S&P 500 ^GSPC 5,222.68 +0.16%
Tesla TSLA $168.47 -2.04%
Nvidia NVDA $898.78 +1.27%
Amazon AMZN $187.48 -1.07%
Alphabet GOOG $170.29 -0.75%
Apple AAPL $183.05 -0.69%
Microsoft MSFT $414.74 +0.59%
Meta META $476.20 +0.16%

Tato metaverse akcie má dosáhnout výnosu přes 500 %

O metaverse toho zatím stále moc nevíme, ale mělo by se jednat o jakési 3D virtuální světy propojené mezi sebou. Což je zajímavá představa, ve které se chtějí angažovat jak zavedené společnosti typu Meta Platforms $FB+0.5%, tak i mladé růstové firmy jako právě například Matterport $MTTR-1.6%. V článku se dozvíte, proč by právě Matterport měla mít takto pohádkový výnos.  

 

Čím se vlastně Matterport zabývá? 

Produktem Matterportu jsou trojrozměrné kamery společnosti, které umožnily více než 50 000 předplatitelům pořídit snímky více než 6,7 milionu prostor. Tyto snímky lze poté odeslat do cloudu jako "digitální dvojčata" fyzických prostor a podniky je mohou analyzovat a optimalizovat prostory nebo je sdílet s potenciálními zákazníky. Tato technologie je lákavá pro ty, kteří chtějí vytvářet trojrozměrné snímky reálných prostor a přenést je s sebou do metaversa, a proto má tato společnost vážný růstový potenciál. 

Nepříliš vydařené čtvrté čtvrtletí

Matterport vstoupil na burzu prostřednictvím SPAC v červenci 2021 a od té doby akcie zažily horskou dráhu. Koncem listopadu akcie vyskočily až na 32 dolarů, ale od té doby volně padají. Dnes se společnost obchoduje za 6,2 dolaru - téměř o 50 % níže, než byla její cena v rámci SPAC. Tím se její ocenění snížilo na přibližně 14násobek tržeb - což je slušné ocenění pro společnost, která má dobrou šanci těžit z budoucího metaversa. Pro srovnání, další společnost, která chce těžit z metaversa, Unity Software $U-10.2%, se obchoduje na 26násobku tržeb.

Nicméně výsledky společnosti za 4. čtvrtletí však nebyly uspokojivé. Když Matterport původně vstupoval na burzu, věřil, že v roce 2021 dosáhne tržeb ve výši 123 milionů dolarů. Ve skutečnosti dosáhla pouze 111 milionů dolarů. Pro rok 2022 společnost věřila, že dosáhne 202 milionů dolarů, ale ve 4. čtvrtletí společnost předpokládala, že tržby v roce 2022 dosáhnou pouze 130 milionů dolarů - což je téměř o 36 % méně. To nyní vyvolává otázku: Pokud Matterport nedosahuje těchto původních odhadů nyní, jak chce dosáhnout odhadů 747 milionů dolarů do roku 2025? To přimělo některé investory zamířit k odchodu.

roční vývoj ceny akcie Matterport, zdroj: Google

Druhá stránka věci

Růst společnosti Matterport byl ve čtvrtém čtvrtletí stále silný, i když ne tak silný, jak někteří investoři doufali. Předplatné softwaru - největší a nejziskovější činnost společnosti - meziročně vzrostlo o 32 %. Základna předplatitelů společnosti se také meziročně téměř zdvojnásobila a přesáhla 500 000.

Společnost zaznamenala v průběhu roku i další významné události. Oznámila, že její produkt lze používat na zařízeních se systémem Android, kde byl dosud k dispozici pouze na zařízeních IOS. Díky tomu může kdokoli snadno vytvářet digitální dvojčata svých prostor, což uživatelům umožní snadno přenést své prostory do metaverza, až přijde čas. Dostupnost pro běžného člověka bude mít zásadní význam pro přijetí metaverza, takže skutečnost, že vy i já můžeme snadno používat služby Matterportu, je velkou příležitostí do budoucna.

I kdyby se však metaverse neosvědčilo,  Matterport má velmi silné kořeny v odvětvích reálného života. Společnost je hojně využívána v oblasti realit, kde mohou makléři využívat obrázky Matterportu k prezentaci míst na prodej. Například společnost Redfin $RDFN+1.1% používá Matterport k prezentaci prodávaných domů a může dokonce nabízet trojrozměrné virtuální prohlídky s obrázky Matterportu.

Výhled do budoucna

Společnost má však před sebou ještě spoustu překážek. Hlavním rizikem je, že je nerentabilní a pálí hotovost. V roce 2021 společnost prodělala přes 338 milionů dolarů - více než trojnásobek příjmů, které přinesla - a spálila téměř 47 milionů dolarů volného peněžního toku. Toto spalování hotovosti meziročně vyskočilo o 450 %, takže i když nemá žádný dlouhodobý dluh a v rozvaze má přes 300 milionů dolarů v hotovosti a investicích, ztráty společnosti je třeba bedlivě sledovat.

Investice do společnosti Matterport není pro slabé povahy, ale její potenciál uspět při budování základů metaverse je nesmírně lákavý. Společnost se nyní obchoduje za jedny z nejnižších cen, které zažila od svého vstupu na burzu. A mnozí investoři, jako například analytik společnosti Wedbush Daniel Ives, který stanovil cílovou cenu pro Matterport na 38 dolarů, což znamená nárůst přes 500 % oproti ceně akcie v době psaní tohoto článku, do ní vkládají velké naděje. 

Pokud se zajímáte více o metavers, můžete mrknout i na tenhle příspěvek, který vzniknul pár dní nazpátek: 2 metaverse akcie, které stojí za nákup a dlouhodobé držení.

Upozornění: Autorem analýzy je Faizan Farooque, nejsem profesionální investor. Nejedná se o investiční doporučení.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

já jsem vůči tomu všemu okolo metaverse zatím takovej skeptickej

No tak to jsem zvědav 😅🤔

500 procent, jo? Oukej oukej 😀