S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Tyhle dvě nenápadné společnosti s přehledem svou dividendou překonají inflaci a ochrání vaše portfolio

Dominik Petrnoušek
22. 1. 2023
5 min read

Sledovat makro indikátory je dobré. Lze z nich odvodit náladu na trhu i to, kterým sektorům se bude dařit. Nebo třeba také odhadnout, které akcie by mohly porazit inflaci. A právě dvě takové jsou zde!

Porazit inflaci není jednoduché. Není to ale nemožné

Tempo růstu cen za prosinec dosáhlo meziměsíčního poklesu o 0,1 % a meziročního zvýšení o 6,5 %. Tyto hodnoty byly přesně v souladu s prognózami a znamenají zpomalení inflace do budoucna. Jenže investory zajímá spíš kdy a jak to bude. Aktuální kroky Fedu totiž znamenají spíš úplně něco jiného. I jehjich názor zní úplně jinak: Úrokové sazby musíme okamžitě zvednout nad 5 %, jinak přijde katastrofa, říká vysoce postavený ekonom

Ať už Fed udělá cokoli, investoři se většinou nyní zaměřují na defenzivní tituly. Což logicky vede k dividendovým akciím. A zejména k dividendovým akciím s vysokým výnosem. Přesně takovém jsem proto hledal a narazil na Yahoo na tipy na dvě takové. Obě mě zaujaly a rád bych se tady na ně v krátkosti podíval!

Rithm Capital $RITM+0.5% 

Společnost působí jak v oblasti hypotečních úvěrů, tak v oblasti hypotečních služeb a její portfolio zahrnuje poskytování úvěrů, cenné papíry na nemovitosti a hypoteční úvěry na bydlení i komerční nemovitosti.

Společnost za poslední rok dost vyklesala

Celkové portfolio společnosti Rithm v současné době činí 7,53 miliardy USD čistého kapitálu a společnost spravuje aktiva v hodnotě 35 miliard USD. V posledních zveřejněných finančních výsledcích za 3Q22 vykázala společnost Rithm zisk k rozdělení ve výši více než 153 milionů USD, což představuje 32 centů na akcii. Tento údaj snadno pokryl 118,4 milionu USD vyplacených ve 3. čtvrtletí na dividendách. Další dividenda ve výši 25 centů na kmenovou akcii byla vyhlášena na konci prosince s výplatou 27. ledna. Výplata činí anualizovaně 1 USD a přináší výnos 11,3 %, což je více než pětinásobek průměru na širších trzích - a téměř 5 bodů nad oficiálním odečtem prosincové anualizované míry inflace.

Dividendová historie byla zasažena hlavně prudkým růstem a apk propadem kolem pandemie. Zdroj

Vzhledem k tomu, že se RITM obchoduje za 0,74násobek vykazované účetní hodnoty, nemusela by to být úplně špatná volba. 

https://www.youtube.com/watch?v=86FYXdprwVk

Ladder Capital Corporation $LADR-1.5% 

To je pro změnu REIT -  zaměřeným na trh komerčních nemovitostí. Portfolio aktiv společnosti má hodnotu přibližně 5,9 miliardy dolarů a je tvořeno především úvěry na komerční nemovitosti a flexibilními kapitálovými řešeními. Společnost Ladder rovněž vlastní a spravuje komerční nemovitosti.

Společnost si za poslední rok vedle dokonce lépe než trh!

V posledním oznámeném čtvrtletí, tedy za 3Q22, vykázala společnost Ladder lepší než očekávané výsledky. Čistý úrokový výnos společnosti činil 28,89 milionu USD, což je o více než 6 milionů USD více než v předchozím čtvrtletí. Současně se provozní výnosy z nemovitostí mezičtvrtletně snížily o zhruba 1 milion dolarů na 27,68 milionu dolarů - což svědčí o celkové ekonomické situaci, která zvyšuje náklady na podnikání.

Zde naše predikce finančního zdraví svítí zeleně!

Pro investory do dividend je však zajímavý zejména rozdělitelný zisk společnosti Ladder, který přímo podporuje výplatu dividend, vykázaný ve 3. čtvrtletí ve výši 34,3 milionu USD, tj. 27 centů na akcii. Ve skutečnosti se jednalo o mezičtvrtletní pokles; ve 2. čtvrtletí byl vykázán distribuovatelný zisk na akcii ve výši 34 centů - ačkoli to byl téměř dvojnásobek výsledku za 3Q21, který činil 14 centů na akcii.

U LADR je dividendová historie trochu divočejší. Zdroj

Dividenda dělá ročně 92 centů na kmenovou akcii a poskytuje výnos 8,55 %. Takže cca 4x víc než průměr indexu. Společnost zvýšila likviditu a měla by být v pozici, kdy bude moci využít všech tržních příležitostí, které by se mohly objevit v první polovině roku 2023, až Fed dokončí svůj současný cyklus zpřísňování.

V obou případech se jedná o zajímavé společnosti, které jsem neznal a podrobím je ještě důkladnější analýze. Co vy? Máte některou z nich, nebo o některé uvažujete?

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.