S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Čipová krize se prohlubuje, Ukrajina hlásí pozastavení až 50% vývozu neonu, který je potřebný pro výrobu čipů

Dva přední ukrajinští dodavatelé neonu, kteří se v celosvětových dodávkách této důležité suroviny pro výrobu čipů podílejí zhruba polovinou, zastavili své operace, protože Moskva zesílila svůj útok na zemi. Koho tato krize může zasáhnout nejvíc a jaké dopady to může mít pro jednotlivé společnosti? Nastává čas na přehodnocení strategie?

Krize s nedostatkem čipů může nabrat enormního rázu 

Zhruba 45% až 54% světového neonu, který je důležitý pro lasery používané k výrobě čipů, pochází od dvou ukrajinských společnostní, Ingas a Cryoin.

Zastavení produkce vrhá stín na celosvětovou výrobu čipů, kterých je již nyní nedostatek, protože koronavirová pandemie zvýšila poptávku po mobilních telefonech, laptopech a později i automobilech. Nedostatek čipů již donutil některé firmy, které je potřebují, omezit výrobu.

Ingas před invazí Ruska na Ukrajinu produkoval měsíčně 15 000 až 20 000 metrů krychlových neonu pro zákazníky na Tchaj-wanu, v Koreji, Číně, USA a Německu. Zhruba 75 % ho bylo určeno pro čipový průmysl.

Koho to může ovlivnit nejvíc?

1. Automobily EV

Zásoby Neonu pro výrobu čipů by měli vydržet nejdéle do května

Na prvním místě to jsou auta EV, které při první fázi celosvětového výpadku čipů přicházeli v průměru na tržbách o 4,5 bilionu korun. Nedostatek čipů zvedá náklady na výrobu, zpomalení výroby a hlavně výrobní kapacita může být omezena daleko víc než byla.

Automobilový průmysl letos kvůli nedostatku čipů přišel o tržby v hodnotě 110 miliard dolarů. Další pozastavení dodávek by mohlo zvednout náklady firem a tudíž by akcie například $TSLA-1.9%, $NIO-5.0%, $F+0.7%, $LCID+0.4% mohli zažít další výrazný kolaps, který sebou stáhne i investory.

Tudíž volatilita trhu u EV může být vystupňována daleko víc, samozřejmě pro správného investora se zde otevře nová příležitost k nákupu padajících akcií. První vlna výpadku čipů způsobila zvýšené náklady společností, co je hlavní, zaznamenali se pozastavení výroby až o 4 miliony vozů u předních automobilek, další krize by mohla zapříčinit až zdvojnásobení tohoto čísla.

2.Další poznamenaný sektor - Výroba elektroniky

$AAPL-1.2% si čipy vyrábí sám a nedodává je nikomu dál

Problémy s nedostatkem čipů v minulém roce zaznamenala společnost Apple $AAPL-1.2%, která kvůli tomu o dva měsíce oddálila vypuštění nového iPhonu 12. Totéž zažívala společnost Samsung $005930.KS, která zase odkládala zahájení prodeje nového telefonu, a to i přesto, že je druhým největším výrobcem čipů na světě. Kvůli nedostatku čipů musela nějaké dodávky odložit i společnost Sony $SONY-0.7%. Ta se zase nebyla schopna dodržet prodejní cíle, které si nastavila s konzolí PS5.

V konečném důsledku to může prospět společnostem, které se zabývají výrobou čipů, v závěru by to muselo znamenat velké rozšíření výroby ze strany čipových gigantů, kterým to může z dlouhodobosti prospět, jelikož si mohou říkat o větší ceny za čipy.

Největší giganti výroby čipů nebudou mít tedy problém se ziskovostí, mezi nejsilnější hráče ve výrobě čipů patří například $NVDA-10.0%, $AMD-5.4% ,$005930.KS, $INTC-2.4% a $TSM-3.5% . Poslední zmíněná společnost $TSM-3.5% může být ale v počátcích krize, jelikož se i nadále spekuluje nad možným konfliktem Čína vs Tchaj-wan, kde společnost sídlí.

Závěrem Ukrajina hlásí, že by to nemusel být až takový problém, pokud by se ve světě vytvořili další řetězce pro vývoz Neonu. Ve své podstatě je to i dost reálné a nápomocné pro sektor čipů, jediný háček je skrytý v tom, že rozjetí takového provozu trvá v průměru 1-2 roky.

  • Bude tato informace pro vaši strategii směrodatná? 
  • Hodláte se na tento problém zaměřit?
  • Vytvoří nám tato situace další lákavé ceny pro elektronický, technologický a automobilový průmysl?

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 269 a je členem této skupiny od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Výpadek bude mít větší vliv až při delším trvání (měsíc a déle). I tak je asi vhodné teď posečkat s nákupem některých technologií, zejm. elektroaut - a to navzdory několika nedávno publikovaným článkům na Buliosu ohledně NIO a spol. Články zřejmě nezohlednily tuto novou situaci.

Otázkou je, co např. s nVidií, která si vyrábí čipy sama a která se teď krásně blíží k zajímavé a silné linii podpory 200,-USD. Před cca půl rokem se od této podpory krásně odrazila nahoru. Má šanci to zopakovat?

Dnes jsem na Nvidii navázal v dalším článku, který naleznete na mém Bulios profilu. Ono se to dá těžko zohlednit. Kdyby každý investor nebo analytik bral možné závady a rizika trhu tak mu může každá investice dávat smysl na úrovni 10 dolarů, pokud chápete, co tím myslím. Nikdy nevíme, kde utrpí společnost škody a ztráty a nebo jaká geopolitická situace vznikne ve světě.

Nevyrábí náhodou pro NVidia čipy TSMC?;)

Díky za odpověď i pěkný článek o nVidia. Myslíte, že cena spadne až k 200,-USD nebo raději nakoupit už kolem 220,-USD?

Zase na druhou stranu to může být dobrá příležitost pro lepší ceny společností, které to zasáhne a poznamená jejich zisky.

Během krátké doby poznáme, jak budou trhy reagovat na další problém.

No tak tohle je pro mě poměrně zlá zpráva. Prohloubení čipové krize by ty auta EV poznamenalo ještě víc.... RIP NIO