenším na začátku roku) a několika let nadměrného tištění peněz americkým ministerstvem financí, které činí aktiva, jako je zlato, ještě atraktivnějšími.

Další věc, kterou je třeba vzít v úvahu, je, že akcie zlata mají tendenci podávat nejlepší výkony během velmi raných fází býčího trhu. 

7. Apple klesne pod 100$

Minulý týden největší veřejně obchodovaná společnost podle tržní kapitalizace v USA, Apple $AAPL-0.6% , klesla pod ocenění 2 biliony dolarů a dotkla se nejnižší ceny akcií (124 dolarů) od června 2021. V roce 2023 někteří skeptičtí analytici očekávají, že se Apple vrátí na dvouciferné hodnoty a klesne pod 100 dolarů.

Přestože segment služeb společnosti Apple zůstává silný a společnost představuje většinu podílu na trhu smartphonů v USA, tempo růstu společnosti Apple se výrazně zpomalilo. IPhone 14, který nenabízí mnoho odlišení od svého předchůdce, spolu se zámořskými výzvami dodavatelského řetězce, by mohl hrát roli v tomto zpomalení.

Rychle rostoucí úrokové sazby navíc znamenají, že Apple ztratil přístup k levnému dluhu, který by příležitostně použil k urychlení zpětného odkupu akcií. S pouhými 3% růstem tržeb očekávaným v roce 2023 (podle Wall Street) poměr ceny a zisku téměř 21 jednoduše nemusí být až tak levný.

8. Toyota uzavře rok 2023 jako největší výrobce automobilů na světě podle tržní kapitalizace

Před více než rokem se výrobce elektrických vozidel Tesla $TSLA-3.6% posunul směrem nahoru od ocenění 1 bilionu dolarů, což bylo více než všechny veřejně obchodované tradiční automobilky dohromady!

K závěru roku se pak Tesla vrátila k tržní kapitalizaci 409 miliard dolarů. Očekáváme, že do konce roku 2023 Tesla ustoupí do pozadí Toyota Motor v tržní kapitalizaci).

Investoři si začínají uvědomovat, že Tesla není imunní vůči nepříznivým faktorům založeným na dodavatelském řetězci, inflaci a poptávce, které mají dopad na automobilový průmysl. Také se vyrovnávají s tím, že Elon Musk je pro Teslu nepopiratelnou odpovědností v mnoha ohledech.

  • Co na tyto predikce říkáte?
  • Jaká akcie a sektor bude podle vás vítězem v roce 2023?

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.