S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Petr Kasa: Pilulka hisselerinin yatırımcılar için cazip olmasının ana nedenleri bunlar

Halil Toprak
25. 1. 2023
6 min read

Bugün, Pilulka'nın kurucu ortağı Petr Kasa bize şirketle ilgili görüşlerini aktarıyor; burada ön sonuçları, 2023'e yönelik görünümü ve Pilulka'nın yatırımcılar için neden cazip olabileceğini tartışıyoruz.

Petr Kasa

Bulios'taki topluluğumuz için kısa bir tanıtım yapmanızı rica edebilir miyim?

İnşaat mühendisiyim, hayatım boyunca teknolojinin ve e-
ticaretin içinde oldum. Milenyumun başında kardeşimle birlikte KASA.cz'yi kurduk, ardından
Orta Avrupa'da Nokia için 7 yıl çalıştım ve son 10
yıldır da kurucu ortağı olduğum Pilulka'yı yönetiyorum. 2020 yılında
Start'ı Prag Menkul Kıymetler Borsası'na açtık.

Şu anda Pilulka'daki rolünüz nedir?

Pilulka'daki iki yönetim kurulu üyesinden biriyim ve kardeşim Martin (diğer yönetim kurulu üyesi) ile birlikte şirketi yönetiyoruz. Halihazırda 5 ülkede faaliyet gösteriyoruz ve iş eksikliğinden şikayet edemem.

Denetlenmemiş ön sonuçlara göre Pilulka Grubunun satışları 2,5 milyar Çek Kronunu aştı. 2021 yılına kıyasla Pill Grubu kendi satışlarında genel olarak %4'lük bir artış kaydetti. Bu, covid yelpazesinin bir önceki yıla göre 170 milyon kron düşmesine ve 7 fiziksel eczanenin satılmasına rağmen gerçekleşti.

Pilulka'nın ilk sonuçlarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Zorlu bir 2022 bağlamında bir başarı hikayesi mi?

2022 yılını hafif olumlu bir yıl olarak değerlendiriyoruz. Başlangıçta daha yükseği hedeflemiştik, sonra Ukrayna'daki savaş, enflasyon ve enerji fiyatlarındaki dramatik artışlar geldi. Tüm bunlar, covide portföyündeki (testler, örtüler, dezenfektanlar) büyük düşüşle birleşince büyümemiz yavaşladı. 2022'de e-ticaret yaklaşık %12 ve eczacılık yaklaşık %6 düşmesine rağmen (CSO verileri), Hap %4 oranında büyümüştür. Bu açıdan bakıldığında, bu büyük bir başarıdır.

Şirket için 2022'yi tanımlamanın kapsamlı bir yolu var mı? Nerede gelişme ya da başarı görüyorsunuz ve diğer yandan nerede Pill'e ağırlık veren sorunlar vardı?

Önceki cevabımda anlattıklarıma, 2022'de esas olarak genişlemeye odaklandığımızı eklemek isterim. Çek Cumhuriyeti ve Slovakya'ya odaklanarak geçirdiğimiz iki yılın ardından nihayet tamamen Macaristan ve Avusturya'ya odaklandık. 2022 yılının sonunda ilk müşterilerimize orada hizmet vermeye başladık. Bugün her ülkede binlerce müşterimiz var.

2022 yılı Pilulka için bir genişleme yılı oldu, faaliyetlerinizi genişletmeye devam etmeyi düşünüyor musunuz?

2022 çok genişlemeci bir yıl oldu. 2023 ise karlılığı artırmaya odaklanacağımız bir yıl olacak. "Çok fazla tavşan kovalamak" istemiyoruz, bu genellikle iyi sonuç vermez. Daha fazla genişleme, yeni pazarlarda ne yapacağımıza bağlı olacaktır. İlk rakamlar, özellikle satın alma gücü ve sipariş büyüklüklerinin diğer pazarların oldukça üzerinde olduğu Avusturya'da çok olumlu görünüyor.

Kârlılığı nasıl artırmayı ve operasyonel verimliliği nasıl geliştirmeyi planlıyorsunuz?

Herhangi bir devrim planlamıyoruz. Daha kârlı satış yöntemlerine daha fazla odaklanacağız, bazı ürün kategorilerini ve bazı satış (pazarlama) kanallarını azaltacağız ve bunun yerine uzun vadede daha kârlı ve sürdürülebilir görünenleri destekleyeceğiz. Halihazırda birkaç tanesine sahip olduğumuz ve payları giderek artan ve dramatik bir şekilde büyümeye devam edecek olan özel markalar da önemli bir rol oynamaya başlıyor.

Ayrıca Hap'ın uzun vadeli hedefinin ne olduğunu da merak ediyorum.

Yeni pazarlarda hedef, hızlı bir şekilde büyümek ve mümkün olan en kısa sürede pozitif FAVÖK elde etmektir. Geleneksel pazarlarda ise odak noktası artık büyüme değil, iş modelini ve müşterilere sunduğumuz hizmetleri düzene sokmak ve optimize etmektir. Artan enerji ve personel maliyetleriyle birlikte e-ticaret, fiziksel perakendeye göre tartışılmaz bir avantaj daha kazanıyor. Bundan kesinlikle yararlanmak isteyeceğiz.

Rekabeti geride bırakan ve bu nedenle yatırımcılar için ilgi çekici olması gereken herhangi bir rekabet avantajı var mı?

Pill'in ana rekabet avantajı uzmanlaşmadır. Grup bünyesinde, özellikle e-Sağlık ve önleyici sağlık alanlarında zaman geçtikçe daha da önem kazanacak çeşitli projelerimiz var. Sağlık hizmetleri kitlesel olarak dijitalleşmeye başladığında "orada" olmak, özellikle Pilulka'nın ana nedenidir.

Pill'in hisselerinin yakın gelecekte tekrar 1000Kč'nin üzerine çıkmasını bekliyor musunuz?

Bu cevapları yazdığım sırada Hap 800KK'nın biraz altında. Kısa vadeli hisse fiyatı esas olarak Start piyasasındaki düşük likiditeden etkilenmektedir. Uzun vadede Pill'e son derece güveniyorum, üzerinde çalıştığımız her şeyi görüyorum, hiç şüphem yok.

2023 yılında enflasyonist baskıların, enerji maliyetlerinin ve birçok şirket üzerinde baskı yaratan diğer sorunların devam edeceğini düşünüyor musunuz?

Evet. Yaptığımız ve piyasada gördüğümüz tüm tahminler bize 2023 yılında fazla bir büyümeye güvenemeyeceğimizi söylüyor. Muhtemelen bildiğiniz gibi, bu nedenle Kasım 2022'de bazı geliştirme faaliyetlerimizi askıya alacağımızı duyurduk, maliyetleri yaklaşık %15 oranında düşürdük. Bunu yaptık çünkü altı ay sonra bunu yapacak olanlar zaten geride kalmış olacaklar. Şans hazırlıklı olandan yanadır ve biz de öyleyiz.

Şimdi bir girişimci ve yatırımcı olarak doğrudan size odaklanmak istiyorum - Şu anda nereye yatırım yapıyorsunuz?

Yatırımlarım, spesifik bir yatırım olan Hap dışında, ağırlıklı olarak gayrimenkul ve biraz da Çek ve Amerikan hisse senetlerinde. Ben bir yatırım gurusu değilim, bir gün mezarlıktaki en zengin olmak için de varlık biriktirmiyorum. Ben daha çok yatırım yaptığım şeyin etkisiyle ilgileniyorum. Yani sağlık, çocuk yetiştirme, seyahat, sanat, hayırseverlik. Bunlar benim çok yatırım yaptığım şeyler. Para, ama aynı zamanda enerjim.

Son olarak, size en sevdiğiniz hisse senedinin hangisi olduğunu (uzun vadede yatırım yaptığınız veya inandığınız
) ve eğer öyleyse bunun nedeninisormak istiyorum.

Arkasında ilginç bir hikayesi olan insanların bulunduğu hisse senetlerini ve şirketleri seviyorum ve doğru yönde ilerleyeceklerine güveniyorum. Örneğin, Pilulka'nın yanı sıra son zamanlarda Dusan Šenkypl ve Honza Barta'nın Groupon'un damarlarına nasıl yeni kan pompaladıklarını büyük bir ilgiyle izliyorum. Ben de Nasdaq'taki bu Çek izinin büyük bir hayranıyım.

  • Bu röportajı beğendiniz mi? Öyleyse, bizi takip ettiğinizden emin olun, bugünün özel konuğu Petr Kasa idi.

Lütfen bunun finansal bir tavsiye olmadığını unutmayın. Her yatırım kapsamlı bir analizden geçmelidir.


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.