S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Bu yeni mega trenddir. Uykuya dalmayın ve bu dev dalgayı erkenden yakalayın. Mükemmel bir fırsatınız var

Halil Toprak
24. 1. 2023
4 min read

Herkesin cipsin ne kadar önemli olduğunun farkına varacağını düşünürsünüz. Ancak büyük olasılıkla şu anda gördüğümüz şey sadece bir başlangıçtır ve hala çoğunluğa atlamak için bolca zaman var!

Ve öyle görünüyor ki bu sadece bir varsayım değil. Amerika Birleşik Devletleri, yarı iletkenlerin modern ekonomi için petrol kadar önemli olduğunu ancak son iki yılda tam olarak anlamıştır.

Cipsler her yerde. 2021'de ortalama bir arabada 600 dolar değerinde yaklaşık 1.200 çip bulunuyordu; bu rakam 2010'dakinin iki katıydı. Geçen yıl otomobil üreticileri eksik çipler yüzünden 210 milyar dolarlık satış kaybına uğradı. Çin ile rekabet, ister sivil ister askeri amaçlı olsun, kilit çip sektörlerine hakim olabileceği ve hatta ABD'nin parçalara erişimini engelleyebileceği korkularını körükledi. Bu da anlaşılabilir bir şekilde sektöre yönelik büyük bir açlığı körüklüyor.

Hükümet ve şirketler şu anda yerli çip üretimini arttırmak ve arzı güvence altına almak için milyarlarca dolar harcıyor. Bu, uluslararası rekabetin sınırlarını belirleyen ve ülkelerin siyasi, teknolojik ve askeri avantajlarını belirleyen bir endüstri için büyük bir bahis. Ve bu çaba ABD'nin klasik ana hedefi olan petrolü gölgede bırakacak gibi görünüyor.

https://www.youtube.com/watch?v=sfAyXjRFUJk

Intel yöneticisi,"Petrol rezervlerinin nerede bulunduğu son 50 yılın jeopolitiğini belirledi" dedi. "Çip fabrikalarının nerede olduğu önümüzdeki elli yıl için daha önemli."

Petrol 1990'larda endüstriyel ekonomilerin temeli haline geldiğinde, Amerika Birleşik Devletleri dünyanın en büyük üreticilerinden biri oldu. Yarı iletkenlerin tedarikini güvence altına almak daha karmaşıktır. Petrol petroldür, yarı iletkenler ise şaşırtıcı çeşitlilikte, kapasitede ve maliyette üretilir ve binlerce girdiyi ve birçok ülkeyi içeren çok katmanlı bir tedarik zincirine bağlıdır. Ölçek ekonomileri nedeniyle ABD bunların hepsini kendisi üretemez.

Daha fazla motivasyon mu?

Ve ABD çoğunlukla pahalı, en iyi çipleri kaçırıyor. Hala burada harika şeyler olacağına dair yeterince iyi bir teşvik gibi görünmüyor mu?

Çünkü ABD'li yetkililer, federal sübvansiyonların gelecekte rekabetçi ve karlı olacak kadar büyük ve olgun fabrikalara yol açacağını umuyor. "Intel'in Ohio'daki 20 milyar dolarlık bir tesisi alıp 100 milyar dolarlık bir tesis haline getirmeyi düşünmesine ihtiyacımız var. TSMC veya Samsung'u ayda 20.000 gofretten 100.000 gofrete çıkabilecekleri ve ABD'de başarılı ve kârlı olabilecekleri konusunda ikna etmemiz gerekiyor. Bu kadar."

Beş kere. Hala çiplerin büyük bir potansiyeli olduğunu düşünmüyor musunuz?

TSMC Aralık ayında, Phoenix'in kuzeyindeki büyük bir arazide halihazırda yapım aşamasında olan bir tesiste üst düzey yongalara yaptığı yatırımı 40 milyar dolara çıkaracağını duyurdu. ABD yarı iletken tedarik zincirinin tamamını güvence altına almayı başaramasa bile, son dönemde birbiri ardına imalat sektöründeki liderliğini kaybetme eğilimini tersine çevirme şansına sahip.

"Bunu daha önce yapabildiğimizi hiç sanmıyorum: Bir zamanlar lider olduğumuz ama sonra kaybettiğimiz bir sektörde bilinçli ve amaçlı bir şekilde pazar payını yeniden kazanmaya çalışmak." diyor imalatın devlet tarafından desteklenmesini savunan Bilgi Teknolojileri ve İnovasyon Vakfı'nın başkanı Rob Atkinson.

Sorumluluk Reddi: Bu hiçbir şekilde bir yatırım tavsiyesi değildir. Bu tamamen internet ve diğer kaynaklardan elde edilen verilere dayanan benim özet ve analizimdir. Finansal piyasalara yatırım yapmak risklidir ve herkes kendi kararlarına göre yatırım yapmalıdır. Ben sadece görüşlerimi paylaşan bir amatörüm.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.