S&P 500 ^GSPC 5,214.08 +0.51%
Nvidia NVDA $887.47 -1.84%
Tesla TSLA $171.97 -1.57%
Apple AAPL $184.57 +1.00%
Amazon AMZN $189.50 +0.80%
Meta META $475.42 +0.60%
Microsoft MSFT $412.32 +0.43%
Alphabet GOOG $171.58 +0.25%

Analýza NIO: těžká váha elektromobility má nakročeno k růstu, na kterém můžete vydělat

Elektromobilita je odvětví, ve kterém dřímá obrovský potenciál, stává se stále populárnější v očích investorů. Teslu $TSLA-1.6%zná určitě každý a to hlavně díky svému majiteli Elonu Muskovi. Této společnosti vytváří slušnou konkurenci například Rivian $RIVN-0.5%, Lucid $LCID-0.4% a v neposlední řadě NIO $NIO+2.1%. Právě akcie NIO se za poslední rok propadly o více než 50 %, což může být super příležitost k nákupu.

 

Kromě dopadů současných tržních podmínek, jako je zvyšování úrokových sazeb a obavy z inflace v USA, tíží akcie NIO i další faktory.

NIO se snaží bojovat s dopadem krize způsobené virem Covid-19 a s uvedením modelu 3 společnosti Tesla $TSLA-1.6% na trh. A vzhledem k tomu, že krize v oblasti polovodičů nadále ovlivňuje všechny společnosti vyrábějící elektromobily, není NIO výjimkou. Mnoho výrobců automobilů se v posledním roce potýkalo s celosvětovým nedostatkem polovodičů, který ovlivňuje automobilový průmysl. Během této doby musely dočasně zastavit výrobu.

Tesla konečně našla v Číně pevnou půdu pod nohama. Společnost vykázala rekordní leden. Elektromobilový gigant prodal v prvním měsíci roku 59 845 vozů vyrobených v Číně. V prosinci to bylo dokonce 70 847. Rozšiřuje také výrobu v Šanghaji.

Čína od ledna poněkud slevila z dotací na vozidla na novou energii, ale stále je odhodlána prosazovat průmysl nové energie. Po snížení dotací pro vozy NEV o 30 % však prodej těchto vozů v lednu meziročně klesl o 18,6 %.

I přes tyto překážky se však předpokládá, že NIO brzy dosáhne vysokého tempa růstu. 

Akcie NIO klesají, protože růstová série se přerušuje

NIO vykázala v lednu 9 652 dodaných vozů, což představuje meziroční nárůst o 33,6 %, ale pokles oproti prosincovému počtu 10 489 vozů. Odstranění pobídek pro elektromobily je pomalá, ale nutná věc, pokud chcete, aby se toto odvětví rozjelo samo. Právě to dělá čínská vláda. Spotřebitelé však zareagovali rychle a prodeje nových energetických vozidel (NEV) plošně poklesly.

Přesto je důležité vyjádřit uznání tam, kde mu náleží. Tím, že se NIO vyhnula veřejným shromážděním a v reakci na epidemii dříve obnovila provoz služeb, mohla omezit škody, které by jinak vznikly.

I v dosavadním průběhu roku se společnosti NIO podařilo udržet dobré tempo a mnozí investoři pohlížejí na její výsledky za poslední dva měsíce jako na důkaz jejího potenciálu.

za poslední roku slušný propad, že ano? zdroj: Google

Oživení NIO je za rohem

Společnost NIO pracuje na trhu sedanů a na podzim plánuje uvést na trh nový model, což by mohlo vést k nárůstu dodávek, který by uzavřel letošní rok. Pokud patříte mezi automobilové nadšence a vyhlíželi jste novinky o novém modelu Nio ET7, pak je datum zahájení vyřizování objednávek za rohem.

Elektromobily jsou v Číně, která je pro společnost NIO skvělým trhem, čím dál více populárnější. Zdá se, že do roku 2022 bude tento trh stále růst. Klíčovými trhy pro model ET7 jsou také Německo a Norsko, které pomohou získat nové exportní příležitosti.

Sortiment výrobků společnosti NIO bude v budoucnu širší, což by mělo podpořit růst jejich dodávek. Tuto modelovou strategii by navíc měly doplnit nové plně elektrické modely. Mezinárodní expanze povede k vyšším dodávkám a zároveň napomůže růstu akcií společnosti NIO.

Při analýze NIO je však třeba mít na paměti i rizika.

Vyhlídky společnosti NIO na výrobu a dodávky v roce 2022 jsou ohroženy, protože zaostává za konkurenčními společnostmi, pokud jde o růst úrovně výroby i dostupnosti čipů. Obchodním rizikem, které by mohlo společnost NIO postihnout v letošním roce, je možné zhoršení dodávek, které by představovalo problém dostatečně brzy před tím, než bude schopna vyrábět produkty včas s plánovanou efektivitou. To může vést k dalším problémům se zásobami NIO.

Na závěr

Elektromobilitě se daří a NIO je toho zářným příkladem. Technologický pokrok a inovace, jako je rozšíření nabídky vozidel, vstup do Evropy a inovace baterií, umožnily větší prostor pro růst. Akcie se navíc nyní prodávají za více jak 50% slevu oproti minulému roku. Pokud tedy věříte elektromobilitě a například Tesla se vám zdá předražená, tak může být NIO pro vás tou správnou volbou.

Upozornění: Autorem analýzy je Faizan Farooque, nejsem profesionální investor. Nejedná se o investiční doporučení.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Ta cena vypadá teď fajn 👍

no jo, jenže $NIO+2.1% nemá Muska 😀

a to je plus nebo mínus? 😆

dobrá poznámka :D