S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

3 akcie Warrena Buffetta, ktoré sa oplatí kúpiť a držať

Investičné kroky Warrena Buffetta nemôže nikto spochybňovať. Od roku 1965 dohliadal na vytvorenie hodnoty pre akcionárov v hodnote viac ako 710 miliárd dolárov. Tieto akcie Buffetta ponúkajú dokonalú rovnováhu medzi rastom a hodnotou, keď trh kolíše nižšie. Pokiaľ neviete do čoho investovať, čo môže byť lepšia alternatíva ako tieto akcie od jedného z najuznávanejších investorov?

                                                 Investor Warren Buffett

Keď generálny riaditeľ Berkshire Hathaway $BRK-A-0.3% $BRK-B-0.7% Warren Buffett kupuje alebo predáva akcie, Wall Street a investori venujú veľkú pozornosť. Je to preto, že Oracle of Omaha, ako sa mu hovorí, má za posledných 57 rokov neuveriteľné výsledky v zarábaní peňazí.

Bank of America $BAC-0.1% 

Bank of America je druhým najväčším podielom Berkshire Hathaway podľa trhovej hodnoty 42,3 miliardy USD k minulému víkendu. Hoci boli akcie bánk v roku 2021 prakticky nezastaviteľné, v posledných týždňoch značne upadli. Ekonomická neistota spojená s rusko-ukrajinskou vojnou spolu s perspektívou rýchlo rastúcej inflácie, ktorá ohrozuje domáci rast, zneisťujú investorov.

Pri bankových akciách je dôležité pamätať na to, že sú vysoko cyklické a často pripravené na poklesy v americkej a globálnej ekonomike. Dokonca aj Buffett si plne uvedomuje, že recesie sú nevyhnutnou súčasťou ekonomického cyklu. Ale Oracle of Omaha tiež vie, že obdobia expanzie trvajú podstatne dlhšie ako recesie. To umožňuje bankovým akciám, ako je BofA, tráviť neúmerne dlhší čas využívaním odmien expandujúcej ekonomiky. Bank of America si tiež zaslúži uznanie za svoje úsilie o digitalizáciu . Priznajme si to, keď si spomeniete na digitálne bankovníctvo, BofA pravdepodobne nie je prvou spoločnosťou, ktorá vám napadne. Napriek tomu spoločnosť ukončila rok 2021 so 41 miliónmi aktívnych zákazníkov digitálneho bankovníctva mesačne a vo štvrtom štvrťroku zaznamenala 49 % všetkých predajov dokončených digitálne. To je nárast z 31 % v porovnateľnom štvrťroku spred troch rokov. 

General Motors $GM+0.0% 

Za posledné dva mesiace od dosiahnutia historického maxima v rámci dňa akcie GM klesli o 37 % svojej hodnoty. Zatiaľ čo inflácia je jedným z problémov, ktoré zaťažujú akcie spoločnosti, väčším problémom môže byť pretrvávajúci globálny nedostatok polovodičových čipov. Konkurenčná spoločnosť Ford Motor Company $F+0.1% vo februári oznámila, že výroba v ôsmich jej montážnych závodoch bude dočasne zastavená z dôvodu nedostatku polovodičov. Keďže ide o celoodvetvový problém, GM pravdepodobne nebude imúnny.

General Motors masívne investuje do elektrifikovanej budúcnosti. Minulý rok spoločnosť zvýšila svoj záväzok minúť 35 miliárd dolárov do roku 2025 na elektrické vozidlá (EV), autonómne vozidlá a výskum/zariadenia na batérie. Táto veľká investícia povedie k tomu, že do roku 2023 budú online dve exkluzívne batériové zariadenia a do polovice desaťročia spoločnosť uvedie na trh 30 elektrických vozidiel. Podľa generálnej riaditeľky Mary Barra by spoločnosť mala mať kapacitu na výrobu viac ako 1 milióna elektrických vozidiel ročne v Severnej Amerike do konca roku 2025, pričom približne 600 000 kusov tvoria nákladné vozidlá vyrobené v jej závode Orion Township v Michigane. Toto zameranie na výrobu nákladných vozidiel je inteligentné a strategické. Nákladné autá dosahujú najlepšie marže v porovnaní so sedanmi. Navyše, s ceny na pumpách prudko stúpajú a majitelia nákladných vozidiel budú pravdepodobne cítiť rast cien pohonných hmôt oveľa viac ako ľudia jazdiaci na sedanoch a môžu byť ochotnejší prejsť k elektrickým nákladným automobilom. General Motors má bohatú príležitosť zabezpečiť si významný podiel na trhu aj v Číne. V každom z posledných dvoch rokov dodal GM 2,9 milióna vozidiel (väčšinou vozidiel so spaľovacím motorom) v Číne, ktorá je svetovou jednotkou na automobilovom trhu.

Mastercard $MA+0.1% 

Mastercard sa v posledných týždňoch ocitla pod tlakom kvôli rusko-ukrajinskej vojne. Konkrétne spoločnosť Mastercard vygenerovala v roku 2021 približne 4 % svojich čistých príjmov z Ruska a približne 2 % z Ukrajiny, podľa nedávnych správ. Hoci neistota nie je nikdy priateľom Wall Street, existuje veľa dôvodov na optimizmus, pokiaľ ide o budúcnosť Mastercard, aj keď tieto neistoty pretrvávajú.

Rovnako ako Bank of America a iné finančné akcie, Mastercard je cyklická spoločnosť. Rastú, keď sa globálna ekonomika rozširuje a ľudia/podniky míňajú, a trochu bojuje, keď trh zasiahne recesia a výdavky klesajú ale nie je to nič na čo Mastercard nie sú pripravení, pretože to je veľmi predvídateľný operačný model. Keďže ekonomická expanzia sa meria v rokoch, na rozdiel od niekoľkých mesiacov alebo štvrťrokov s recesiou, dlhodobí investori môžu hrať hru s číslami, ktorá je v ich prospech. Ak potrebujete ešte jeden dôvod na kúpu akcií Mastercard, zvážte toto: Aj keď je ohrozených približne 4 až 6 % jej čistého príjmu, predpovedá sa, že tržby spoločnosti tento rok porastú o 19 % a budúci rok o 17 %. Inými slovami, Mastercard by celosvetovo stále chrlila dvojciferný rast tržieb.

Spochybňovať rozhodnutia Buffetta by asi nebolo na mieste. Bankový sektor je určite jeden z najdominantnejších na svete a ešte dlhé roky určite bude preto Mastercard a Bank of America sú dobrou voľbou. Mňa osobne najviac zaujalo GM a ich sústredenie na nákladné vozidlá v spojitosti s Čínou to môže byť veľmi dobrá pozícia a príde mi to ako zaujímavá investičná príležitosť. Samozrejme neberte to ako investičnú radu, len ako názor retail autora. Pri písaní tohto článku som čerpal z Fool.com

Ktorá spoločnosť vás zaujala?

Vote to see the results! 13 answers already!

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Všechny tři jsou skvělé společnosti, kterým věřím i do budoucna.

VERIZON!

Ale tak platit kartami tradičných bánk sa ešte bude platiť roky, aj v časoch recesie

Len či sú naozaj banky pripravené na tieto cykly, čo prichádzajú

Každý si tu môže nájsť to svoje :D