S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Tanınmış bir şirkete göre, hisse senetleri bu yıl cehennemi yaşayacak. Ancak farklı bir varlık türünün üstün olduğu…

Halil Toprak
24. 1. 2023
5 min read

Herkes 2023 için endişeleniyor. Öte yandan, başlangıcı bu kadar büyük sorunlar getirmedi. Ancak tanınmış bir şirkete göre bu, aldanmamamız gereken yanlış bir sinyal. Hisseler cehenneme gidiyor!

Hisse senetleri bu yıl en iyi yılını geçirmeyecek

Dow Jones sanayi endeksi haftayı %2,7 düşüşle kapatırken, S&P 500 endeksi %0,7 geriledi. Bununla birlikte, endeks bu yıl hala %3,5 artış gösterirken, geçen hafta %0,55 yükselen Nasdaq Composite Ocak ayında %6,4'lük daha da etkileyici bir kazanç elde etti.

Cuma günü bile endeksler deli gibi uçuyordu

Ama garip olan şu. S&P 500'ün iletişim hizmetleri ve temel tüketim malları sektörleri, yıl başından bu yana her biri en az %5 artışla piyasayı ezip geçiyor.

Buna karşılık, savunmacı tüketici temel malları, kamu hizmetleri ve sağlık hizmetleri hisseleri %2'den fazla düştü. Yatırımcılar bir resesyondan endişe ediyorsa, bunun tam tersi olması gerekir.

Bu tür bahislere girmek için henüz çok erken. Federal Rezerv politikası uzun ve değişken bir gecikmeyle işlemesiyle ünlüdür: Faiz oranlarını derhal %5'in üzerine çıkarmalıyız, yoksa felaket gelir, diyor kıdemli bir ekonomist

Ancak Morgan Stanley farklı bir görüşe sahip. Şirketler 2023'e ilişkin görünümlerinde hisse senetlerinden fazla bir şey beklememektedir. Dev şirketin tavsiye ve görüşleri aşağıdaki gibidir:

ABD hisse senetlerinin 2022 yılına kadar ayı piyasasında birden fazla yükseliş göstermesi, ekonomik veriler ve Hazine getirileri alarm vermeye devam etse bile, birçok hisse senedi yatırımcısının daha yüksek ve uzun vadeli faiz oranları ve ekonomide önemli bir yavaşlama olasılığını kabul etmediğini göstermektedir.

ABD hisse senedi yatırımcılarının aşırı iyimser olabileceğine inanıyor ve 2023'e doğru endişelenmek için iki ana neden görüyoruz:

  • Çok cazip olmayan değerlemeler: Hisse senetleri için risk primleri - risksiz tahvillere karşı hisse senetlerine yatırım yapıldığında beklenebilecek potansiyel fazla getiriler - hala nispeten düşüktür. Bu da bize yatırımcıların hisse senedi riski almalarının karşılığını yeterince alamadıklarını göstermektedir.
  • Abartılı kazanç beklentileri: S&P 500 endeksi için 2023 yılına ilişkin konsensüs kazanç tahminleri 230 dolar civarında olup, bu rakam yaklaşık %5'lik bir kazanç artışı varsayımına dayanmaktadır. Bize göre bu tahmin, özellikle daha sıkı parasal koşulların etkisini ciddi şekilde hissetmeye başlayan şirketlerin karşılaşması muhtemel zorlukları dikkate almamaktadır. Bunlar arasında daha düşük satış hacimleri ve potansiyel olarak aynı zamanda fiyatlandırma gücünün kaybı yer almaktadır. Daha gerçekçi bir tahminin 195$ olduğuna inanıyoruz ve endeksin 2023 yılı sonunda kabaca bugünkü seviyesine ulaşmadan önce %15 ila %20 daha gerileyeceği beklentimize dayanıyoruz.

Öte yandan, tahvillere ve başka bir alana da güçlü bir şekilde inanıyor... Yine de, hisse senetleri.

ABD hisse senetlerinin uzun süredir yatırımcıların dağılımına hakim olduğunu, ancak belki de gelişmekte olan piyasa hisse senetlerine seçici yatırım yapmayı düşünmenin zamanının geldiğini söylüyorlar.

  • Gelişmekte olan piyasa hisse senetleri, kendi geçmişlerine ve gelişmiş piyasa hisse senetlerine kıyasla ucuza işlem görmektedir ve döngüsel olarak düzeltilmiş fiyat-kazanç oranı daha düşüktür.
    Gelişmekte olan bölgeler için temel engellerin hafiflemesi muhtemeldir. Örneğin, ABD doları son zamanların en yüksek seviyelerinden inmiştir ve 2023 yılına kadar zayıflayarak bu ekonomilerin fayda sağlamasına olanak tanıyabilir.
  • MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi'nin yaklaşık üçte birini oluşturan ve genel olarak GOÜ yatırımcı girişlerinin belirlenmesinde önemli bir rol oynayan Çin'de, ülkenin sıfır kontrollerini gevşetmeye başlamasıyla birlikte ekonomik beklentiler 2023 baharına kadar iyileşebilir. Dahası, Çin'in yüksek enflasyon veya yükselen faiz oranlarıyla mücadele etmediği göz önüne alındığında, konut piyasasını canlandırmak için 2023'te muhtemelen çekeceği bir politika kolu olan teşvik için önemli bir alana sahiptir. Son olarak, Çin'in büyüme beklentileri 2023 yılında Asya ve Latin Amerika'daki diğer ekonomiler üzerinde ihracat ve turizm gibi alanlarda olumlu yayılma etkileri yaratabilir.
  • Genel olarak, yatırımcılara sabırlı olmalarını tavsiye ediyoruz. Ekonomi ve piyasalara ilişkin belirsizlik halen yüksektir ve yatırımcılar risk almak için prim talep etmelidir. Enflasyon ve faiz oranları normalleştikçe portföyleri yeniden dengelemeye açık olun.

MS'in görüşü bu, siz de aynı fikirde misiniz?

https://www.youtube.com/watch?v=QXEw8B275ys

Sorumluluk Reddi: Bu hiçbir şekilde bir yatırım tavsiyesi değildir. Bu tamamen internet ve diğer kaynaklardan elde edilen verilere dayanan benim özet ve analizimdir. Finansal piyasalara yatırım yapmak risklidir ve herkes kendi kararlarına göre yatırım yapmalıdır. Ben sadece görüşlerimi paylaşan bir amatörüm.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.