S&P 500 ^GSPC
5,011.12
-0.22%
Tesla TSLA
$149.83
-3.62%
Microsoft MSFT
$404.33
-1.82%
Meta META
$501.80
+1.54%
Amazon AMZN
$179.17
-1.16%
Nvidia NVDA
$846.71
+0.76%
Apple AAPL
$167.04
-0.57%
Alphabet GOOG
$157.46
+0.37%

Top 5 věcí, které byste měli v tomto týdnu sledovat

Z důvodu rostoucího napětí mezi Moskvou a Západem kvůli Ukrajině a spekulacím o měnové politice budou i tento týden trhy poměrně oparné. Obavy ze zvýšené inflace také zůstanou v popředí. Dočkáme řady výsledků zisků od velkých amerických maloobchodníků. Ceny ropy zůstanou v centru pozornosti, zatímco Spojené království a eurozóna zveřejní údaje PMI, které mohou ukázat ekonomický dopad uvolňování omezení Covid-19. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli začít nový týden:

 

1. Turbulence na trhu

Americký trh bude v pondělí kvůli svátku prezidentů uzavřen, ale investory pravděpodobně čeká další neklidný týden, protože obavy z možné ruské invaze na Ukrajinu podporují poptávku po bezpečnějších typech aktiv.

Pokračující nejistota ohledně dalšího politického kroku Federálního rezervního systému (FED) bude pravděpodobně nadále tížit akcie.

Fed signalizoval, že na svém nadcházejícím březnovém zasedání zvýší úrokové sazby, aby snížil inflaci, která prudce překročila 2% cíl centrální banky a dosáhla nejvyšších hodnot za čtyři desetiletí. Neví se ovšem, jak agresivně bude centrální banka jednat.

"Je to zmatený trh, zmatený z Ukrajiny, zmatený z toho, jak agresivní bude Fed, a do značné míry ignorující velmi silné výsledky zisků ze čtvrtého čtvrtletí," řekl Tim Ghriskey, senior portfoliový stratég společnosti Ingalls & Snyder v New Yorku - Reuters.

2. Data z USA

Uprostřed spekulací o vyhlídce na zvýšení sazeb o půl procentního bodu ze strany Fedu v březnu budou páteční údaje o cenovém indexu výdajů na osobní spotřebu pečlivě sledovány.

Cenový index PCE, o kterém se říká, že je oblíbeným inflačním měřítkem Fedu, podle předpovědi v lednu meziročně vzrostl o 6 %, zatímco základní údaje, které nezahrnují ceny potravin a pohonných hmot, by se měly zvýšit o 5,2 %.

3. Maloobchodní výdělky

Po silném oživení lednových maloobchodních tržeb jsou spotřebitelé opět v centru pozornosti. Navzdory oživení maloobchodních tržeb klesla nálada spotřebitelů v posledních měsících na desetileté minimum, což vedlo k obavám, že by se hospodářské oživení mohlo zastavit.

Home Depot $HD+0.0%, Lowe's $LOW+0.0%, Macy's $M+0.2% a Foot Locker $FL-0.2% patří mezi ty společnosti, které mají během týdne oznámit výsledky za čtvrté čtvrtletí. Mimo jiné budou své výsledky hospodaření reportovat i firmy jako Anheuser Busch Inbev $BUD+1.0%, Alibaba $BABA+0.1%, Caesars Entertainment $CZR-1.4%, Krispy Kreme $DNUT-0.7% a Beyond Meat $BYND-0.5%.

Kromě konečných výsledků budou investoři sledovat, jak se společnosti vypořádávají s krizí dodavatelského řetězce a jejich názory na inflaci.

4. Ceny ropy

Ceny ropy by mohly zažít další smíšený týden, protože obchodníci s energií zvažují potenciální přerušení dodávek v důsledku rusko-ukrajinské krize a vyhlídky na zvýšený vývozu íránské ropy.

Ceny ropy v USA se pohybují kolem 91 dolarů za barel a minulý týden dosáhly nejvyšší úrovně od roku 2014, zatímco cena ropy Brent, globálního benchmarku, se blíží sedmiletým maximům.

Vyšší ceny ropy přispívají k prudce rostoucí inflaci a přispívají k obavám, že Fed bude muset agresivně zpřísnit měnovou politiku, aby omezil spotřebitelské ceny.

5. PMI data

Spojené království a eurozóna mají v pondělí zveřejnit údaje PMI za únor, které mohou ukázat oživení ekonomické aktivity s tím, jak vlády odstraňují další omezení z období pandemie.

Ani tento tento tak pravděpodobně na trzích nebude nuda a investoři mají co sledovat.

Autorem původního článku je Norrem Burke. 

Zdroj: Investing

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

rusko-ukrajinský konflikt bude hrát prim

Rozhodně bude ve středu pozornosti

Díky za přehled, čekám s čím ve čtvrtek přijde baba

Alibabu budu též pozorně sledovat :)