S&P 500 ^GSPC
5,250.91
+0.05%
Meta META
$485.77
-1.64%
Tesla TSLA
$177.60
-1.24%
Apple AAPL
$171.24
-1.19%
Microsoft MSFT
$419.86
-0.37%
Nvidia NVDA
$905.82
+0.37%
Amazon AMZN
$180.12
+0.16%
Alphabet GOOG
$151.99
+0.03%

Peki ne olacak? ABD banka sonuçları korkutucu bir geleceğin habercisi olabilir

Halil Toprak
25. 1. 2023
5 min read

Resesyonun yaklaşmakta olduğu bir süredir şiddetle tartışılıyor. Hiç kimse hiçbir şeyi garanti edemez, ancak bazı ipuçları çok şey gösterebilir. Bu tür bir gösterge, bu hafta rapor veren büyük bankaların sonuçları olabilir.

Büyük bankalar sonuçlarını açıkladı. Ne öneriyorlar?

Bankalar Wall Street'te kazanç sezonunu başlattı ve geçtiğimiz Cuma sabahı işlemler başlamadan önce kâr ve zararlara ilişkin birkaç çeyrek rapor yayınladı.

Bankalara boşuna "ekonomik kömür madenindeki kanaryalar" denmiyor. Bir çeşit kobay gibi.

Analistler sonuçları şöyle yorumladı: "Büyük bankalar kredi kayıplarını karşılamak için ayırdıkları nakit miktarını artırıyor. Bankacılık sektörü üzerindeki en büyük belirsizlik ekonomide neler olacağıdır. Eğer ciddi bir durgunluk yaşanırsa, o zaman bazıları sorun yaşayabilir."

Şu anda tüketiciler hala oldukça iyi durumda. Ancak tasarruflar azalıyor ve banka bakiyeleri zayıflıyor. Ayrıca daha da yükselmesi muhtemel rekor oranlar. Bankalar bir şeyler sezmiş gibi görünüyor ve daha kötüsüne hazırlanıyor.

Oranlar rekor seviyelerde. Kaynak

"Temerrütler, tahsilatlar ve kredi kayıpları hala nispeten düşük. Ancak nihayet yeniden yükselmeye başlıyorlar," diyor Morningstar'dan Compton. "Henüz bir durgunluk belirtisi görmüyoruz. Ancak nihayet tansiyon biraz olsun yükselmeye başladı."

Borsadaki düşüş ve yükselen faiz oranları nedeniyle zayıflığı artan bir alan da yatırım bankacılığıdır. Kendisi de eski bir yatırım bankacısı olan Infrastructure Capital Advisors'tanJay Hatfield da böyle düşünüyor.

"Yatırım bankacılığı çok konjonktürel bir sektör. Ben de bir zamanlar öyleydim, bu yüzden bunu doğrulayabilirim."

Peki bankaların durumu nasıl?

JPMorgan $JPM+0.2%

Bankanın dördüncü çeyrek kazançları ve gelirleri beklentileri aşarken, bankanın faiz geliri yüksek oranlar ve kredi büyümesiyle %48 arttı.

Hisse başına 3,57 dolarlık kazanç, tek seferlik kalemler hariç tutulduktan sonra 3,07 dolarlık tahminleri aştı. Gelirler 34,3 milyar dolarlık tahminle karşılaştırıldığında 35,57 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Banka, kârın bir önceki yıla göre %6 artarak 11,01 milyar dolara veya hisse başına 3,57 dolara yükseldiğini açıkladı. Net faiz gelirinin 20,3 milyar dolara yükselmesiyle gelirler %17 artarak 35,57 milyar dolara ulaştı ve bankanın ortalama kredilerindeki %6'lık artışla tahminleri 1 milyar dolar aştı.

Bank of America $BAC+0.1%

Kazanç: Hisse başına 77 sente karşılık hisse başına 85 sent. Gelir: 24,33 milyar dolara karşılık 24,66 milyar dolar. Sonuçlar, dördüncü çeyrekteki yüksek oranlar ve kredi büyümesi nedeniyle faiz gelirindeki güçlü artışla desteklenmiştir. Banka, bir önceki yıla göre %29 artışla 14,7 milyar dolar net faiz geliri bildirdi ancak Wall Street'in 14,8 milyar dolar olan beklentilerinin biraz altında kaldı.

Bu kazanç, %50'den fazla düşüşle 1,1 milyar dolara gerileyen yatırım bankacılığı ücretlerindeki düşüşü dengelemeye yardımcı oldu.

Wells Fargo $WFC+0.6%

Wells Fargo'nun net geliri bir yıl önceki 5,75 milyar dolar ya da hisse başına 1,38 dolardan %50 düşüşle 2,86 milyar dolara ya da hisse başına 67 sente geriledi. Banka, büyük düşüşün kısmen daha az ipotekli konut kredisi işlemine bağlı olarak ipotek bankacılığının azalmasından kaynaklandığını söyledi.

Banka, bir yıl önce rezervlerini 452 milyon dolar azalttıktan sonra son dönemde kredi kayıpları için 957 milyon dolar ayırdı. Banka, karşılıkların, kredi büyümesini ve daha az elverişli bir ekonomik ortamı yansıtan kredi zararları karşılığındaki 397 milyon dolarlık bir artışı içerdiğini söyledi.

Citigroup $C+0.7%

Banka, kredi zararları için ayrılan karşılıkların artması ve yatırım bankacılığındaki düşüş nedeniyle üçüncü çeyrek kârının %25 düştüğünü açıkladı. Ancak Citi hisseleri, yükselen faiz oranlarının yardımıyla gelirin analistlerin beklediğinden daha fazla artması ve hisse başına kârın Wall Street beklentilerini aşmasıyla %0,65 yükseldi.

Refinitiv'e göre banka, analistlerin beklediği 18,25 milyar ABD dolarına kıyasla 18,51 milyar ABD doları gelir bildirdi. Bir önceki yıla göre %6'lık bir artış oldu. Net gelir 30 Eylül'de sona eren çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %25 azalarak 3,48 milyar dolar veya hisse başına 1,63 dolar oldu.

https://www.youtube.com/watch?v=0FeE-j2GCNU

Sorumluluk Reddi: Bu hiçbir şekilde bir yatırım tavsiyesi değildir. Bu tamamen internet ve diğer kaynaklardan elde edilen verilere dayanan benim özet ve analizimdir. Finansal piyasalara yatırım yapmak risklidir ve herkes kendi kararlarına göre yatırım yapmalıdır. Ben sadece görüşlerimi paylaşan bir amatörüm.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.