S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Maloobchodním akciím se daří, tyto 2 společnosti vykazují vysoký potenciál růstu během krize

Maloobchodní akcie se tento týden na Wall Street dostaly do popředí zájmu, protože několik významných maloobchodních prodejců poskytlo aktuální informace o svých nejnovějších finančních zprávách. Vzhledem k tomu, že koronavirová pandemie pomalu utichá, tak mají spotřebitelé lepší náladu a více tak utrácejí v maloobchodních řetězcích, což vede k růstu tržeb maloobchodních společností.

Úpadek pandemie a strach z války žene lidi opět nakupovat a vytvářet tak zisky těmto maloobchodním řetězcům

Vzhledem k tomu, že v celé zemi rychle klesá počet případů Omicron, mají spotřebitelé lepší náladu a pokračují v utrácení. Ministerstvo obchodu nedávno oznámilo, že maloobchodní tržby v lednu oproti předchozímu měsíci vzrostly o 3,8 %, což výrazně předčilo odhady analytiků, kteří předpokládali růst o 2,1 %.

To byl největší měsíční nárůst od března loňského roku, kdy Američané na začátku pandemie začali dostávat federální stimulační šeky ve výši 1 400 USD. A výdaje byly rozsáhlé. Tržby v obchodech se smíšeným zbožím se zvýšily o 3,6 %, zatímco tržby v obchodech s nábytkem a bytovým vybavením vzrostly o 7,2 %. Tržby v obchodních domech se zvýšily o 9,2 % a tržby na internetu vyskočily o 14,5 %.

Zdá se tedy, že spotřebitelé jsou stále schopni zvyšovat výdaje, i když inflace běží naplno.

Tato situace je dobrou předzvěstí pro maloobchodníky s fundamentálně lepšími tržbami a zisky a pozitivními výhledovými pokyny.

Příkladem může být např: Target (NYSE: $TGT-0.7%)

$TGT-0.7% 

Akcie společnosti v úterý ráno po ohromujícím oznámení výsledků za čtvrté čtvrtletí a celý rok 2021 vylétly z bran téměř o 12 %. Maloobchodní gigant uvedl, že tržby od roku 2019 vzrostly o více než 27 miliard USD, přičemž digitální tržby vzrostly o téměř 13 miliard USD.

Společnost Target $TGT-0.7% zase dosáhla lepšího než očekávaného zisku v roce 2021.

Za fiskální rok 2021 společnost Target $TGT-0.7% vykázala upravený zisk ve výši 13,56 USD na akcii a celkové tržby ve výši 106 miliard USD, což představuje 44% meziroční nárůst zisku a 13,3% meziroční nárůst tržeb. Analytici očekávali celoroční upravený zisk 13,25 USD na akcii při tržbách 106,42 miliardy USD.

Čtvrté čtvrtletí jistě završilo rok, kdy tržby meziročně vzrostly o 9,4 % na 31 miliard dolarů.

Srovnatelné tržby ve čtvrtém čtvrtletí, zahrnující prodejny otevřené alespoň rok a digitální kanály, vzrostly oproti předchozímu roku o 8,9 %, což je méně než 10,5% nárůst očekávaný analytiky. Návštěvnost obchodů a internetových stránek společnosti Target $TGT-0.7% vzrostla o 8,1 %, zatímco průměrná transakce se zvýšila o necelé 1 %.

Očištěný zisk za čtvrté čtvrtletí meziročně vzrostl o 19,2 % na 3,19 USD na akcii, oproti 2,67 USD na akcii ve stejném čtvrtletí před rokem. Konsensuální odhad počítal s upraveným ziskem 2,86 USD na akcii při tržbách 31,39 miliardy USD, takže společnost Target $TGT-0.7% překvapila ziskem 11,5 % a mírně překročila tržby.

Vedení společnosti k tomu uvedlo: "Naše silné výsledky ve čtvrtém čtvrtletí završily rok rekordního růstu v roce 2021, což posílilo odolnost našeho obchodního modelu a naši důvěru v dlouhodobý ziskový růst."

Společnost Target $TGT-0.7% poráží své konkurenty, jako je Walmart (NYSE: $WMT+1.3%), v jejich vlastní hře, protože neustále zvyšuje své online služby a služby vyzvedávání zboží ve stejný den. Tržby za online služby, které společnost poskytuje v den nákupu, včetně služby Drive Up, služby pro vyzvednutí online nákupu v obchodě Order Pickup a služby pro doručení domů Shipt, se ve fiskálním roce prudce zvýšily o 45 % po růstu o 235 % v roce 2020.

Letos na podzim začne společnost Target $TGT-0.7% na některých trzích testovat možnost přidat k objednávce na vyzvednutí i objednávku od společnosti Starbucks (NASDAQ: $SBUX+1.0%). Zákazníci budou také moci v aplikaci Target provést vrácení zboží a vybrat si z rozšířeného seznamu "záložních položek", aby mohli kompletněji dokončit své objednávky.

Společnost v lednu také vyhlásila čtvrtletní dividendu ve výši 0,90 USD na kmenovou akcii, což představovalo 167. dividendu, kterou Target $TGT-0.7% akcionářům vyplatil v řadě.

Společnost Target $TGT-0.7% je tedy v současné době "Strong Buy". Od poloviny března 2020, kdy zdravotníci vyhlásili pandemii COVID-19, vzrostly akcie společnosti Target $TGT-0.7% o více než 147 %, zatímco index S&P 500 si připsal 90 %.

Druhou maloobchodní společností je Boot Barn Holdings (NYSE: $BOOT+0.6%)

$BOOT+0.6%

Této společnosti se daří díky sebevědomějšímu americkému spotřebiteli a rostoucím maloobchodním tržbám, neboť provozuje více než 200 maloobchodních prodejen ve 33 státech. Konkrétně Boot Barn Holdings $BOOT+0.6% nabízí více než 8 000 různých stylů bot - od westernových přes pracovní až po turistické - a také oblečení, džíny, klobouky, opasky, šperky a doplňky.

Koncem ledna společnost $BOOT+0.6% překonala očekávání analytiků za třetí čtvrtletí fiskálního roku 2022. Prodejce obuvi dosáhl ve třetím čtvrtletí zisku 69,2 milionu USD, tj. 2,27 USD na akcii, při tržbách 485,9 milionu USD, což překonalo odhady analytiků, kteří očekávali zisk 2,22 USD na akcii a tržby 483,1 milionu USD.

Vedení společnosti poznamenalo: "V každém z prvních tří čtvrtletí fiskálního roku 2022 jsme zvýšili tržby v nejvyšší linii o více než 64 % ve srovnání s úrovní před pandemií před dvěma lety a za prvních devět měsíců tohoto fiskálního roku jsme překročili tržby ve výši 1,0 miliardy dolarů, což je více než za jakékoli celoroční období v historii společnosti."

Společnost se může pochlubit silným fundamentálním hodnocením, kvantitativním hodnocením a růstem zisků.

Očekávám, že společnostem Target a Boot Barns $BOOT+0.6% se bude dařit i v nadcházejících měsících, protože lidé zvyšují své výdaje, ale nejsou to jediné maloobchodní akcie, které se mi nyní líbí.

Závěr

Maloobchodní řetězce v poslední době prosperují a vykazují kladné zisky. Ať už jde o řetězce zabývající se potraviny nebo obuví, tak mají oba dva celky mnoho k nabídnutí, nehledě na vzrůstající počet zákazníků a inovací, jak v dodavatelském řetězci, tak v inovacích on-line produkce a e-shopů. I přes vzrůstající volatilitu trhu si můžeme být jistí, že maloobchodní řetězce budou zasaženy asi jako jedny z posledních. Přeci jen nákupy a potřeba potravin, pití, obuvi a oděvu bude potřeba za každé situace.

 

Zdroj: InvestorPlace

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 180 a je členem této skupiny od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Věřím spíše v potravinové řetězce než-li obuvnictví i přes přesvědčivé argumenty.

Tyto sympatie chápu. Potraviny jsou potřeba dennodenně, zatímco u obuvi se dá najít mnoho levnějších variant a nejsou potřeba tak často k dokupování.

Přesně tak :)